• expat'lerin hollanda vatandaşlarından daha kolay ev kiralayıp satın alabildikleri, ev sıkıntısı had safhaya ulaşmış canım ülkem.

    hollanda'da ev kiralamak 2 şekilde mümkün. birincisi özel sektör.
    özel sektörden ev kiralamak için genelde kira ücretinin 3 katı net maaş gelir istiyorlar. ortalama bir vatandaş hele de tek veya bekar çalışansa aylık ortalama net 3k euro maaş alamaz.
    amsterdam gibi şehirlerde 1k altında özel sektör evleri bulmak imkansız gibi bir şey.

    2020 yılında hollanda'da ortalama aylık net maaş 2245 euro idi(asgari ücret ise 1600 euro civarı). kaynak

    ikinci seçenek ise sosyal konut. burada kira ücretlerinde tavan sınırlama geçerli, 710 euro civarında bır sınır olması lazım. ancak sosyal konut kiralamak için örneğin amsterdam'da yaşıyorsanız 18 yaşınıza basar basmaz yazıldığınız taktirde, kura şansı olmazsa en erken 30-35 yaşlarınızda 2 göz odalı bir evi anca çıkartabilirsiniz.
    33 yaşındaki kuzenim 18 yaşında yazılmış olmasına rağmen halen ev sıralamasında en üst sıralara çıkamıyor.
    21 yıldır yazılı olan yengem de, amcamın hastalığı nedeniyle ona uygun bir eve çıkmak istemesine rağmen mahkemelerde uğraşmasına rağmen uygun ev çıkaramadı.
    sosyal konut bu açıdan çok zor ama ev fiyatlarının tavan yaptığı bir ülkede başka seçenekler de yok.
    sosyal konutların dağıtımının ayrıca gelir kıstası var. yıllık yaklaşık 40k üzeri brüt maaş alan bir kişinin sosyal konuttan ev çıkarması imkansız. 40k ve üstü maaş alıyorsan ama maaşın daha düşükken sosyal konuta girdiysen evden çıkarılma gibi bir olasılık yok. bu konuya yazının sonunda tekrar değineceğim.

    ev satın almaya gelirsek. ev fiyatları katlanarak artıyor ve covid pandemisi bile fiyatların durgunlaşmasına sebep olmadı. 20 yıl önce 300k'ya ev almış adam bugün o evi muhtemelen rahatlıkla 600k-700k'ya satar.
    2008 krizinden sonra hollanda bankaları kredi konusunda çok daha sıkı davranmaya ve kılı kırk yarmaya başladılar. mevcut durumda tek maaşlı bir insanın, ortalamanın epey üstünde bir gelirle dahi ev alması imkansız gibi bir şey.
    ortalama üstü çift maaşlı haneler için ev almak daha kolay olmakla birlikte, ev fiyatlarının artmasıyla ev seçenekleri de günden güne azalıyor.
    bunun üstüne bir de pandemiyle birlikte son 1 yıldır para biriktiren hollandalının, evin satış fiyatının üstünde tekliflerle rakiplerini ekarte etme çabası geldi. artık parası olan, 300k euro'luk eve 400k teklif edip onlarca kişinin teklifini boşa çıkarıp bir evi ederinin çok üstüne alabiliyor.

    son olarak, yukarda sosyal konutların belirli bir gelirin altında inanlara verildiğinden bahsetmiştim. doğal olarak aylık 5k euro maaş alan adamın başka türlü ev kiralama şansı bulunmayan asgari ücretli adam için yapılmış konutu gasp etmemesi için gerekli bir kural.
    ancak ev fiyatlarının tavan yapması dolayısıyla, geliri yıllar geçtikçe sosyal konut sınırını aşmış olan insanlar da istese dahi o evlerden çıkıp ev satın alamıyorlar. bu yüzden yıllık 50k geliri olan bir adam dahi sosyal konutta yaşamak zorunda kalabiliyor. bu da sosyal konutlardaki tıkanmayı ve bekleme sürelerini daha da uzatıyor.

    uzun lafın kısası, konut sektörü hollanda'da bir çıkmaza girmiş durumda ve yeni ev projelerine rağmen kısa vadede düzelecek gibi durmuyor.

    not: mevcut sıkıntı ülkenin randstad, yani büyük şehirlerin bulunduğu bölgesinde geçerli. zeeland gibi, limburg gibi kıyıda köşede kalmış illerde tek maaşla ev satın almak çok daha kolay.
  • pcr testimin pozitif çıkmasından dolayı dönemediğim canım ülkem. arabistan'dan gitmeyi dört gözle bekliyorum.
  • konut sıkıntısı varken hala ulkesine bu kadar yabancıya calısma ve oturma izni vermesini anlayamadıgım ulke.
    turkiye'de sıkısıp kalmıs , ah yurtdısına bir kapagı atsam 2000 euro bile kazansam 21.000 tl yapar, neler neler yaparım o parayla diye dusunen salak turk erkeklerini hayal kırıklıgına ugratacagı kesin.

    yurtdısında hayat gozuktugu gibi degil herseyin fiyatı inanılmaz artıyor dedigimiz zaman kimse nedense inanmıyor.
  • sirketteki it direktoru pozisyonu icin o kadar cok turkten (halihazirda turkiyede yasayan) basvuru gelmis ki sirketteki tek turk oldugumdan gelip sebebini sordular dehsete dusmus sekilde. *

    demem o ki, hala turkiyeden cok cok fazla goc alan ulkedir. ve hala talep cok fazla anladigim kadariyla.

    gelmisken iki kelam da sikayet edeyim (hep ovecek degilim ya)

    bok, ama gercekten bom-bok bir yaz geciren ulkedir. bi haziran guzeldi sonrasi hep yagmur, camur... 3 senedir ciddi ciddi guzel yaz gecirirken hollandaligini hatirlatmistir bu sene.

    bir de ev marketinin fena halde sistigi ulkedir (en azindan amsterdam, utrecht, haarlem, rotterdam gibi sehirler) , maalesef su an ev almaya calisan arkadaslarimin cogu kafayi yemis durumda. ev sahibi olanlarda ise inceden 'biz satmadan patlamasa bari' endisesi yok degil.*
  • 4 agustos verilerine gore, toplamda 17 milyon nufustan, 9.3 milyon kisi tamamiyle asilanmis, 3 milyon kisi ise tek doz asini vurulmus.

    bu verilere gore nufusun %54'u tamamiyle asilanmis ulke.
  • 17 yy. da düşünce özgürlüğünün olduğu tek ülke olan hollanda'dır. bu yüzyılda hobbes kitaplarını orada basmak zorunda kaldı, locke 1688 den önce ingiltere de gericiliğin hüküm sürdüğü 5 yıl süresince oraya sığındı, spinoza’nın başka bir ülkede çalışmasına izin verilmedi, descartes 20 yıl orada yaşadı, fransız filozof pierre bayle’ de yine hollanda da yıllarını geçiren filozoflar arasında yerini alır.
  • hollanda'ya yolu düşen ve zeeland bölgesini tanımak isteyenler için (bkz: #126787685)
  • şu aşağıdaki videoyu, bir metal head olduğum için, helvacıoğlu flüt ile çalınsa bile eşlik ederim.
    sonra, izlerken düşündüm.
    böyle bir şey benim ülkemde yapılabilir mi ? yapılsa ne olur ?
    videoda yer alan gülümseyen insanların yaşadığı ülkenin ne kadar güzel olduğunu bir kez daha anladım.

    zamanında internette çok popüler olmuş bir twitti buraya yazarak bu entryi bitirmek isterim;

    "türkiye'den uçağa biniyorsun, tam 4 saat sonra hollanda'da inip, tam 400 yıl ileri gidiyorsun. al sana zamanda yolculuk."

    ace of spades

    zamanında bizden aldığı laleler ile bizden daha çok başarı kazanmış olan, gelişmiş avrupa ülkesidir.
  • 2 haftalik surecte vakalarin artmasinda eventlerin acilmasinin etkisi vardi ancak eventler acilmasa bile delta varyantinin peaki yasanacakti o donemde. algi olarak vaka artislarin sebebi olarak direk eventler suclaninca simdi de asiri tutumlu davraniyor hukumet.

    su an avrupa'nin bir cok ulkesinde, hatta direk belcika almanya gibi komsu ulkelerde festivaller yapiliyor. hollanda'da yapilmamasi tamamen sacmalik.
hesabın var mı? giriş yap