• westworld'de bahsedildiği şekliyle günümüz insanlığının ilkel insan tarafından geliştirilmiş yapay zekalar olma ihtimali. ya hepimiz yapaysak?
  • hepimiz yapaysak bizi yapanın amına koyayım.
  • bence allah tarafından yaratılmışsak da yapay oluyoruz. hiçbir sebep yokken, birdenbire ve dan diye ortaya çıkmadıysak eğer yapay olmadığımıza ikna olmam ben.
  • şu dönemde hal ve hareketlere baktıkça yapaydan çok gerizekalı olduğunu göstermektedir.
  • dahası rick sanchez'in evrenlerinden birisi de olabilir. şakası bir yana neden olmasın. bu evrene ilişkin bazı fenomenler insanı şaşırtıyor. mesela evrenin, nice kaynak kullanılsa dahi aşılamayacak büyüklükte olması. insan yaşamının sınırlı olması. kendisini anlamaya çalışan bu atomların, bilgi birikimleri genetik olarak transfer edememesi. birikimlerimiz ancak, yazı gibi - o da çok sonradan icat edilen - araçlar ile aktarılabiliyor.

    ayrıca, tüm canlılarla birlikte insanın doğaya ilişkin olanla yadsınamaz bir birlikteliği var. şöyle ki, dünyaya geldikten sonra organik olanı tüketmen gerekiyor hayatta kalmak için. kendimizi ayrı bir varlık olarak tanımlasak da doğayla kaçınılmaz bir ortaklığımız var. bize atomlarını veren doğanın sessiz ve akılsız olduğunu düşünüyoruz ama her nasılsa bizde gelişmiş bir bilinç düzeyi var. yani şöyle düşünün: "bir elma bana neden faydalı olsun ki?" bu soru elmanın faydaları bir kenara bırakıldığında gayet enteresan bir soru.

    üremeye ilişkin içgüdülerimiz, kaçınılmaz ölüme rağmen yaşamaya devam edebilmemiz gayet enteresan sorular. yani birikimli bir ortak sağ duyu ile bir şeyi arıyoruz sanki. elma da buna yardım ediyor, içgüdülerimiz de, genetiğimiz de. işte bu insanı kurgulayan yapay zeka üreticisinin içeriği olabilir.
  • doğanın yaptığına doğal dendiği için insandaki yapay zeka değil, doğal zekadır.
  • kadere inanıyorsanız zaten otomatikman yapay zekayız.
  • simulasyoncular da geldigine gore misyonunu tamamlamis baslik.

    simdi gelelim neden insanin yapay zeka olmadigina: yapayi buysa gercegi nerede? ilk insanlar atesi bulamamis, ne ara yapay zeka yapmis? hadi diyelim yaptilar, yapay zeka kavrami uzerinden elestiriye devam: istatistik uzerinden devam eden algoritmik optimizasyonlarin yeni jenerasyonlarini kullanarak basit seyleri cozmek icin insa etmeyi becerebildigimiz bir "yapay zeka", gercek zekadan ne zaman tam olarak ayrisacak - theseus'un gemisi ne zaman eskiyecek? bizim simdilerde kesfettigimiz algoritmalari bu ilk insanlar nereden biliyordu - yazmayi birak, konusmayi bile "sen ordan cevir hayvani, akiyo bak oradan" seviyesinde anca beceren ilkel insanlik, veri saklama, bunlari istege bagli servis etme ve muhendislik optimizasyon metodlari hakkinda ne bilebilirdi ki? allah mallah diyeceklere de allah'tan sabir diliyor, simdi isime gucume donuyorum.
hesabın var mı? giriş yap