• arkeolog. tutankamon'un mezarını bulan adam.
  • tutankamon'un mezarını bulup, kazıların finansörü lord carnarvaon ile, daha önceki krallar vadisi kazıcılarının yaptığı gibi memleketlerine götürmeye kalkmışlar ancak artık duruma uyanmış olan mısır'lıların izin vermemesi üzerine önce aldırmamışlar, ancak durumun ciddi olduğunu görünce de bunu kabullenmekte güçlük çekmişlerdir. ne de olsa beyaz ve "efendi"dirler.
  • 4 kasim 1922 tarihinde 15 yillik aramanin sonucunda kv 62'yi bulmus, ayni ayin 26'sinda sahaya davet ettigi lord carnarvon ile mezara girmis, 16 subat 1923'de ise lahitin bulundugu odaya ulasmistir.
  • arkeolog, teknik ressam ve mısır bilimcisi. ölümünden sonra the times gazetesinde yayınlanan biyografisinde ondan "büyük mısır bilimcisi" olarak söz edildi. tutankhamon'un mezarını bulması, arkeoloji tarihinin en önemli olayı olarak kabul edilmektedir. mısır'a ilk olarak 17 yaşında gönderilen carter, çalışmalarına bir teknik ressam olarak önce beni hasan mezarlarında, sonra el-amarna harabelerinde ve daha sonra da teb'deki kraliçe hatşepsut mezar tapınağında başlamıştır.
    1899'da yukarı mısır genel müfettişi olarak atandı. bu görevi sırasında pek çok mezar bulup aydınlığa kavuşturdu. 1903'de sakkara'da fransız turistleriyle yaptığı bir tartışmadan sonra görevinden istifa edip, ondan sonraki dört yıl, bir antika uzmanı, satıcısı ve arada sırada rehber olarak çalıştı. onu sıkıntıdan kurtaran ve kazılarına devam etmesini sağlayan kişi lord carnarvon oldu.
    tutankhamon'un mezarını bulduktan sonra, hayatının geri kalan yıllarını bu mezardaki eser ve belgeleri incelemek ve mısır yetkilileriyle tartışmakla geçirdi. hiç evlenmedi. 1939'da öldü.
  • izlediğim bir belgesele göre tutankamon'un mezarını bulma şerefini mısırlı ufacık bir çocuğa borçluymuş...şöyle ki efendim bu howard bey, toplamış yüzlerce mısırlı işçiyi çölde belirlediği bir alanı kazdırıyormuş.yazın öğle sıcağında çalışan işçilere durmadan su taşıma görevi ise küçük mısırlı saka çocuklarına aitmiş.bunlardan biri kazı yapan işçilere çok özenir ama yaşı ufak olduğu için de kazıya katılmasına izin verilmezmiş.bu çocuk boş kaldığı her an girermiş bir bodur çalının altına öylesine kumu eşelemeye başlarmış.eşeleye eşeleye bir gün taş bir bloğa kazdığı şey çarpmış.işte o taş blok aşağı tutankamon'un mezarının girişine inen merdivenlerin ilk basamağıymış.çocuk hemen işçilerin şefine,o da howard carter'a haber veriyor ve olaylar gelişiyor.gariban çocuğun ismini bilen yok şimdi...
  • yeni deliller, 1900'lerin başında tutankamon'un mezarını keşfeden arkeoloğun mısırlı firavunun hazinelerinden bazılarını kendine almış olabileceğini gösteriyor.

    howard carter, tutankamon'un mezarını kasım 1922'de krallar vadisi'ndeki bir kazı gezisinde bulmuştu. o dönem carter, günlüğüne, mezar odasının "üst üste yığılmış olağanüstü ve güzel nesnelerin harika bir karışımıyla" dolu olduğunu yazmıştı.

    şimdiyse carter'ın kazı alanından bazı eşyalar çalmış olabileceğini iddia eden, daha önce yayımlanmamış bir mektup ortaya çıktı.

    mektup, carter'a kendi kazı ekibindeki akademisyen sör alan gardiner tarafından 1934'te gönderilmişti.

    the guardian'ın haberine göre carter, sör alan'a ölülere adak olarak kullanılan bir "whm (white mage / beyaz büyücü) tılsımı" göstermiş ve görünüşe göre bunun tutankamon'un mezarından gelmediğine dair güvence vermişti.

    ancak kahire'deki mısır müzesi'nin o zamanki britanyalı müdürü, sör alan'a, tılsımın mezarda bulunan diğer nesnelere uyduğunu ve muhtemelen çalınmış olduğunu söylemişti.

    sör alan, müdürün bu görüşünü carter'a gönderdiği mektuba iliştirmişti. mektupta şöyle yazıyordu:
    "- bana gösterdiğiniz whm tılsımı şüphesiz tutankamon'un mezarından çalındı."

    sör alan, carter'a şöyle diyordu:
    "- bu kadar uygunsuz bir duruma düşürüldüğüm için büyük esef duyuyorum... doğal olarak engelbach'a [müdür] tılsımı sizden aldığımı söylemedim."

    carter'ın kazıdan hazineler aldığı uzun zamandır dile getiriliyordu.

    mektuplar oxford university press'in yeni kitabı tutankhamun and the tomb that changed the world'de (tutankamon ve dünyayı değiştiren mezar) yayımlanacak.

    kaynak
  • bugün doğum günüymüş. bunu da google'ın kendisi için hazırladığı zımbırtıdan öğrendim. evet o logo benzeri şeye ne dendiğini unuttum dövün beni.

    arkeolog carter binlerce yıldır bulunamayan tutankamon'un mezarını bulduktan birkaç yıl sonra sivrisinek ısırığından ölür. küçükken bu hikayenin tamamını okuduğumda çok korkardım. gizemli olaylar, lanetler feci korkuturdu ne yalan söyleyeyim. ama mal gibi tekrar tekrar okurdum aynı hikayeyi. hele o tutankamon'un mezarından çıkan altın maskesi. altıma sıçsam kimse ayıplamazdı o derece korkuyordum.
  • cenazesine sadece lady evelyn isimli bayanın katıldığı rivayet edilen şahıs. lanetlidir.
  • tutankamon'un mezarını bulduktan 17 yıl sonra, 1939 yılında ölmüştür. hakkında christian jacq tarafından yazılmış güzel bir kitap da vardır. (bkz: tutankamon olayı)
  • tut'un mezarını bulduktan sonra gözünü büyük iskenderin mezarına dikmiştir. nedendir bilinmez ama büyük iskenderin iskenderiye'de yattığını düşünürmüş. gel gör ki aramalara başlayamadan vefat etmiştir. cenaze törenine sade 5 kişi katılmıştır. hayat işte.
hesabın var mı? giriş yap