• "sevmek, sevilme projesidir." jean paul sartre
  • çok fazla içki tüketirmi$ kendileri.. bunu gören bir dostu soruyor:
    — niçin bu kadar içiyorsun?
    — kederlerimi bogmak için.
    — o kadar içtin ki, kederleriniz hâlâ bogulmadı mı?
    — maalesef yüzme ögrenmi$ler...
  • kendisine verilen nobel ödülünü su sözlerle reddetmis insan: "...benim gibi yasli bir devrimciye böyle bir ödül vermek, kapitalizmin öç alma girisiminden baska bir sey degildir."
  • hayatı güzel özetlemiş insan.
    "hayat üç bölümdür: dünyayı değiştireceğini sandığın, dünyanın değişmeyeceğine inandığın ve dünyanın seni değiştirdiğine emin olduğun.."
  • "bu mantıklı, keyifli seslerin ortasında yapayalnızım. tüm bu yaratıklar zamanlarını açıklamalar yaparak ve birbirleriyle hemfikir olmanın mutluluğunu yaşayarak geçiriyor. tanrı aşkına, hep birlikte aynı şeyi düşünebilmek neden bu kadar önemli?”
    (bulantı)
  • "yalnızlık; düşündüklerinizin kafanızın duvarlarına çarpıp tekrar içerde kalmasıdır" gibi bir cümle sarf etmiş mühim insan.
  • nobel edebiyat ödülü'nü reddetmesinin resmi açıklamasını şu şekilde yapmış:

    le figaro gazetesinin 23 ekim 1964 tarihli sayısına bir mektup göndererek, ödülü reddetmesinin yol açtığı sıkandal için özür dilemiş. ödüllerin kime gideceğini belirleyen swedish academy'nin karar verdikten sonra değişiklik yapmadığından haberi olmadığını, ancak daha önceleri kurula metuplar yazarak ödülün kendisine verilmesini engellemeye çalıştığını belirtmiş. mektubunda, amacının asla akademi'yi ya da ödülü küçümsemek olmadığını, kendi kişisel ve nesnel görüşleri sebebiyle ödülü kabul etmeyeceğini belirtmiş.

    kişisel sebeplerine gelince, sartre, bir yazarın görevi ne olmalıdır anlayışı doğrultusunda göre resmi ödülleri her zaman reddettiğini, bu yüzden nobel'i reddedeceğinin de önceden tahmin edilmesi gerektiğini açıklamış. aynı nedenlerden dolayı frankofon dizbağı legion of honour'u geri çevirdiğini ve college de france'da görev almayı da reddettiğiini, hatta kendisine önerilse ordera lenina'yı bile reddedeceğini eklemiş. sartre'a göre bir yazarın resmi kurumlarca bahşedilen böyle bir ödülü kabul etmesi, onun kişisel hedeflerini ödül veren bir kuruma göre yönlendirmesi anlamına geliyormuş, her şeyden önce, bir yazarın kendisnin bir "kurum" a dönüştürülmesine izin vermemesi gerektiğine inanıyormuş.

    sartre, nesnel nedenleri arasında, doğu ve batı arasındaki kültürel alışverişin insanlar ve kültürler arasında, herhangi bir kurumun aracılığı olmadan yapılması gerektiği tezini öncelikli neden olarak göstermiş. ayrıca, sartre'a göre, geçmişteki ödüllerin dağıtımı da her ideoloji ve ulustan yazarları eşit bir şekilde temsil etmemekteymiş. ödülü kabul etmesinin haksız yorumlara yol açabileceğini düşünüyormuş.

    sartre resmi açıklamasını isveç halkından özür dileyerek bitirmiş.
  • "birini sevmeye koyulmak başlı başına bir iş, bir girişimdir. güç ister, yürek ister, körlük ister...hatta başlangıçta öyle bir an vardr ki uçurumun üstünden sıçramak ister; düşünmeye kalkarsan aşamazsın onu... " bulantı s:215
  • "insan olmanın ilk koşulu,bir şiddet eylemine katılmayı dolaylı ya da dolaysız reddetmektir..." j.p sartre
  • 20. yuzyilin en buyuk filozofu.. var olusculugun (existentialisme) doruk noktasi.
    akil cagi adli romaniyla 1959'da nobel aldi; fakat nobeli reddetti.
    sozcukler (cocuklugunu anlattigi otobiyografisi)
    bulanti (olaganustu romani)
    (diger romanlari)
    yasanmayan zaman
    uyanis
    bekleyis
    yikilis
    tukenis
    duvar (oyku)
    cark (senaryo)
hesabın var mı? giriş yap