• neden birbirimize kötülük yapıyoruz sorusunu düşünüyordum mistik, ilahi gibi varoluşsal kavramlar vasıtasıyla evreni anlama sorumluluğunda insanlar olarak üzerimize düşen görevi kabullenmemek daha rahat geliyor çünkü insan psikolojik olarak akli iradesini üst bir iradeye devretmeye meyilli bir canlı ve bu başımıza gelen felaketlerin yegane kaynağı, dünyaya bakın kas gücüyle ağır işlerde çalışan insan sayısının soyut düşünme yeteneği gerektiren işlerde çalışan insan sayısının çok üzerinde olduğunu gorusunuz aynı evrimsel çizgiden geçen bu insanların çoğu zeka yetersizliğinden değil seçimlerinden ötürü bu yaşamı seçtiler çünkü düşünmek ağır geliyor onun yerine düşünecek irade kendisi hakkında karar verebilir o yüzden hindu inekleri kadar sakin evine gidip en sevdiği diziyi izleyebilir. bunun neresinde kötülük var diyebilirsiniz işte o üst akıl bizi 2 dünya savaşına, nükleer silahlanma yarısına sürükledi iskendireye kütüphanesini yaktı reklamlar vasıtasıyla ihtiyaç fazlası tüketimin soylu bir yaşam olduğuna inandırdı.
  • insanların birbirlerine kötülük yapma sebepleri bana göre sadece doğanın işleyişinden ibaret kötülük daha çocuklukta başlıyor derler ya insan yedisinde ne ise yetmişindede odur. aynen öyle nedenlerine bakarsak doğamızda rekabet var rekabet uç noktalarda kıskanmak ve bunun için herşeyi yapmakla kendini gösterebilir veya bencillik istediğini elde etme arzusu ve doyurulamaz ego bunlar kişiliğimize işlenmiş her insanda bulunduğuna inandığım yönler .
    ancak bu demek değil bunlarda gereksiz herşeyin ölçüsü faydalı iken ölçüsüzleştiğinde ortaya ne çıkacağını hırsın nereye varacağını kimse kestiremiyor , rekabet belki düşük dozda kıskançlık iyidir kendini birşeyler başarmaya yöneltmek açısından ama bu durum giderek artarsa esir alırsa kişiliği kimbilir nereye varır kötülük sınır tanımazlık bunun gibi .
    bana sorarsanız kötülüğün en büyük sebeplerinden biride cahilliktir . insan hiçbir vasıfa sahip değil ve kendini değerli hissetmek birşeyleri değiştirebileceği gücünü kendinde görmek için kötülük yapabilir . terör hangi coğrafyada vardır ortak nokta nedir hem eğitim seviyesi hemde ekonomik olarak çaresizliğin üst düzeyde olduğu noktalara kötülük hakimdir sizce bu bir tesadüf mü ?
  • realist bir çerçeveden baktığımızda, insan doğasının kötü olmasıdır.
  • önce ekmekler bozuldu. kitabi daha okumadim niye boyle bir etki yarattigini da bilmiyorum ama kötü bir sey oldugu zaman kötülük duyduğum zaman hep önce ekmekler bozuldu derim. önce ekmekler bozuldu biz de kötü olduk kötülük olduk.
  • net bir şekilde, doğrudan veya dolaylı olarak 'kendilerine iyilik yapmak'tır. işin asıl eğlenceli kısmı şu ki birbirlerine iyilik yapma sebepleri de aynı.
    (bkz: ahlak yok etik yalan)
  • sigmund freud'a göre her insan içinde bir ölüm arzusu taşır. ancak bu arzuyu yerini getiremediği için başkalarına saldırarak ölüm arzusunun yönünü değiştirir. freud bu yönelimin taa bebeklikte ısırma gibi davranışlarla başladığını söylüyor. ilerleyen aylarda da başka bebeklerin saçını çekme şeklinde devam ediyor. en sonunda da insanlar arasındaki büyük anlaşmazlıkları ve kötülükleri doğuruyor.

    (bkz: psikanalitik yaklaşım)
  • menfaattir.
  • bencilliktir ve herkes bencildir. doğru soru "insanları birbirine kötülük yapmaktan alikoyan nedir" olmalı. birlikte yaşama zorunlulugu ve "ya ben de bir gun bu duruma dusersem" endisesi sonucunda olusan sosyal normlar olmasaydı daha bile kötü olurduk.

    kölelik daha yüz yıl önce yasaklanmış, siz hala insanın kötülüğünü istisna zannedin.
  • hayatlarındaki boşluk duygusu kötülük ile doldurmaya çalışıp kendilerini tatmin etme arzusu mesela. bundan haz alan ve yaşam motivasyonu haline getiren insanlar var. nedensiz yere zehirlerini saçmaktan çekilmiyorlar.
hesabın var mı? giriş yap