• ben kahvaltının akşam yapılanını severim. bu bağlamda evet kahvaltı çok önemlidir.

    (bkz: intermittent fasting)
  • kesinlikle değildir.
    uykunuzu almışsınız ve vücudunuz dinlenip, enerjisini rezerve etmiş ve hazır durumda.
    ağzınıza bir iki adet fındık vb. bir şey atarak güne başlayabilirsiniz.
    daha sonra enerji sarfettikten sonra vücudunuz zaten size bir şeyler yemeniz gerektiğini hatırlatacaktır.
    12:00 gibi ise sandviç tarzı bir ürünle günün ilk öğününü tüketebilirsiniz.
    bu sizi akşamüstü 5’e kadar sağlam tutmaya yeter de artar bile.
    daha sonra akşam yemeğine kadar acıkmanız halinde bir adet elma gibi bir meyve veyahut birkaç adet kuruyemiş sizi akşam yemeğine kadar rahatlıkla tutabilir.

    akşam ise ekmeğin olmadığı bir yemek sizi olabildiğince sağlıklı bir duruma getirecektir.

    vücudunuza giren besin miktarı azaldığında ( yediğimiz çoğu şeyin besin değeri şüpheli zaten) ; vücut kendi içine yönelecek ve toksinlerden ve de yağlardan başlayacaktır tüketmeye.

    un, şeker, tuz ; bu 3’lüden ne kadar uzak durursanız yaşam kaliteniz o kadar artar ve günümüzde herkesin tecrübe ettiği tansiyon, diyabet, kalp-damar rahatsızlıkları vb. hastalıklardan o kadar uzakta kalırsınız.
  • sabahları kahvaltı yapıp güne başlarsam o gün, gün boyu sürekli acıkıyorum. ama kahvaltı yapmadan güne başlarsam gün boyu çok az yemek yiyerek aç kalmadan günü tamamlıyorum.

    bu nedenle kahvaltıyı gereksiz bulanlardanım.
  • bu konuda iki görüş de savunuluyor.

    1. görüş; sabah uyandıktan sonra bir şeyler yemek metabolizmayı harekete geçirir, vücut güne iyi bir başlangıç yapar. protein, yağ ve karbonhidrat dengesinin sağlandığı kahvaltı sofrası demek, vücudun devamlı enerji üretmesi ve bağırsak hareketlerini düzenlemesi demek. ayrıca kahvaltı yapmak öğlen ve akşam yeme isteğini bastıracağından kilo alınmasını da önlüyor.

    2. görüş ise; bunun endüstriyel bir tuzak olduğunu ve son yüzyılda yerleştiğini öne sürüyor. yani gıda firmalarının işi. hatta "kahvaltı günün en önemli öğünüdür" sözü bir gevrek firmasının sloganı imiş.
    buna göre; "yediğiniz her şey bir insülin deşarjına neden oluyor. insülin kandan bütün şekeri alıyor. bu sefer de açıkmaya başlıyorsunuz. eğer sabah kahvaltı etmezseniz insülin salgısı da yok. vücut yağ yakmaya başlıyor."

    2. görüş

    açıkçası işin içinden çıkamadım.
    ancak her sabah kahvaltı yapmayı alışkanlık edinmiş biri olarak, sabah kahvaltısının önemli olduğunu düşünenlerdenim.
  • 7 yaşımdan beri "düzenli olarak" kahvaltı yapmıyorum, çocukluğum çamur içinde geçtigi için enfeksiyöz hastalıklara karşı oldukça dirayetliyim fakat günlük hayatta yorgunluk kırgınlık gibi semptomlarım yaşıtlarıma göre fazla, çok çabuk yorulurum.
  • ben hep söylerim acıkmadıkça yememeliyiz. benim için gerekli olmadığını düşünüyorum, çok cezbedici birşeyler olmadıkça (misal ciğer et karışık çöp şiş ya da humus) klasik kahvaltılıklar boğazımdan geçmez, öğleye dek açlık bile hissetmem. ama sigara içtiğimden onun öncesinde çay/kahve eşliğinde birkaç lokma atıştırırım.
  • "hayatta en sevdiğim şeyler" listesinde kesinlikle ilk 5'te kahvaltı var.
    ayrıca kahvaltı kaliteli bir gün geçirmek için önemlidir.

    akşam yemeği olmasa da olur, uyurum açlığımı unuturum.
    ama kahvaltı olmazsa üzüntüden gözlerim dolar :(
  • bir haşlanmış yumurta ye çık... kokar mokar tok tutar
  • canan karatay kahvaltının en önemli öğün olduğunu söylüyor. ama son zamanlarda bir çok kişi kahvaltı dayatmasının gıda sektörünün işi olduğunu tamamen ticari kaygılar ile bunun pompalandığını söylüyor.

    kısacası bu konu hala tartışılmaya devam edecek gibi.
  • kendimi gerekli olduğuna ikna etmeye çalışarak uzun yıllar harcadım ama kahvaltı yapınca 1 saat sonra normalden daha fazla acıktığımı fark ettim. çünkü aynı şeyleri küçük porsiyonlar halinde tüketmek çok sıkıcı ve bir süre sonra sürekli peynir zeytin tüketme ikilemi katlanılmaz hale geliyor. bu yüzden kendimi doydum tamam yeter şeklinde şartlandırıyorum. aslında sofradan aç kalktığımı yeni yeni fark ediyorum. o kadar vakit harcıyorsun sofrada, yediğin şeyler peynir zeytin yani, doyurmuyor da. e neden bunları sürekli yemeye devam ediyoruz ki?

    bence kahvaltıda da sıcak yemek yenmeli. maksat doymak değil mi arkadaş? güne dinç başlamak, çalışırken verim almak vs. e kimse kahvaltıya her gün 1-2 saat de ayırmadığına göre kahvaltı son derece gereksiz geliyor bana. minik minik yiyip saatlerini harcayıp doymamaktansa iç abi kahvaltıda mis gibi çorba, güne daha dinç başla.
hesabın var mı? giriş yap