• yurtdışında master yapmak isteyenlerin en çok tercih ettiği seçeneklerden biridir. aslında bunu destekleyen bazı önemli ve bilinmesi gereken sebepler de vardır;

    mesela, ingiltere'de çoğu üniversitede, diğer ülkelerden farklı olarak kaçırmamanız gereken bir deadline olmayabiliyor, yani başvuru tarihleri bizde ve diğer bazı ülkelerde olduğu gibi sınırlı günler olmayabiliyor.

    ayrıca, hep merak edilen yabancı dil yeterlilik sınavında da ielts yada toefl ararlar, yurtdışında kimi üniversiteler çok daha farklı ve yaygın olmayan sınavlar talep edebiliyorlar.

    ayrıca çalışma izni ve diplomalarının geçerliliği konusunda da avantajlı bir tercih olabiliyor.
  • avrupa birliği vatandaşı değilseniz, okuldan okula ve okumak istediğiniz bölüme göre değişmekle birlikte yıllık okul ücreti ortalama £10,000 ödersiniz.
  • yıllık okul ücretini cinnah'a çıkmadan karşılayabilmenin bi yolunu bulsam bi dakka bile burada durmayacağım master yapma şekli. open university bile olur, buradan* kaç kat daha akademik* olduğundan zerre kuşku duymuyorum*.
  • bir projeden, sinavdan 60 aldiginizda "bravo, cok cok iyi" diye tepki veren hocalara alismaktir. siz "nasil yaa?!" diye sok gecirirken 70 uzerinde not almanin mucize oldugu anlatilir. her okulda boyle midir bilemem, ancak bir kismi icin dogru bir genelleme olur. o zaman neden 100 diye bir not var diye sorgulamayin bosuna...
  • bildiğimiz otuzbir'in ingiltere görmüş hali. çalışmaya veya okumaya giden vatan evladının, sevgili bulamadan eve döndüğü gecelerde ingiltere'nin bulutlu semalarına bakarak takılmasıdır aklında kimbilir kimin hayaliyle.
    (bkz: master ve yüksek lisans arasındaki fark)
  • teze 70 ustu not almanin evet distinction sayildigi sistem oldugu bilinerek baslanmasi gerekendir. master seviyesinde sahane yazilmis bir teze 70 ustu veriyoruz bu sistemde. 80 ustu almak icinse gercekten akademik bir katki yapmis olmak sarti var ve evet ingiltere'de hemen hemen her okulda kabul goren not sistemi boyle. ben de pek mutlu degilim mesela sinavlari boyle degerlendiren is arkadaslarimdan, ve zaten bu isin sorumlulari sizi uyariyor sinavlar icin ''grade out of 100'' (100 ustunden degerlendirin, gotluk etmeyin, verdiginiz en yuksek not 60 olmasin diye) ama tez sozkonusu olunca amerikanvari $i$irilmis not sistemi yerine (evet evet iki sistemde de bulundum hem ogrenci hem ortmen olarak) bunu tercih ediyorum, bir nevi 'buyrun gerceklerle yuzlesin' temasi var (hayir, dusuk notla ogrenci cezalandiran bir ruh hastasi degilim).
  • 20.000 poundunuza bakilan giris sonrasinda cuzdaninizdaki tek bir kurusla alakasi kalmayip sinavlarda, odevlerde tabiri caizse agziniza sican okullarda bulunmaktir. yani giriste verilen para ne yazik ki surec boyunca bir boka yaramamakta, burjuvalikla sinif gecilememektedir - ne aci! o kadar para ver, bir de ustunde ders calis, olacak is mi a.q.?
  • gordugum kadariyla british council tarafindan verilen burs "gelecegin liderlerine" yonelik oldugundan, naif bir ruhunuz ve delik bir cebiniz varsa yapamayacaginiz bir master ce$idi.
  • sadece kuru üzüm, badem, ceviz ve fındıkla beslenip günde 18 saat ders çalışan hintli ve uzakdoğulu öğrencilerle aynı platformda yarışmaktır, bir nevi.
  • ingiltere'de master seviyesinde burs bulmak cok zordur.
    gercekten oyle "iyiyim superim ama beni farketmiyorlar" falan diyorsaniz ve bursla okumak istiyorsaniz, direk doktoraya basvurun derim.

    hadi ordan demeyin, bi arkadas lisanstan hemen sonra gitti, hem para veriyolar adama hem de aslanlar gibi doktora. ordan biliyorum.
hesabın var mı? giriş yap