• üst edit: bizim gibi bir evi, bir yazlığı veya memlekette anadan babadan kalma malı mülkü olan sıradan insanların korkmasına veya gaza gelmesine gerek yok. eğer gerçekten emlak baronları için ciddi önlemler alınırsa ve konut arzı devlet eliyle artırılırsa hem piyasa biraz olsun normale dönebilir hem de enflasyona olumlu etkisi olur. iki üç ev sahibi olup da "uiyyy devlet malıma çökiyii, ben de kiracıya çökiyim bari" kafasından çıkıp büyük düşünün. geçen yaz şişli, mecidiyeköy muhitinde 65 tane residence daire toplayıp türkiye'de parasına para katan iranlı ne idüğü belirsiz para baronları gördü bu gözler. bu ülkede 100+ ev sahibi olup vergi kaçıranlar var. çünkü türkiye'de konut işi rant işi ülke kurulduğundan beri. bu işin gelişmiş ülkelerdeki gibi biraz daha profesyonel hale getirilmesi lazım. özetle demem o ki birkaç ev sahibi olan garibanların* çıkıp şimdiden ağlamasına gerek yok. konu bu grubu ilgilendirmiyor.

    "merkez bankası, birden fazla konuta olanlara ilave vergi getirilmesini önerdi.

    merkez bankası, iktidarın bu alanda yapması gereken yeni düzenlemeleri ise şöyle sıraladı:

    yapılacak yasal düzenlemelerle; sahip olunan konut sayısına göre kademeli vergilendirme ve boş konut vergisi… düzenli gelire sahip çalışanlara yönelik uzun vadeli, değişken faizli ya da eşik bir ücrete endeksli, ödeme esnekliğine sahip konut kredisi modelleri uygulanması... konut alımlarında sağlanacak kredilerin hane halkının sahip olduğu konut sayısına göre değişen faizle sağlanması… para politikası ile eşgüdüm içerisinde atılacak adımlar konut piyasasında orta-uzun vadeli istikrarın sağlanması için önem arz etmektedir.

    hisseli kiracılık

    merkez bankası dar gelirlilerin kiradan kurtulmaları için çeşitli ülkelerde uygulanan modellerin türkiye’ye getirilmesini de önerdi.

    bu kapsamda londra’da uygulanan ‘hisseli kiracılık’ modeline işaret eden merkez bankası, “örneğin londra’da ilk defa konut sahibi olacaklar “shared ownership” adı verilen programlara dahil olarak ilk konutlarının en az yüzde 25’ini satın alabilmekte, geri kalan hisse için kira ödeyebilmekte, ilerleyen zamanlarda evin geri kalan hissesini de satın alabilmektedirler. özellikle konut fiyatlarının yüksek seyrettiği büyükşehir merkezlerinde ‘hisseli kiracılık’ uygulamasının başlatılması birikim düzeyi yetersiz hane halklarının konut sahibi olmalarına imkân sağlayabilecektir” dedi.

    kaynak
  • (bkz: entry nick uyumu)
    cidden çok iyi öneri... senede 15 gün gidecekleri evleri alıp boş tutmak, ya da tonla ev alıp, yeni ev alacakların ya da kiracıların iflahını kesmek bu kadar basit olmamalı...
  • kiracılara hayırlı olsun. vergiyi de öderler artık.

    edit: hakikatten çok mal var piyasada. “taban'a yayılacak” dendiğinde kastedilen taban sizsiniz çocuğum, ev sahipleri değil. bu kadar da salak olamazsınız ya.
  • (bkz: #161486402)
    tapumu özgür bırakmayıp vergi alıyorlar.

    oldu canım. bana destek verin çözüme kavusturalım.
  • yetmez. şirket ve vakıfların elindeki boş gayrimenkuller ne olacak? şirket ve vakıfların yatırımlık gayrimenkul almalarını yasaklasınlar önce denilesi öneriler.
  • 25% zorbalığının kira maaş oranını siktiği gibi yine ve yeni bir kazığın kiracılara gireceği haberidir.

    (not alın hatırlatacağım.)
  • ülkenin fakiri asıl düşmanının hasbel kader bir ev bir araba sahibi olmuş komşuları değil de onu fakirliğe itenler olduğunu anladığı gün çok şey değişecek bu ülkede...ama işte umudum yok ...
  • amerika da ki emlak vergi kanun ve uygulamarinin buraya getirilmesinin habercesidir.

    hem abd ve tr de calismis bir emlak musaviri olarak hem mantikli buldugum, ama bir yandan da ev vergilerinde de bir artisa neden olacagini dusunuyorum.

    abd de su an, diyelim new york, gelismis ve butcesi buyuk bir eyaleti ele alalim, sehir merkezinin disinda, kirsal kucuk kasabada yaklasik bir donum uzerinde 1 odali 60 metrekare bir eviniz oldugunu dusunun. bunun vergisi su an 3700 dolardir senelik.

    eger ki 2 odali olmus olsaydi, ve metrekaresi 100 olsaydi vergisi 4500 - 5000 civarinda olurdu.

    hadi diyelim ki 3 odali olsun, 150 m2 ve balkonlarla cevrili, hadi bir de havuz yaptirmis ol, toplamda 7000 veya 9000 bin dolar vergisi olur senelik.

    yani sadece evin oldugu icin vergi odemiyorsun abd sisteminde, evine yaptirdigin her normal oda veya balkon, teras vs ekleme ya da her luks ekleme, havuz, ikinci kat, villa, garaj vs. vergiyi katliyor.

    simdi eger ikinci bir evin varsa vergisi daha da artiyor ikinci evin.

    bence guzel bir sistem.
  • tam bir tabi lan manyak mısın durumu. alırken yanımdaydınız ya knk.
  • bir sıfırdan iyidir.
    yeterli değil ama pansuman onlem.
    sermaye sahiplerince sürekli duran varlıklara , betona kkm faiz vs. yapılan yatırımlardan dolayı tıkanan ekonomiyi böyle acamazsiniz ama günü kurtarabilirsiniz.
    kesin çözüm : 3 ten fazla ev alımının yasaklanması , yabancılara konut satışı sınırlandırılması, 3ten fazla evi olanlara satasiya kadar ağır vergi yüklenmesi ve sermaye sahiplerini faize , dövize, altına , betona vs değil dönen varlıklara, üretime , borsaya reel ekonomiye teşvik edip yönlendirme ile çozebilirsiniz.
hesabın var mı? giriş yap