• iç ve dis borçlarin toplamini olusturan ve gayri safi milli hasilayla olan oranin yüksekligi halinde imfden ihtar çekilen stok ayni zamanda...

    2001-2002 senelerinde, arjantin gibi default payment* olmamiza ramak kala ülkecek bu sinirdan geri döndük..
    türkiye'nin imf'in pilot ülkesi olmasi, diger deneme tahtasi ülkelerde domino etkisi yaratarak imf'in teorilerini çürütecek sekilde default payment durumlari yaratacagindan, imf turkiye'ye kredi vanalarini açti..

    mart ayinda arjantin basbakani nestor kirschner ve brezilya basbakani lula, imf'in kamu borç stogunu hesaplama yöntemlerine karsi ortak pozisyon belirlediler... öne sürülen halihazirdaki yöntemin gelismekte olan ülkelerin dezavantajina olmasiydi..

    zira endüstriyalize ülkelerdeki ekonomik dengeleri gayet güzel yansitan bu yöntem, zaten borçlu ülkeleri iyice bataga sürükler gibi... yeni kolonyalizm bu olsa gerek...
  • sadece gelismekte olan ülkeler icin önem tasiyan bir kistas degildir. örnegin maastricht kriterleri, avrupa para birligine mensup üye ülkelerin kamu borc stoklarinin ülke gayri safi yurtici hasilasinin (gsyih) %60'indan daha fazla olmamasini sart kosmustu.

    türkiye'nin kamu borc stoklari son 4 yil icinde (yil sonu itibariyle) su seyri izlemis (ortalama dolar kuru üzerinden hesaplanmis abd dolari degeri cinsinden):

    ****ic borc stogu***dis borc stogu***toplam stok (gsyih yüzdesi)
    2000----------58-----------------56----------------------114 (57%)--------------
    2001----------99-----------------74----------------------173 (117%)------------
    2002---------100----------------80----------------------180 (100%)-------------
    2003---------130----------------78----------------------208 (86%)---------------

    borclarin döndürülebilmesi ve geri ödenerek azaltilmasi acisindan kamu borc stogu rakami tek basina bir sey ifade etmeyebiliyor. borcun hangi reel faizle ve hangi vadeyle alindigi da önemli. örnegin 2003 yili sonundaki 78 milyarlik dis borc stogunun 2004 yili servisi 18 milyar dolar civarinda olmasi tahmin edilirken 130 milyar dolarlik ic borc stogunun 2004 yili ödemeleri 110 milyar dolar olarak tahmin ediliyor. son iki yildir nominal faiz oranlarinda enflasyonla birlikte büyük bir düsüs yasandigi halde ic borcun vadesi hala cok kisa. mahfi egilmez de zaten radikal'deki yazisinda "...türkiye'nin temel borç sorunu borç stoku değil iç borçlanma vadelerinin kısalığıdır." yazmis (gecmis yillarda ic borcun reel faizinin cok yüksek olmasi da temel bir sorundu).

    kaynak: http://www.radikal.com.tr/…4/04/13/haber_113106.php
  • eskiden gömü denirdi buna. imf çıktı, çömlek kırıldı..
  • cari dönemde bir ülkenin iç ve dış borç anapara toplamıdır.
  • hazine müsteşarlığı, ocak 2018 borç göstergeleri sunumu ve eurostat verilerine göre türkiye'nin brüt kamu borç stoku 2002'de %72 iken, 2016'da %28'e kadar düşmüş.

    2016 yılı için kamu borç stoku, ab ülkeleri ile mukayese edildiğinde de benzer bir tabloyla karşılaşıyoruz. ab genelinde brüt dış borç stokunun gsyh’ye oranı ortalama %83,2 seviyesindeyken, %28,3’lük oranla türkiye estonya ve lüksemburg’un ardından en iyi durumdaki ülke oluyor.

    kaynak: http://dogrulukpayi.com/…-olan-ulkeleri-arasindayiz
  • mi?
hesabın var mı? giriş yap