• bilinç çok farklı ve üzerinde sabaha kadar konuşulsa açıklanamayan bir kavram olarak bize yerleşmiş. hayvanlarda bilinç yok mu demeyin, o farklı bir mevzu. benim burada vurgulamak istediğim şey, bu kadar kuvvetli idrak ve bilinç kapasitesine göre -şanslı isek- 70 sene yaşayıp, göçüp gidiyoruz. evet insanoğlu doyumsuz, 170 yıl da yaşasa belki yine yakınacaktı. ancak şu anki mevcudiyetimizin varlığı da, bu kapasiteye göre bence kifayetsiz kalıyor gibi. homo sapiens olarak binlerce yıldır hayatta kalmamızın sırrı beynimizde gizli. onu yegane silahımız olarak asırlarca kullandık ve inanılmaz şeyler yaptık. peki bu kadar gelişmişliğe ve bu derece bilinç sahibi olmaya, 70 yıl kafi mi? bunun meyvelerini hayatın yarısında ancak vermeye başlıyorsun zaten; iş anlamında, üreme anlamında, hayata anlam katmada vesaire... sonraki yarısı daha boş ve atıl geçiyor.

    bu kadar kısa ömre rağmen bu kadar kibirli varlıklar oluşumuz ise çok daha enteresan bir nokta. onu size bırakıyorum.
  • bu kadar bilince kaplumbaadan az yaşamak hakatten olcak şey değildir.
  • konuya pek mesaj gelmeyeceğini düşünerek katıldığın durum, öldüğü vakit her şeyini kaybedecek insanların hırsı ve 70 yaşına geldiğinde bakacak kimsesi olmayacak kişilerin kibri arasında ömrümüzü bitiriyoruz
  • bilincimizin değil, bedenimizin ömrü kısadır. belki de sağlıklı bir bedene transfer edebilme şansımız olsa, bilinç sonsuza kadar yaşayabilir.
  • ileri bilinç denilen yer prefrontal kortekstir ki bu bizi hayvanlardan ayıran en önemli (bence tek) yapıdır. bu yapının insanlara kazandırdığı özellik entelektüel düşünce ve yaşanan olayları detaylı yorumlamaktır.

    yani sokaktaki kediden dağdaki ayıdan farkımız içgüdüsel zevklerimize ulaşma yollarımızın kompleksleşmesidir sadece.

    bu fazladan korteksin getirdiği başka bir şey ise egodur. işte ölme düşüncesi insanlara bu yüzden korkunç gelir, kendini diğer tüm canlılardan hatta diğer insanlardan üstün gördüğü için.

    mutlu olmanın da temelde iki yolu vardır . ya içgüdüsel dürtüleri gerçekleştirmek ya da egoyu okşamak. şu kısa(!) hayatta maksimum mutluluğu yaşamak en güzeli diye düşünüyorum.

    sonuçta bir tık üst model hayvanız sadece kendimizi bir şey sanmayalım.
hesabın var mı? giriş yap