• burun kıvırarak gittiğim halde ürdün'de hayatımın en güzel yazlarından birini geçirmeme vesile olmuş, zamanının kısıtlı yurtdışına çıkma olanakları içinde faydalı bir organizasyon.

    1999'da büyük bir hevesle girdiğim dil sınavı, kontenjan çıkmaması, 2000'de tesadüfen panoda eskiden giren öğrencilerin bir dilekçe ile başvurabileceğini okumam ve olur ya deyip bir dilekçe yazmam, sonra öğrenci işlerinden beni fellik fellik aramaları. ürdün ve gana seçeneği sunmaları. gana uzak ya, yol parasını denkleştiremem deyip son dakika herşeyi yetiştirip ürdün'e gittiğimde insanların neden ürdün diye sormaları ve benim başka seçeneğim yoktu yerine, osmanlı toprakları, petra, aqaba gibi turistik zenginlikleri, birbirine yakın kültürler falan filan diye sallamam. ürdün iaeste'nin çok iyi bir organizasyon sunması ile 40'a yakın farklı farklı yerlerden öğrenciler ile tam 45 gün boyunca tatil tadında aynı otelin aynı katında kamp gibi kalıp her haftasonu farklı bir yerde tüm ürdünü gezerek yaptığımız sözde bir staj. yeni arkadaşlar, farklı kültürler. osmanlı altını peşine düşmüş manyak define avcılarının eline düşmem. türkiye'de doktora yapan bir ürdünlünün gelip beni bulup misafiri olarak bedevilerin köyünde bir haftasonu kral statüsünde konaklamam. ve döndüğümde siemens'e once stajyer sonra da mühendis olarak girmeme vesile olan bir referans mektubu...

    e, o yaşlarda daha ne isteyebilirdim ki...
  • her ülke ve okulda farkli yöntemlerle seçilir iaeste stajina hak kazanan ögrenciler.
    odtü'de her sene almanca ve ingilizce için iki ayri sinav yapilir. isteyen ikisine de girer. bu sinavlar eger kisi odtü'de ingilizce hazirlik okumussa hazirlik mid-termlerine benzer. biraz daha zor olabilir. oldukça lakayit bir ortamda gerçeklesir sinavlar ama o sinavda kendi bölümünüz içinde en yüksek puani almaniz gerekir.

    sinavdan en yüksek puani alinca, baslarsiniz beklemeye. o sene hangi ülkeden bir staj imkaninin size sunulacagi, hatta sizin okudugunuz bölüme staj çikip çikmayacagi bile belli degildir. bu yüzden eger zorunlu staj yapmaniz gerekiryorsa bir yandan baska bir yeri de staj için ayarlamaniz ve cepte tutmaniz gerekir. zira iaeste isi her an yalan olabilir, siz de çok afedersiniz zig gibi ortada kalabilirsiniz.

    daha sonra her bölümden genellikle sinavda ilk siralarda (ilk üç gibi) yer almis ögrenciler toplantiya çagirilir ve stajlar açiklanir. (eger baska biriyle ayni puani aldiysaniz, bölümdeki not ortalamasi yüksek olan kisi staj hakkina öncelikli sahiptir.) ögrencilere stajlarin ayrintilarini açiklayan kagitlar dagitilir. hangi ülke, ne tip bir enstitü ya da sirket, nasil bir is yapilacak gidilince... vs... örnegin bir arkadasa brezilya çikmisti. yol parasini karsilamasi mümkün olmadigi için o istemedi staji, ondan sonra en yüksek puani alan ikinci kisi gitmeye hak kazandi vs... ya da örnegin gelen staj açiklamasinda yapilacak is tanimi hiç ama hiç ilginizi çekmiyor,ya da staj ülkesi israil falan çikmis (gerçekten oldu bu) hakkinizi sizden sonrakine devredebilirsiniz.

    odtü'de bu sekilde yürür iaeste isleri. benim zamanimda gida mühendisliginde hami alpas adli sirin bir hocamiz ilgilenirdi iaeste isiyle.

    benim iki ay almanya'da nefis bir staj yapmami saglamis, hayatimi da degistirmistir ayrica. o bakimdan hastasiyim. sadece yol parasi verip yaninizda biraz da para götürüp hem staj hem avrupa'da tatiline dönüsen bir kombodur. üstelik dünyanin her biyerinden süper arkadaslar edinmenin sahaneliginden, edinilen deneyimin de paha biçilmez oldugundan ve cv'de nasil güzel durdugundan hiç bahsetmiyorum.* tabi ben almanya için konusuyorum. evet konustukça konusuyorum ben. ama bak dostum, sen de ögren bunlari diye yaziyorum, hey!
    (bkz: entrynin sonuna dogru saçmalamak)
  • genç beyinleri bir anda nasıl bencil birer hırs küpüne dönüştürebildiğine inanamadığım organizasyondur. buna organizasyonun suçu demek hiç adil olmaz açıkçası; her zamanki gibi süreç içinde görev alanların yönetim ve yönlendirmeleriyle alakalı olarak bu tarz semptomlar ortaya çıkmakta. bu gençler daha oradan el ele verip de bir şeyler yapmaktansa birilerinin ayağını kaydırıp, omzuna basıp yükselme gayreti göstermeye başlıyorlar. umuyorum benim gördüğümden çok daha iyi örneklerdir diğerleri de; onca vakit harcayan öğrenciler kendilerine gerçek anlamda bir şeyler katabilir, daha geniş ufuklu insanlar olarak kendilerine, çevrelerine yararlı olabilirler.
  • staj yapacağım ülkeye (bkz: irlanda) gitmeme 1 hafta kala bana " acceptance'ınız gelmiştir" diye mail atan(ki ben o sırada çalışma iznini bile halletmiştim) süper bir yönetim zihniyetine sahip, özellikle itü de yurtdışından gelen mailleri sizin tercüme edip görevli kişiye yazdırmanız gereken bir sistem ile işleyen , adam akıllı çalışırsa yararlı olabilecek bir stajerlik programı.
  • tecrübelilerinin yardımına ihtiyaç duyduğum program. akil arkadaşlar ışığımı yakarlarsa çok makbule geçer.

    edit: benim ışığım yanmadı ama bundan sonra gidecek arkadaşlar bana ulaşsın onların ışığını ben yakayım. 2013 yazında almanyada geçirilen güzel bir 3 ay ve harika bir referans mektubu verdi bana bu olay. türkiyede çok aktif değil ancak yurtdışında oldukça revaşta. peşinden koşun.
  • ulusal komite ve ulusal konferanslarla aktif üniversite sayısının arttırılmaya çalışıldığı, yararlı bir organizasyon. merkez ofis, hala danışman öğretmenleri kaale alsa da, birçok okulda "öğrenci organizasyonu"dur, öğrenciler tarafından yürütülür. ve yine bir çoğunda ne kadar çalışırsanız, o kadar geri dönüş alırsınız.

    bunun gibi yurtdışında staj için başka bir alternatif olan aiesec'e göre farkı da, öğrenci organizasyonu olmasından kaynaklanır. aiesec'te staj için bir sürü para verirsiniz, sonunda staja gideceğiniz iaeste'ye göre daha yüksek olsa da yine de kesin değildir. iaeste'de ise okullardaki klüblere göre değişir, kimisi yıllık aidat alır, kimisi almaz, kimisi ingilizce sınavından para alır falan. ama bu paralar aiesec'e verileceklerin yanında çok küçük meblağlardır. misalen biz, yıllık aidat (10 lira) + ingilizce sınav parası (15 lira) alıyoruz.

    yine aiesec'de, sisteme girdikten sonra birçok staj yerine başvurma hakkını sahip olursunuz, iaeste'de ise tek başvuru hakkınız vardır. lakin aiesec'te sizinle birlikte onlarca kişi aynı staja başvurabiliyorken, iaeste'de sadece siz o staja başvurursunuz. istenen şartları yerine getirdiğiniz sürece, red alma ihtimaliniz azdır. ama benim gibi 3. sınıftayken, mezun öğrenci isteyen bir şirkete başvurursanız olumlu/olumsuz cevap bile alamayabilirsiniz.

    klübe yeni üye olanların, en büyük istekleri genelde "gelişmiş ülkeler"de staj yapabilmek oluyor. abd, almanya, fransa, ingiltere vs. lâkin, bu organizasyon yaklaşık 80 ülkede aktif ve formlar bu ülkeler arasında takas ediliyor. "gelişmemiş" veya "gelişmekte olan ülkeler"de genelde "gelişmiş ülkeler"e saldırdığı için, o ülkelerden form gelme olasılığı düşüyor. lâkin türkiye'ye özellikle doğu avrupa ülkelerinden sürekli form geliyor, güzel yerler mesela oralar. üye alımı sırasında bize sorulan ilk soru genelde "hangi ülkeler var" olduğu için, ekleme gereği duydum.

    staj yapmak dışında güzellikleri de var. yazın -haliyle- stajyerler buraya geliyor, onlarla geziyorsunuz. bir mısırlı bir hırvat bir alman bir türk olarak alternatif temel fıkrası modunda takılabiliyorsunuz. bunlarla samimi olursanız bir de "twinning" falan yapıyosunuz, 3-4 kişi ya da 15 kişi gidip adamların evinde kalıyosunuz, takılıyosunuz, eğleniyorsunuz. sonra da onlar geliyor sizin evinizde kalıyor.
  • öyle ya da böyle, abartısız bir şekilde, hayatımı değiştirmiş organizasyondur. yıldız teknik iaeste'ye selam olsun, şu anda durumları nasıldır bilmiyorum ama 2006-2010 arası efsaneydi.
  • international association of exchange of students for technical experience. daha çok mühendislik dallarında uluslararası staj olanağı sağlayan bir organizasyon. http://www.iaeste.itu.edu.tr/
  • (bkz: aheste)
  • odtu'den ancak mogolistan, gana, belarus, urdun, misir, iran, suriye gibi ulkelere gitmenin mumkun oldugu, "hayatin en buyuk macerasi" programi.
hesabın var mı? giriş yap