• hala elimde geri veremediğim kitaplar var.. yangından önce almıştım...
  • zaman makinesine sahip olsam gideceğim ilk yer. insanlık tarihinin göz nuru. biricik insanlığımın küçük kumbarasında biriktirdiği bütün bilgi birikimi.

    ara sıra hatırlarım bu mukaddes yeri, ağladığım da olur bazen.

    bağrında barındırdığı 500.000 ile 1.000.000 arasında eserin yakılarak kül edildiği tahmin edilir.

    girişinde "bilim bizi tanrıların gazabından kurtarır" yazan bir yerin, tanrının adıyla yakılmasıyla yer eder insanlığın tarihinde.
  • mö 3.yy'da kurulmuş olan, 150 bin cilt el yazması eserin toplandığı tahmin edilen, 391 yılında yerle bir edilip eserleri hamamlarda yakılan ünlü kütüphane.
  • girişinde "bilim sizi tanrıların gazabından korur" yazan kütüphanenin yakılması ile ilgili dört iddia vardır:
    1. mö 48 yılında iskenderiye kuşatmasında roma imparatoru sezar, kendi gemilerini yaktırınca sıçrayan alevler kütüphaneyi yakar.
    2. roma imparatoru aurelian ms 273'te iskenderiye'yi kuşatıp yaktığında kütüphane de yok olur
    3. roma imparatoru theodiosus, hristiyanlığı pekiştirmek için pagan kültürünü temsil ettiği gerekçesi ile 391 yılında yaktırır
    4. halife ömer'in komutanı amr ibnül as mısır'ı 642 yılında feth edince kütüphanenin kitaplarını yaktırır.

    kitapların yakıldığına dair belgelerin çoğu islamiyet ortaya çıkmadan önce kaleme alınmış belgelerdir. araplar mısır'ı feth ettiğinde kütüphanenin durumu belirsiz olduğundan bazı uzmanlar yüzlerce yıl sonra 4. iddianın kasten ortaya atıldığını belirtmiştir. ilgili belgeler: ms 49 yılına senaca, 117 yılında plutarch, 155 yılında gellius, 210 yılında cassius, 390 yılında marcellinus, 415 yılında orosius tarafından kaleme alınmıştır.
    sezar döneminde olan yangından sonra bergama kütüphanesindeki 200 bin kitap kaybın telafisi için iskenderiye'ye taşınmıştır.
    halife ömer'in yaktığına dair kaynaklarda palmyra genel kütüphanesi için hristiyan alim john philoponus'un kitapların korunması için yöneticilere yalvardığı fakat kitapların islamiyete aykırı olduğu için yakıldığı anlatılır. fakat philoponus'un 490'larda doğduğu ve arapların mısır'a 641'de girdiği göz önüne alınınca burada derin bir çelişki ortaya çıkmaktadır. yine de pers kenti ktesifon'daki kütüphanenin yok edilmesi ihalesi hala halife ömer üzerinde kalmaktadır
  • bir görüşe göre mısır uygarlığını kuran neslin, değerli bilgiler o sırada güçlenen barbar kabilelerin eline geçmesin diye yaktığı kitaplık.
    mali dolaylarında eski mısır kültürünün kalıntıları bulunması, düşman saldırısı sonrası buraya göçtükleri tezinin delili olarak sunuluyor.
    hangi belgeseldi hatırlamıyorum ancak bunu savunanlar uzaylı desteğiyle kurulan uygarlıklara inanan, mistik inançları olan insanlar.
    bana gelince, bu tür uç görüşlere elimde daha güçlü deliller oluncaya kadar saygılı ve mesafeliyim.
  • insan oğlunun, insanlığa en büyük zararlarından bir tanesi. keşke yedekleri gizli bir mağarada tutulsaydı, rivayete göre gerçek büyüye ait kitaplar bulunmaktaymış tabii bu bir rivayet. sınırsız bir zaman ile bütün buradaki kitapları ve şuan hali hazırda bulunan vatikan'ın gizli arşivindeki bütün dökümanları okumak isterdim.
  • yakılması neticesinde insanlık 2000 yıllık karanlığa gömülmüştür. hesaplanabilen zarardır bu, ötesini bilemiyoruz. bazı gezegenleri, gezegenlerin dönüşünü, dünyanın yuvarlak oluşunu keşfefen bilim insanlarının yuvasıdır.
  • internet versiyonu icin ... (bkz: library genesis)
  • mutlu hissedeceğimi düşündüğüm ideal bir yaşam hayalinde moğolların gelmediği bir dünyada hayat boyu içerisinde yaşayıp kitaplarla ilgilendiğimi düşlediğim tarihin en muazzam yıkımlarından biri olmuş efsanevi kütüphane.
  • düşünüyorum da tek kopyası iskenderiye kütüphanesi'nde olan bir bilgi çok da önemli bir bilgi değildir. matah bir şey olsa pek çok dönem ilimcisi kopyalardı. torrent gibi. bir tane seeder'ı olan film tırt filmdir. o açıdan kütüphanenin yanmasının abartıldığını düşünüyorum. baya böyle sözdebilim çalışmaları, homeopati, aşı karşıtlığı, reiki, düz dünya teorileri, feng şui gibi ne kadar uyduruk kaydırık parşömen varsa oradaydı kesin. onunla da hava atıyorlardı "ilim bizde" diye. ya o kadar kıymetli ilim olsa size bırakırlar mı onu? kimi yiyorsun? ayrıca backup almanın önemini hatırlattığı için önemli bir olaydır.
hesabın var mı? giriş yap