• dünya üzerinde beslenen evcil hayvan sayısı 20 milyar olarak tahmin edilmekte. bunların 1,5 milyarını danalar oluşturuyor. kesimlik hayvan sanayi atmosfere salınan karbondioksitin %9’undan ve metanın % 37’sinden sorumlu. bir ineğin midesinde yılda 75 kilo metan gazı oluştuğunu, bunun da toplamda yıllık 112 milyon ton gaz olarak atmosfere salındığını hesaba katarsak, ortaya çıkan sonuç, ineklerden çıkan gazların küresel ısınmaya katkısının karbondioksit salınımına kıyasla 23 kat daha fazla olduğu ve ineklerden tüm dünyada var olan trafikten daha fazla zararlı gaz çıktığı.

    işin bir de hayvancılığın meraya ihtiyaç duyması nedeniyle yok edilen orman kısmı var ki oraya hiç bulaşmak istemiyorum.

    kaynak: http://www.fleisch-macht-krank.de/…er_das_klima.htm

    eklenti:
    şimdi, birçok yazar ya da okuyucu bu duruma pek inanmak istemiyor. onları anlıyorum; çünkü ben de ilk duyduğumda olur mu öyle şey falan demiştim.
    fakat oluyor; şimdi başlarda ben de dâhil olmak üzere birçok kimsenin anlayamadığı şey şu: burada suç ineklerde falan değil. inek deyince hemen pastoral bir köy manzarası geliyor akla, her şey doğal, öyle küresel sorunlardan uzak bir köy, gitmesek de görmesek de. ancak, kazın ayağı veya ineğin toynağı öyle değil işte: burada sözü edilen endüstriyel hayvan besiciliği. tam 20 milyar evcil hayvandan ve konu özelinde 1,5 milyar inekten bahsediyoruz. bunlar planlı ve programlı bir biçimde sayıları daha da artacak bir şekilde yetiştiriliyor; çünkü insan nüfusu ve talepleri artıyor. doğal ortamlarında ineklerin sayıları hiçbir zaman bu niceliğe varamayacaktı, çünkü aslanı olsun kaplanı olsun, ki hepsi saygı duyduğumuz hayvanlardır, bunlarla bir takım seviyesiz ilişkilere girecekti, aynı tavşan – tilki denklemindeki gibi. oysaki biz bu hayvanatı doğal ortamında yaşatmıyor, tamamen yapay bir çevrede kendi ihtiyaçlarımız için üretim bandındaki herhangi bir nesne gibi çoğaltıyoruz. insan nüfusu arttıkça, insan denen canlıyla simbiyoz halinde yaşayan bu hayvanın nüfusu da artıyor ve çevreye en az insan kadar zarar veriyor. burada yıllık 112 milyon ton metan gazından söz ediyoruz yiğitler, metan gazı ki, o istisnasız herkesin tü kaka dediği karbondioksite oranla küresel ısınmada 20 kat daha fazla etkili bir gaz. örnek verilecek olursa, bir porsche ile ki en az aslan, kaplan kadar saygı duyduğumuz bir arabadır yılda 10.000 km yol yapsanız, salınım yapacağınız karbondioksit oranı 3 tondur (kaynak: http://www.learn-line.nrw.de/…1/daten/treibhausgase). birim olarak hesapladığımızda, evde yetiştirdiğiniz iki inekle de aynı çevresel zararı verirsiniz. şöyle ki bir ineğin yılda saldığı metan gazı 75 kilo, bu metan gazı küresel ısınmada karbondioksite kıyasla 20 kat daha etkili. 75kg * 20 = 1500 kg, 1500 kg * 2 = 3 ton. ne oldu? porsche yerine iki inek sahibi olduk, çevreye aynı zararı veriyoruz…
    tabii ki inek de en az porsche kadar saygı duyduğumuz, etinden, sütünden, yününden (yoksa koyun muydu ya o?) yararlandığımız bir hayvan. ancak, kaldırmıyor artık dünyamız bu kadar ineği. yani, tüm dünya toptan etyemez olsun da demiyorum, ama arada sırada sebze, meyve, balık falan da yemek lazım, değil mi sarıkız? mööö…
  • edit: ahahah, ben bunu yasmaya basladiktan sonra birakip yemek yemeye falan gittim, dondum yazmayi bitirdim, bir baktim benim dediklerime benzeyen seyleri yazmis millet zaten...neyse dursun

    keyfinizi kacirmak gibi olmasin ama bir de buyrun burdan yakin canlarim, cancislerim.

    http://www.un.org/…wsid=20772&cr=global&cr1=warming

    yukaridaki linke gitmeye usenen, okumaya inanmayanlar icin ben de bir ozet geceyim neler olup bittigini. dunyadaki butun evcil buyukbas hayvanlarin saldigi sera gazi miktari tasimacilik icin kullanilan butun araclarin aciga cikardiklari sera gazi miktarindan daha fazla. ve kuresel isinmaya etkileri de sadece osurarak ve gegirerek cikardiklari gazlar degil. butun dunyadaki toplam ekilebilir arazinin yarisina yakini hayvan beslemek icin (ya alinan urun yeme cevriliyor ya da arazi otlak olarak tutuluyor) kullaniliyor. toplam tahil uretiminin (cogu arpa ve misir olmak uzere) yine yarisindan fazlasi hayvan yemi olarak tuketiliyor. brezilya'da tarim icin yakilan ormanlarin yuzde yetmisi buyukbas hayvan otlaklarina cevriliyor. kisaca et yeme sevdamiz arabaya binme sevdamizdan daha pahaliya mal oluyor sera gazi emisyonu acisindan. bir baska deyisle eger sokakta buyuk motorlu bir arac gorunce ne kadar ofkeleniyorsak bir kiloluk bir t-bone steaki onune cekmis kemiren adama da o derece ofkelensek yeridir.

    simdi benim yazdiklarimla yetinmeyecek manyaklar icin su 400 kusur sayflik hayvan yetistiriciliginin cevreselk etkilerini inceleyen ve birlesmis milletler, avrupa birligi ve daha bilimum orgut tarafindan desteklenen raporu da sunalim:

    http://www.virtualcentre.org/…longshad/a0701e00.pdf

    yahu bu inek dedigin hayvan ne kadar osursa, ne kadar gegirse de eninde sonunda hayvan iste yahu, ne kadar zarari olabilir ki? su kadar olur:

    bir inek yilda ortalama 65 kg metan gazi uretir. bir kilogram metanin sera gazi etkisi bir kg karbondioksitin yaklasik 21 katidir. dolayisiyla ortalama bir inegin metan salarak atmosfere biraktigi sera gazi miktari karbondioksit cinsinde 1365 kilodur. ortalama bir otomobilin (ortalama derken amerikayi dusunmusler, 6 silindirli 2000 cc lik bir motordan bahsediyoruz burada) ise karbondiksit salimi yaklasik 4500 kilogramdir. yani bir binek otosu yaklasik olarak 3 inege bedel. ancak bu sayilar icerinde ineklerin yuzde 65 inden sorumlu oldugu azotoksitler yok. aciga cikan insan kayakli azot oksitin yuzde atmisbesinden inek gubresi sorumludur, ve azot oksit karbondiksotten tam 296 kat daha fazla sera gazi potansiyeli tasir. buna bir de hayvanin dogal olarak soluyarak cikarttigi karbondioksiti ekleyin...

    http://www.epa.gov/otaq/consumer/f00013.htm
    http://www.planetizen.com/node/22203

    dunyada yaklasik olarak 600.000.000 milyon motorlu tasit var, buna karsilik inek (okuz, boga dahil elbette) sayisi yaklasik olarak 1.3 milyar.

    buna bir de yaklasik 1 milyar domuz ve 1.1 milyar koyunu ekleyelim....eveet manzara yavas yavas ortaya cikmaya basladi.

    ama hayvan yetistirciliginin sera gazi miktarina ve kuresel isinmaya etkisi hayvanlarin sirekt oalrak saldiklari gazlarla sinirli degil. bir de hayvan yetistirmek, 1.4 milyar buyukbas, 2 kusur milyar kucukbas hayvana bakmak icin feda ettigimiz kaynaklarin firsat maliyeti var. brezilyada her se milyonlarca donum orman yakilip, kesilip tarla yapiliyor. brezilya hindistan (400 milyon) dan sonra en fazla inege sahip ulke (150 milyon kadar). ormandan "kazanilan" alanlarin yuzde yetmisine yakini ya dogrudan otlak yapiliyor ya da hayvan besiciligine yem saglamak uzere tarla haline getirliyor. yani hayvan besleyecegiz diye hem atmosfere sera gazi saliyoruz hem de sera gazlarini emip dengeyi saglayacak ormanlari kesiyoruz. kaldi ki buyukbas hayvan besiciliginin bir kotu yani da asil yan urununun metan olmasi. metan karbondioksit gibi okyanuslar ve ormanlar tarafindan emilip oksijene cevrilemiyor. atmosferdeki karbondioksit miktari her sene yaklasik yuzde 0.5 artarken metan miktari yuzde 1 den fazla artiyor. eger bu gun atmosfere biraktigimiz karbondioksit miktarini azaltirsak zamanla ormanlar ve okyanuslar dengeyi saglayacaklar ama metan oyle degil, nispeten atmosferde sabit durmaya devam edecek. ve ufukta karbon problemi icin cozumler varken metan icin hayvan yemekten vazgecmek disinda cozum yok gibi. elimiz cok sikisirsa butun ekonomiyi hidrojene cevirecek teknoliji (pahali olsa da) var. ama metan sorununa cozum hayvan yemekten vazgecmekte yatiyor (en azindan su an icin).

    bir de kuresel isinmaya etkileri disinda dunya acligina da etkilerini konusmak lazim buyukbas hayvan besiciliginin. gunesten kaynaklanan enerji her cevrime ugradiginda (yani her depolanip, sonra depolandigi kaynaktan enerjiye cevrildiginde) hic bir termodinamik makine yuzde yuz veriml olmadigi icin kayba ugruyor. yani ayni miktardaki enerjiyi etten saglamak icin gereken gunes enerjisi arpa ya da bugday icin gerekenden daha fazla. bu cok dogal cunku once enerji bitkiyi buyutmeye, sonra da bitkide depolanan enerji inegi buyutmeye kullaniliyor ve her adimda cevreye isi olarak enerji kaybediliyor. sonucta her enerji cevrimi biraz kayba neden olur. yaniii, bir kisiyi doyuracak eti uretmek icin gereken tarla alani birkisiyi doyurmak icin gereken bitkisel urunu uretmek icin tarla alanindan daha fazla). et yemekten vazgecsek de soya fasulyesi ve tahil uretsek daha fazla insani doyuracak besleyecek urunumuz olacak.

    buna bir de yemlik olarak kullanilan arazi ve urunun tahil fiyatlari ustundeki etkisini ekleyin. hayvan besiciligi sadece aclik sorununa etkide bulunmuyor ayni zamanda butun dunyadaki dar gelirli insanlarin ekmege ulasimini da daha zor hale getiriyor.
  • ilginç bir kıyaslama ile fikrimi belirtmek istediğim laga luga.

    bildiğiniz gibi büyükbaş ve küçükbaş hayvanlardan başka metan gazı üretip atmosfere salan canlılar da var. hatta bu canlılardan bazılarının sayısı bu hayvancıklardan da fazla. bu canlıların bir kısmına insan diyoruz kısaca.

    bir insanın günde ortalama 5 ile 20 kez gaz çıkardığı hesaplanmış. bu gazın da miktarı günlük 1-21 litre arasında değişiyor.

    şimdi, dünyada ortalama 6 milyar insanın yaşadığı düşünülürse, 6 milyar ile 21 litreyi çarpın, çıkan sonuca karbondioksit değerlerini de ekleyin, artık kim kimi hangi konuda geçiyor kafanızda biraz şekillendi sanıyorum. ineklerden (ve almanlardan) sonra isviçreli bilim adamlarından insanların gaz salınımı ve bağırsaklarındaki bakterilerin küresel ısınmaya etkisi üzerinde bir araştırma rica ediyorum.

    (bkz: gazı var da teyzesi)
  • almanlar önce 700 beygirlik modifiyeli mercedes'lerin 10 silindirli danalar gibi benzin yakan m5'lerin porsche'lerin küresel ısınmaya katkısını bulsun, sıra sonra ineklere de gelir, domuzlara da gelir diye düşündüren ilginç bakış açısı...
  • 1945'ten 1991 yılına kadar atılan -ikisi savaş nitelikli hiroşima ve nagazaki olayı olmak üzere- 1917 nükleer bombanın etkisinin ineklere yüklenmesi sonucu oluşan hadisedir. inekler masum.
  • avokadocu veganların yol açtığı tatlı su kaynağı için vurulan yasadışı sondajlar, içme sularına haksız şekilde çökülmesi, orman arazilerinin tahrip edilerek tarım arazisine çevrilmesi ve büyüyen sektörde kartelleşen mafyatik sistemin yaratılması gibi sorunlar yanında hava cıva kalan mevzu.

    nestle gibi toplumları gıda üzerinden manipüle eden ve sadece kârına bakan tüm şirketlerin dayattıkları, teşvik ettikleri ve önerdikleri hep ceplerine girecek parayla doğru orantılıdır.

    bugün inekler öcü ilan edilir, yarın işleri bittiğinde avokadocular, ertesi gün arıcılar vs.
  • (bkz: vejetaryenleri şoke eden soru/@faroe adamlari)
    (bkz: livestock's long shadow)

    sadece inekler değil, bütün çiftlik hayvanlarının (livestock) yaptığı etki.
  • almanlar'ın iddiası değildir ipcc'nin raporlarında belirtilmiştir.
hesabın var mı? giriş yap