• kapida kahverengi cubbeli bir kesis karsiliyor. basini kaldirmadan kestigi bilet kuponunu uzatiyor. parayi verip bileti atiyorum cebime. soguk floresan isigiyla aydinlatilmis merdivenlerden daha soguk bir mahzene iniyorum. uzunca bir koridor var onumde. duvarlar hastane beyazi. sagli sollu sandiklar yigilmis koridorun kenarlarina. uzerlerinde duvarlara omuz omuza asilmis insan cesetleri, mumyalar. aralarina girip ilerliyorum. gozleri uzerimde. gozleri yok. bazilarinin agzi, burnu bile yok. elbiseleri parcalanmis cogunun. kiminin gomleginde, yakasinda dantel islemeler seciliyor, kravatlar, yakalarinda mendiller. bir ara kafami asagi egip ayaklarimin altina bakiyorum. yerde mezar boyunda kapaklar. uzerlerinde bir takim yazilar, isim, olum yili. ardim, sagim, solum, her tarafta yasayan cesetler. ilerliyorum. az ilerde buyukce bir oda var. basimi iceri uzatiyorum. oyuncak bebekler olur hani, güzel elbiseli, gelinlikli. duvarlara asilmis hepsi. tavana kadar onlarca bebek cesedi. koridor labirent gibi kivriliyor. cikis yok sanki. hayat burda bitiyor, ama onlar en güzel pozlarini takinmis bekliyorlar sessizce. kanlari cekilmis. kanim cekilmis cikiyorum disari. aklim orda. sonraki günler cikmiyor aklimdan. onlar, biz, hayat, olum.

    uc-bes yil onceydi. palermoya ucuz bilet buluyorum hemen bir kac gun sonrasina. sehir hakkinda fazla bilgim yok. sicilyayla ilgili bilgim de mafya, etna, siracusa dan ote degil. hazirligim da yok. net olarak hatirlamadigim bir yerde bir satir okuyorum, "ayrica sehirde bir de binlerce mumyanin saklandigi bir manastir vardir" diye. ekliyorum gorulecekler listesine.

    biraz arastirinca, en cilgin katolik mezhebi olan kapuçinlerle tanisiyorum. olumle iliskileri bambaska bu adamlarin. nicesinden bir ornek icin (bkz: cesare bonizzi)

    konuyu fazla dagitmadan, onden biraz tarih bilgisi: 16. yuzyilin sonlarina dogru mumyalama uzerinde calisiyor kapucinler. muhtemelen can sikintisindan, onceleri kendi aralarinda denemele yapiyor, olen kesisleri sarip sarmalayip sakliyorlar. bir sure sonra parayi veren dudugu caliyor ve civar kentlerin onde gelenleri yüklü miktarlar odeyerek yakinlarinin veya kendi postlarini curumeye karsi saglama aliyor. en son 1920 yilinda zaatureden olen rosalia lombardonun cesedi general babasinin istegi uzerine mumyalanarak manastir mahzenine kabul ediliyor. binlerce mumyanin bulundugu mahzen, uzunca bir sure kapali kaldiktan sonra cok da fazla goz onune cikarilmadan turistlerin ziyaretine aciliyor.

    iceride fotograf/video cekimi sozde yasak, ama sonradan bir blog'ta okuyorum ki yine parayi veren isterse mahzende film bile cekebiliyor. gozu kor olsun.

    (bkz: bu da boyle bir animdir)
    (bkz: sonunu bağlayamamak)
  • yaşlı pansiyon sahibi "haaa birde mumya müzesi var ona gidin" demese ne gideceğimiz vardı ne haberimiz.
    başka batılı bir ülkede olsa camlara konup sergilenecek 8 bin insanın mumyası öyle duvarlardan aşağıya sarkıyor, her taraftan fışkırıyor. sanki korku tüneline girmiş gibi. elinizi uzatsanız değeceksiniz tabi değmeyi kim ister o ayrı. anlamadık nasıl bakteri ürememiş, nasıl duruyor hala. kesinlikle görülmesi gereken bir yer.

    müze 2. dünya savaşında bomba yemiş (bu arada müze deyip duruduğuma bakmayın bir mezarlığın girişinde bir kilsenin mahzeni burası) biraz yıkılmış, varolan camlarda kırılmış bir daha da dokunmamışlar. mumyaların birçoğu artık tozdan görünmüyor. ama hala capcanlı duran bir kız çocuğunu görünce iyice ürperiyorsunuz.

    http://www.webim.eu/fotogalerim/675.asp?foto=6
  • palermo'da bulunan bir katakomplar serisi. bir kısmı mumyalanmış, bir kısmı ise iskelet formunda olan 8000 civarı insan cesedi barındırıyor.
  • (bkz: caphucin catacombs)

    sicilya'nin palermo sehrinde bulunan manastirda sergilenen binlerce mumyalanmis ceset arasinda bir guzel yatar.

    kendisine sleeping beauty of palermo yani palermo'nun uyuyan guzeli denir. 1920'de 2 yasindayken olmus rosalia lombardo.

    http://www.theparanormalguide.com/…-sleeping-beauty
  • al paçin isimli keşiş tarafından çekip çevrilen manastırdır.
    (bkz: içtim kapuçinoyu öptüm al pacino'yu)
  • (bkz: whitewalkers)
  • internetten bakınca buraya kim gitmek ister diye düşünürken, gidip görünce "aa cesetlerden duvar yapmışlar, ne ilginç!" diyerek gezdiğim müze. çürümüş cesetlerden ziyade, rosalia'nın hala diri duran cesedi daha ürpertici kesinlikle.
    ancak el escorial'deki pantheon of the kings gördüğüm en ürpertici müzeydi. cesetten çok, tabuttan ürperiyorum sanırım.
  • bizim iki ehtiyar gitmiş buraya:

    https://www.youtube.com/watch?v=2zmibh_gwtm
  • palermo'dakini bilmiyorum ama roma'da da aynı isimde bir capuchin mezar odası bulunuyor. capuchin şapelinin bodrumunda, geniş bir mekan.

    duvarlar dolusu kafatasları, mumyalanmış bedenler, kalça ve kaval kemiklerinin birleştirilmesi ile tasarlanmış aydınlatma armatürleri ve kemik duvar dekorları ile doludur. neden böyle bir psikopatlık yaptıklarını anlamamıştım.

    eskiden nasıl bir dünya vardı ki "hmm bu duvarı binlerce kafatası ile süsleyelim" gibi boktan bir tasarım kararını normal buluyorlardı acaba diye düşünmüştüm.
  • iki fotoğraf çekince anında anonsla rispetto mispetto diye uyarı yapılan yer. ulan ölmüş insanların bedenlerini para karşılığında sergileyen sizler ne kadar saygılısınız be eşşolueşşekler diyesi gelir insanın.
hesabın var mı? giriş yap