• turk medyasinin ne kadar sadece istanbul'la alakadar ve istanbul'a yonelik oldugunun gostergelerinden sadece biri. (bkz: mujde soguk hava doguya kayiyor)
  • istanbul'u türkiye'nin merkezi gören bir haber merkezinin ettiği laf...ya da bolu'dan doğusu türkiye'ye ait değilmiş de bizim haberimiz yok*...
  • "erzurum nasilsa turkiyede degil, karin kapattigi koy yollarinda hastaneye yetismek icin kagni ustune yol almaya calisan vatandas da turk vatandasi degil; gebersin, mubahtir" onergesiyle mide bulandiran bir cumle.
  • söyleyenlerin alınıp bir kasım ayından itibaren (daha bile erken olabilir) erzurum'dan başlayarak, sivas, eskişehir, afyon ve bolu üzerinden doğudan batıya doğru ve her mola yerinde bir ay bekletilerek tur attırılması gereken ifadedir.
  • türkiye'de basın, ekonomi, sanat v.s aklınıza gelebilecek her kavramın istanbul'da merkezlenmiş olmasından dolayı, diğer illlere duyulan ilgisizliğin ve umursamazlığın tepkisi olarak rahmetli gazeteci nezih demirkent tarafından kurulmuş cümle.
    ülkemizin doğusunda ağır kış koşulları hüküm sürerken bu haberlerde 3-5 cümleyle geçiştirilirken istanbul'a kar yağdığında medya neredeyse bütün gün bu olaydan bahseder ve sanki kar, karabasan gibi üzerimize çöken bir doğa felaketi gibi betimlenir ve hatırlanıverir. servislerin neredeyse yatakodasından aldığı çocuklar okullarına gidememiş, trafik kitlendiği için plazalara ulaşılamamış, konserler, açılışlar kokteyller iptal edilmiş, çağla şikel'in tostu donmuştur.

    bu mudur yani kar, köylerde okullarına giderken donup ölen nice eğitmenler ve çocuklar varken kar illa tepemize yağınca mı hatırlanacaktır? bu ülkenin gerçeklerine gündelik sıcak dertlerimiz içinde aşşa kasım paşa tadında yaklaşmamıza neden nedir?

    tabi ki kar burada bir simge, bam teli ni seyredip te 'aman ne başkaymış benim memleketim' in ötesine geçemediğimiz sürece, nişantaşında garson ceketi yakabileceğiniz bütün barların adını sayıp ta anadolu'da bildiği iki üç kasabanın bitez ve gümüşlük'ten ibaret olanları değiştiremediğimiz sürece, istanbul'un bulanıp bulanıp bir gün bizi de kusacağı gerçeğini de algılayamayız.
  • türkiye'yi istanbul'dan ibaret sanmanın, istanbul'da olmadıysa bir şeylere daha az önem vermenin budalılığına karşı eleştirilsel bir ifade.... bedelleri deprem vb. doğal olaylarda daha rahat görülebilir.... eğlencelik olarak fare,yara,usanmış gibi kelimelerle ifade edilecek olaylar da görülür tabi.. gülünür farenin yara sandığıyla... *
  • konuyu daha iyi anlamak icin bir ana haber bultenine baglanalim:

    "evet sevgili izleyicilerimiz, kara kis yuzunu gostermeye basladi. kars'ta dun gece baslayan siddetli kar yagisi sonucu bircok koy yolu ulasima kapandi. tunceli ve erzincan karayolunda, yogun kar yagisi yuzunden ulasim guclukle saglaniyor. ic anadolu'da kayseri ve konya'da suren kar yagisinin ardindan gece don olayinin yasanacagi, vatandaslarin dikkatli olmasi gerektigi bildiriliyor. tum bolgelerimiz kara teslim olmusken, rize'de baslayan sagnak yagmur ise sellere neden oldu.

    peki istanbul'da durum nasil? kar ne zaman istanbul'a gelecek... (fonda kayip dusen insan goruntuleri) hattimizda meteoroji genel mudur ziyaeddin ben var. sayin ziyaeddin, istanbul'u ne bekliyor, istanbullular'a uyarilariniz nelerdir? bik bik bik bik bik.... vs vs..."
  • ben de örneğin erzurum'da yaşıyor olsam beni feci gıcık eden bir ifade olurdu bu.. bu açıdan son derece hak veriyorum sinir olanlara..

    diğer yandan ise neden böyle bir önermenin var olduğuna, üstelik sadece var olmakla kalmayıp gerçek olduğuna bakmak gerekiyor.... evet maalesef nüfus yoğunluğu denen bir nane var hayatımızda... istanbul'da olan her bir aksilik resmi veriler desin 12, ben diyeyim 15 milyon insanı ilgilendiriyor genel anlamda... ve yine maalesef bu sayı memleketin, resmi veriler desin %17 ben diyeyim %21'i ile direk bağlantılı... bir de üstelik diğer illere yatırım yapılmayıp istanbul'a ve çevresine yüklenme durumu göz önüne alınınca, doğuda yüzlerce köy yolu kapansa milli gelire zerre katkısı olmazken, hacı osman bayırı'nı buz tutsa seans açılışı ertelenir, para babaları dertlenir... haksızlık mı? bittabi.. ama zaten hayat adil değil ki...
  • maalesef gezi eylemlerinde de değişmeyen medya gerçeği.
  • yerinde bir tespit içeren haber klişesi...
    utanmadan şöyle devam ettirilir: "müjde! soğuk hava doğu'ya gidiyor"
hesabın var mı? giriş yap