• intihara kendi yasamini sonlandirmak seklinde degil de dogadaki baska organizmalara yasam vermek olarak bakildigi takdirde tartisilir bir durum olacaktir.
  • kuran-ı kerim nisa suresi 29-30:

    ey inananlar! mallarınızı aranızda bâtıl bir yolla/tutarsız bahanelerle yemeyin. kendi hoşnutluğunuzla gerçekleşmiş bir ticaret olursa başka. kendi canlarınıza kıymayın/intihar etmeyin. hiç kuşkusuz, allah, size karşı çok merhametlidir. kim düşmanlık ve zulümle intihar günahını işlerse onu ateşe sokacağız. bu, allah için çok da kolaydır.

    "düşmanlık ve zulümle" nedir düşünmek lazım evet. inançlı biri için büyük risktir.
  • dinin kendisiyle çeliştiği noktalardan biridir intihar etmenin günah olması. kadere inanmalısın der din, ancak intihar etmek kaderin bir parçası olarak algılanmaz. eğer hayatımız biz daha doğmadan ilahi bir güç tarafından biliniyorsa, ne zaman ne şekilde biteceğinin de bilinmesi gerekmez mi?
  • (bkz: ateizm)
    (bkz: deizm)
  • islam'da yaşam bir sınavdır. dolayısıyla sınav, kul'u sınava alan tarafından başlatılır ve bitirilir. intihar ise sınav bitmeden, daha tüm sorular cevaplanmadan sınavı yarıda bırakarak çıkmak anlamı taşıyacağından kul'un sınav başarısı belirlenemez, hatta aksine başarısızlık olarak nitelendirilebilir. allah tarafından verilen sınavlardan bir kaçış ve pes etme niteliği taşıdığından başarısızlık olarak nitelendirilebilir. bu sebepten intihar günahtır.(diye düşünüyorum ben)
  • rejimin bedeni hakimiyetine almasıdır. beden üzerindeki tahakkümün zorunlu başlangıcı intiharı engellemektir. sadece dine has felan da değildir, bugün birçok modern rejimde de intihar kanunen suçtur.

    (bkz: 5237 sayılı türk ceza kanunu)
    (bkz: intihar etmenin suç olması)
  • hem allah kuluna taşıyamayacağı yük vermez hem de allah kuluna taşıyamayacağı yük verip intiharına sebep olur. sonra bir de utanmadan cehenneme koyar, iyi be.
  • ince ayrım üzerinde yorum yapacak kişiler biz değiliz lakin. islam inancına göre günah olandır. alllah'ın verdiği canı allah alır misali. intihar bir kimsenin yaşadığı büyük sorunlar, geçirdiği travmalar sonucu olan bir hadisedir. intihar için işsizim, karım beni aldattı, ailemi kaybettim gibi örnek nedenler gösterilebilir. bu gibi nedenlerle doğan intihar islama göre günahtır. bu tür olaylar intihar etmek için bir sebeptir diyemeyiz. karım beni aldattı, bu şekilde bir yaşam süremezdim falan filan. evet güç bir durum, zor bir durum lakin allah'ın verdiği cana kastetmek için bir sebep değildir en azından olmamalıdır. inanan kimseler için bu tür durumlar sabır gösterilmesi gereken inancın sınandığı zamanlardır. akli dengesi bozuk, psikolojik rahatsız, deli, ne yaptığını bilmeyen kimselerin canına kastetmesi günah olan bir durum değildir.
  • naçizane fikrimce kuran'ın, dolayısla islam'ın ve muhammed'in peygamberliğinin en büyük kanıtlarından biri. belki inancım geniş düşünmemi engelliyor olabilir; lakin eğer bu kitap çeşitli yollarla delillendirildiği üzere insan yapısı olsaydı ben bir insanın kitaba neden bu maddeyi ekleme ihtiyacı duyduğunu anlamıyorum.

    muhammed'in peygamber olmadığını ve kitabı kendisinin yazdığını farz edersek; sonuçta muhammed yine de bir düzen kurmaya, dünya'da bir sistem oturtmaya çalıştığını düşünüyorum. bu fikrimi de basit bir şekilde şöyle temellendiriyorum. bir an için ütopik düşünelim ve dünya'daki herkesin kitaba göre yaşadığını ve şeriatla yöneltildiğini düşünelim; sizce de dünya o zaman onlarca ya da yüzlerce kat daha iyi bir yer olmaz mıydı? aynı şeyin sosyalizm ya da benzer fikirler için de geçerli olması bu ütopyayı çürütmüyor kanaatimce.

    konuya geri dönecek olursam; yine intiharın yasak değil de tamamen isteğe bağlı bir tercih olduğunu farz edelim. tabii ki bu durumun artıları ve eksileri olacaktır. bunları değerlendirirken de dinin bu konuda büyük bir engelleyici olduğunu farz ediyorum; çünkü intihar etmenin islam'da yeri olmayan nefse itaatin; tanrı'ya isyanın en yalın hallerinden biri olduğunu düşünüyorum. tabii ki genelleme yapıyorum; zira tanrı korusun intiharın bazı durumlarda belki de gerçekten tanrı'nın kolaylıkla affedeceği; bir tercihten ziyade bir zorunluluk olabileceği fikrindeyim. buna inancım doğrultusunda sonsuz adalete sahip tanrı karar verecektir.

    aklıma gelen en büyük eksi türün devamı. eğer bu durum günah değil de bir tercih olsaydı, toplu intihar törenleri bence çok da sıra dışı olmazdı. insanoğlu psikolojik ve sosyolojik bir sürü buhran geçirdi; bu senaryoda yine aynı şekilde başarılı olabilir miydi? bir diğer durum da insanların vaat edilen cennete kavuşmak için içinde bulunacağı sabırsızlık, ki yine bu da türün devamını tehlikeye sokabilirdi.

    artılara gelecek olursak; yine aynı kurguda insanların yaşayacağı rahatlamayı düşünün. emil cioran'ın bir kitabında geçen çok sevdiğim bir söz var. "sadece canım isteyince ölmek elimde olduğu için yaşıyorum. intihar fikri olmasa, kendimi çoktan öldürmüş olurdum.". bu psikolojik rahatlamanın günümüz insanını rahatlatmaktan da öte; onun davranışlarında daha ölçülü ve daha etik davranmasına yol açacağını düşünüyorum. bu fikri açıklamakta zorlanıyorum; açıklayamadığımın farkındayım.

    diğer pozitif bir olguyu da utilitaryanizmle ifade edeyim. jeremy bentham diyor ki; "it is the greatest happiness of the greatest number that is the measure of right and wrong.". başka bir deyişle "an action is morally right if it produces the greatest overall happiness of the greatest number of people.". yine maalesef insan bazen öyle olaylar yaşıyor ve fark ediyor ki en başta kendi olmak üzere devamında da çevresindeki bir çok insana mutsuzluk getiriyor. örneğin en sevdiğim müzik adamlarından dave gahan daha sonra yanlış bulacağı intihar teşşebbüsünü şöyle açıklıyor. "i've really thought pretty desperately about the fact that maybe if i wasn't around life for other people around me would be less painful.". maalesef ne derseniz diyin, kader ya da geçmişteki bireysel tercihler insanı bu duruma getirebiliyor ve intiharın bu noktada gerçekten bir çözüm olabileceği fikrindeyim.

    daha fazla uzatmayacağım. dağınık ve belki de zayıf bulacağınız fikirlerimi toplamak istiyorum. ben intihar serbest olsaydı; dünya'nın çok daha güzel bir yer olacağına inanıyorum ve eğer muhammed allah'ın elçisi değilse ve sadece insanları kandırmaya çalışıyorsa ya da daha iyi bir sistem kurmaya çalışıyorsa bu eylemi yasaklamaktan öte serbest bırakacağını düşünüyorum. bu noktada tanrı devreye giriyor.

    yine inançlarım doğrultusunda tanrı'nın insanların algısından çok daha ötede bir master plan'ı olduğunu düşünüyorum. bir şekilde tanrı bilinmeyen kendi yöntemleriyle intiharı yasakladı; çünkü hakikaten dünya sadece bir sınama mekanı; sonsuzluktan önceki ilk ve son durağımız, ebediyetimizin nasıl olacağını belirlediğimiz bir sahne. make-up'ı olmayan bir sınav. nasıl okulda girdiğimiz sınavları yarısında sıkıldım diye; sorular çok zor çözemiyorum diye bırakıp çıkamıyorsak; dünya'yı da bırakma hakkına sahip değiliz. eğer çıkarsanız da transkiptinizde gelecek dönem düzeltemeyeceğiniz kocaman bir f'in sonuçları sizi bekliyor. ya da tanrı'yı ikna etmek için yine tanrı'dan durumunuzun sınava devam edemeyecek kadar kötü olduğunu belirten bir rapor almalısınız.

    inançlarım doğrultusunda allah'tan gerçekten de beceremeyip intihar eden o iyi insanların günahlarını affetmesini diliyorum. zorlanan, çok zorlanan insanlara yardım etmesini diliyorum ve kapatıyorum.

    “allah insana kaldıramayacağı yükü yüklemez”.
hesabın var mı? giriş yap