• mülk,gayrimenkul...v.s üzerinde birden fazla kişinin hak sahibi olduğunu gösteren tapu belgesine denir.
  • banka kredisine uygun olmayan tapu.
  • behice baysal (62), babasından miras kalan arsalarını "ben bunları takip edip, uğraşamam" diye kocasına değerinin çok altında -sadece 6.000 liraya- sembolik bedellerle satmış(gibi göstermiş). ancak sorun şu ki arsalar hisseli yani kanunen, hissesi olan diğer şahısların aynı satış fiyatından öncelikli alım hakları var. kısacası bu olayda olduğu gibi devlete daha az vergi, harç ödeyeyim diye uyanıklık yapayım derken hisseli gayrimenkullerinizi değerinin çok altına 18.000 liraya, hem de kendi ellerinizle kaptırabilirsiniz.

    (bkz: şufa hakkı)
    (bkz: muvazaa)

    30.11.2009 - mustafa küçük - hürriyet
    --- alıntı ---
    silivri'de arsaya giderken eldeki tapulardan oldu
    şerif baysal, silivri’de eşine ait 11 dönüm hisseli üç arsayı, 6 bin liralık sembolik bir fiyatla devraldı.

    ancak diğer hissedar itiraz edince, mahkeme duruma el koydu. ve 500 bin liralık arsalar, mahkeme kararıyla, 6 bin liraya diğer hissedara devredildi. yargıtay da kararı onayınca, behice baysal, “sana emanet ettiğim mallara sahip çıkamadın” diyerek kocasını mahkemeye verdi.

    emekli öğretmen behice baysal (62), silivri’deki babadan kalma 11 dönüm hisseli üç arsasını, 6 bin liralık sembolik bir fiyatla kocası şerif baysal’a devretti. tapuları dahi çıkan arsaların devrine diğer hissedar önce onay verdiyse de bir süre sonra sembolik rakamları görerek itiraz etti. mahkeme, ‘hisseli satışlarda satın alma hakkı önceliği diğer hissedarındır’ gerekçesiyle, 500 bin liralık tapulu arsaları, şerif baysal’a satılan sembolik fiyat olan 6 bin liraya diğer hissedara devretti. yargıtay 6’ıncı hukuk dairesi kararı onayladı.

    hem karşı taraf avukatıyla hem karısıyla davalık

    şerif baysal, bu dava sürerken eşler arasındaki devirleri gösteren 15 resmi evrakın “dosyadan çalındığını” iddia ederek, karşı tarafın avukatı aleyhine silivri sulh hukuk mahkemesi’ne dava açtı. bu arada behice baysal da, “sana emanet ettiğim mallara sahip çıkamadın” diyerek tüm işlemlerin iptali talebiyle kocasını mahkemeye verdi. itiraz ettikleri yargıtay 6’ncı dairesi “tashihi karar talebini” reddetti. bunun üzerine silivri 2’inci asliye hukuk mahkemesi kararı kesinleştirip tapuya bildirdi. diğer iki dava sürerken, hissedar 500 bin lira değerindeki arsalara 6 bin liraya sahip oldu.

    9 yıldır süren davaya tam 25 bin lira gitti

    yaklaşık 9 yıldır devam eden mahkemenin psikolojisini bozduğunu belirten şerif baysal, dava için 25 bin lira harcadığını söyledi. eşine, kayınpederinden üç ayrı yerde hisseli arsalar kaldığını belirten şerif baysal, “ailedeki diğer hissedarlar hisselerini satmak isteyince, eşim uğraşamadığı için arsaları üzerime geçirmek istedi. eşimin amcasının hissedarları ise hisselerini mehmet çalık’a sattı” dedi. baysal, eşinin hisselerinin devri sırasında çalık’ın vekili avukat yalçın çakır’ın satışa onay verdiğini bunun da mahkeme kayıtlarında yer aldığını söyledi. devir ve satışlar sonrası hisselerin 3’te 2’sinin mehmet çalık, 3’te 1’inin de kendisine geçtiğini belirten baysal, “kendi hisselerime tek tapu almak için silivri sulh hukuk mahkemesi’nde 2001’de dava açtım. mahkemenin, hisseli arsaların ayrılmasına ilişkin kararını beklerken, diğer hissedar itiraz etti” diye konuştu.

    ‘tapulu arsalarımı gasp ettiler’

    dava dosyasındaki evraklar yok edilip hukuk oyunlarıyla aileden kalma arsalarının ellerinden alındığını iddia eden şerif baysal, karşı tarafın avukatını ‘evrakları çalmak ve mahkemeyi yanıltmak’ suçlamasıyla silivri cumhuriyet başsavcılığı’na, davalarına bakan silivri sulh hukuk mahkemesi’nden iki hakimi de ‘hukuk skandalına göz yummak’ suçlamasıyla hsyk’ya şikayet etti. baysal, davaya ilişkin dosyayı cumhurbaşkanı abdullah gül, başbakan tayyip erdoğan ve adalet bakanı sadullah ergin’e gönderdi.
    --- alıntı ---
    http://www.hurriyet.com.tr/…em/13070816.asp?gid=229
  • hisseli tapu; herhangi bir taşınmaz mal sahibi olan ortakların isimlerinin ve sayılarının belirtildiği, resmi belgeye denir. bu tapularda taşınmaz mal üzerinde hangi bölgesinin hangi hissedara ait olduğu belirtilmez. hisseli tapularda satış biri hissesini satmak istediğinde izalei şüyu davası açar. bu dava da hissesini satmak isteyen hissedarın açmış olduğu davadır. dava açılırken tüm hissedarlara haber ve bilgi vermek zorundadır.

    hisseli tapu, bir taşınmazda birden fazla mülkiyetin var olması halini tanımlamaktadır. genellikle hukukumuzda kişiler iradeleriyle taşınmazı birden fazla kişi satın alabilir birden fazla satın alım olduğu takdirde de bu taşınmaz hisseli tapu haline çevrilir, herkesin belli bir hissesi ve belli bir yüzdesi vardır. yine miras hukukundaki bir kişinin vefatı halinde mirasçılarının o mülkiyetteki hakları hisseli tapu haline getirilmiştir. hisseli tapuda dikkat edilmesi gereken nokta kişiler hisselerini satmak istedikleri takdirde öncelikli olarak diğer hissedarlara teklif etmesi gerekmektedir. buna 'şufa ön alıma hakkı' diyoruz. yine eğer bu satış iradi olarak gerçekleşmezse ve taraflar satışa önem vermedikleri takdirde ortaklığın giderilmesi suretiyle hisseli tapu bağımsız bir mülkiyet haline çevrilmekte ve ortaklık sona erdire bilmektedir.

    hisseli tapu iki şekilde olabilir:
    elbirliği mülkiyeti söz konusu ise; ortakların belli paylara ayrılmış hissesi söz konusu değildir.(örneğin; miras ile intikal eden gayrimenkullerin mülkiyeti paylı mülkiyet haline getirilmediyse; mirasçıların her birinin ayrılmış hisseleri yoktur, gayrimenkule hepsi birden ortak olarak maliktir.

    paylı mülkiyet söz konusu ise; gayrimenkul belli paylara ayrılmıştır ve her malik kişinin payı oransal olarak belirlenmiştir. malikler gayrimenkule paydaş olarak, payları oranında maliktir.

    hisseli satışlarda imar kanunu tarafından getirilen kısıtlamalar
    imar planı bulunmayan alanlarda,
    her türlü yapılaşma amacıyla arsa ve parselleri hisselere ayırarak,
    özel parselasyon planlarına dayalı olarak hisseli satışlar yasaklanmıştır.
    aynı şekilde satış vaadi sözleşmeleri de yapılamaz.
    hisseli satışa getirilen kısıtlamanın istisnaları
    -vesaret yolu ile intikal eden
    -imar uygulaması nedeniyle şuyulandırma
    -daha evvel satılmış hisselerin bölünmeden aynen devri
    kat mülkiyet kanunu uygulamaları
    cebri satış yoluyla yapılan hisselendirme
    mahkeme ilamına dayanarak ilam gereği hisse verme

    hisseli tapu alırken neye dikkat edilmeli?
    hisseli satışlarda tapu üzerinde hissesi olan tüm hissedarların satış günü orada bulunması gerekir. gelemeyecek olan hissedarlar diğer hissedarlara veya bir vekile vekaletname vermek zorundadır. hissedarlardan biri dahi satış işlemini onaylamazsa, tapu iptal davası açabilir.
  • genelde miras yoluyla gelen taşınmazlarda, mirasçıların mal paylaşımını tam yapamaması durumunda tapuda oluşan hisseli gayrimenkul sahipliğidir. bu durum çoğunlukla kardeşler veya kuzenler arasında ihtilaflara neden olur.

    aslında hisseli tapunun en büyük sıkıntısı, izale-i şuyu' olasılığıdır. bu izale-i şuyu denilen olay, ortaklığın giderilmesi davasıdır. yani ortaklardan biri, hissesini sattığı zaman yeni alıcının bu davayı diğer mal sahiplerine açarak hisselerin bütünü toplama yoluna gitme ihtimalidir.

    işte hisseli tapuda bu yüzden aileler dışarıdan birinin gelip tapuya ortak olmalarını istemezler. ancak mala sağlam bir müşteri çıktığında "satardım, satmazdın" kavgaları veya "fiyatı beğendim, beğenmedim" tartışmaları olur.

    onun için miras yoluyla geçen gayrimenkullarda, mümkün olduğunca hisseli tapu yaratmamak en iyisidir. anlaşarak malları bir şekilde ayırmak, geniş aile huzuru için şüphesiz daha iyi olacaktır. ama bazen uygun şartlar oluşmaz ve hisseli tapu oluşuverir. işte o zaman gelecekte yapılacak kavgalara hazırlıklı olun derim.
  • bu kadar uyanık geçinenlerin olduğu ülkede dolandırıcıların gözbebeği haline gelmiştir.
    silivri ve iznik gibi arsayı almadan 40 tane aracıdan geçilen yerler benim bildiğim ve gözlemleyebildiğim bölgeler.

    uygulamada ise çok basit. 10 birim fiyattan anlaşıyorsun, satışta satıcı aman vergi çıkıyor, kar ettik gözüküyoruz şöyle sorun olur bana böyle sorun olur hem sen de az vergi ödersin gel şunu 2 birimden gösterelim diyor. uyanık alıcı, o kadar aracıya para verdikten sonra akıllı ya devlete bir tokat atma fırsatı geçiyor eline, kaçırır mı tatlısu kurnazımız. tamam abim diyor ve 2 birim fiyattan satış gösteriliyor. para transferi nakit olarak dairede yapılıyor. hemen mevcut hissedarlara haberi uçuruyor bu arada satıcı. hadi geçmiş olsun. 1 ay geçmeden yeni malikin eline bir tebligat geçiyor hoppala, o da nesi, şufa davası. vay utanmaz hissedar. 10 birime aldığım yeri benden 2 birime geri alacak. yok artık olur mu böyle şey! hak var hukuk var!
    mis gibi de olur bal gibi de olur. hadi geçmiş olsun. yargılama gideriydi vekalet ücretiydi derken 10 birim buhar olup uçuyor. geçmiş olsun. şimdi anlat derdini marko paşaya.
  • bilgili yazarlarin yardiminina muhtac oldugum konu.

    bir arsa uzerinde 4 paydas var ve bunlardan birisi biziz.

    3 paydasin bu arsa uzerinde tasinmazi var.
    bu tasinmazlar imar barisi sayesinde imarini aldi (bizde dahil).

    3 paydastan 2 tanesi normalde arsasi kucuk oldugu icin ev yapamiyor ama imar barisi ile imari aldi.
    1 paydasin zaten evi yok arsasi da kucuk
    1 paydasin arsasi buyuk ve tek tapu alimina uygun.

    simdi gelelim soruma. 1 arsa 4 paydas var dolayisi ile hisseli tapu ve 3 ev var. 3 evin de imari var. normal sartlarda 2 ev imar alamiyor cunku arsasi kucuk.

    bu sartlarda tek tapuya cikmamiz mumkun mu?

    cunku ileride, buyuk arsaya sahip paydasin, izaliye su ya gidip evimizi almasindan korkuyorum cunku kendisi zengin birisi.
    bunu onlemek icin hisseli tapudan, tek tapuya cikmamiz gerek ama arsamiz kucuk oldugu icin normalde ev yapamiyoruz ama imar barisi ile imari aldik.

    yardimci olabilecek yazarlar yesillendirirse sevinirim.
  • sözlük uzmanlarına bir sorum var; kardeşlere kalmış hisseli tapudan kardeşin birisi üzerinde ev olan yeri kendi üzerine alabilir mi? ya da bunu nereden öğrenebilirim?
  • ülkemizde çokça karşılaşılan ancak saçma sapan sorunlara yol açan mülkiyet tipi

    zira hisseli tapuda herkes birlikte hareket etmek zorunda. örneğin hisseli tapu olan bir apartmanda bir daire aidat ödemedi diyelim, herkesin toplu şekilde icra başlatması lazım, apartman yönetimi diye bir şey olmuyor.

    veya bir kişi tadilat yapılması için imza vermiyor, kanser olur diğer malikler rıza alana / davayı kazanana kadar. özetle zor iştir, alırken dikkatli olmak gerekir.

    video kaynak
  • ülser, kanser vs bilimum hastalıkları peşinden getiren mülkiyet şeklidir.

    eğer miras yolu ile sahip olduysanız yapacak bir şey yok. ama bir an önce bu mülkü satıp ortaklığı bitirmek en güzelidir. hele hele hissedar sayısı gittikçe artıyorsa geçmiş olsun, mis gibi bir aile sorununuz oldu demektir.

    ancak özel bazı durumlar hariç gidip para vererek tapu hissesi alıyorsanız siz süzme salaksınız demektir.

    silivri vb yerlerde çokça karşınıza çıkar, bir tarlayı bölmüşler her bir parçasını ayrı ayrı satıyorlar. mesela 10 dönümlük tarlayı adam 20 parçaya bölüp, bunu bir kağıda çizerek senin yerin burası diyerek satıyor. bir de bazı taahhütnameler imzalatıyorlar. şüfa hakkımı kullanmayacağım falan diye.

    bu kağıt parçalarının atık kağıt olmaktan başka bir değeri yok. arkası boşşsa karalama amaçlı kullanabilirsiniz. yarın bir gün o arsanın herhangi bir parçasının herhangi bir sebepten istimlak (yol vs) edilmesi halinde tüm hissedarlar asranın geri kalanına hisseleri oranında ortaktır. siz istediğiniz kadar burası benim diye yırtının. hükmü yok.

    ayrıca hisseni satmaya kalktığında yine sorun. tüm hissedarların ön alım hakkı vardır ve bunu satıştan iki sene sonra bile kullanabilirler. aynı şekilde siz aldıktan sonraki 2 sene içerisinde de arsanızı elinizden alabilirler.

    başınıza bu geldiğinde tabi ki paranızı alırsınız. ama belgelendirebildiğiniz paranızı yasal faizi ile birlikte alabilirsiniz. siz 300 bine aldığınız arsanın değerini tapuda 50 bin gösterdiyseniz geçmiş olsun.

    ha, ben akıllıyım, böyle bir durumda zarar etmeyeyim diye 300 binlik arsanın değerini 1 milyon beyan edip vergiyi ona göre ödediniz diyelim. şufa hakkını kullanan rayiç bedelin üzerindeki tutara itiraz ederek çok kolay şekilde satış bedelini 300 bine indirir ve bunun üzerinden ödemesini yapar. siz fazla ödediğiniz vergi ile kalırsınız.

    ee, düşük gösterdiğimde de ben itiraz ederim öyleyse diyorsun di mi? yok öyle. muvazaa yapanın lehine kullanılamaz diye bir ilke var. yüksek gösterdiysen indirilir, düşük gösterdiysen o fiyattan gider.

    hadi bunu yapmadık. 300'e aldık, 300 üzerinden vergimizi ödedik, her şey yolunda. tapu tarihinden sonraki iki yıl içerisinde emlak değerini çok etkileyecek bir şey oldu. mesela imar geldi, yol geçecek. fabrika yapılacak vs.

    sizin 300'e aldığınız hissenizin değeri 1 milyona çıktı. eski hissedarlar yine sizin 300 bin liranızın üzerine bir miktar yasal faizi ve masraflarınızı verip arsanızı elinizden alır. bu durumda itiraz edersiniz ama bir şey çıkacağını sanmam.

    arsa, tarla hisseli alınmaz. paran yetiyorsa hepsini al, yoksa alma.
hesabın var mı? giriş yap