• ak budun’un karşısında ama tam olarak diyalektik zıtlığı yok galiba. türk tarihinin gizli yazıcıları, sahipleri işte bunlar olsa gerek. bizler işte. çadırı toplayıp, hayvanları güden, kımız’ı hazırlayan, çinlilere karşı ölenler, istilalarda ilk kurban olanlar kara budun olmuştur hep. sıradan okullarda okuyup, memur işçi olanlar, okulda sıra dayağı, asker ocağında kışla dayağı, evde baba dayağı, mahallede kabadayı dayağı, tribünde rakip dayağı yemekten kaçamayan kaderiyle yaşayanlar kara budun olsa gerek. şimdi bu orta asya türkleri “zenci” terimini bilmiyorlardı ya içlerine doğmuş “kara budun” demişler. düzenli ordular bu kalabalıkardan devşirilip nice seferlere çıkıldı kim bilir. yanlış anlaşılmasın her hadise tarihin kendi şartları içinde değerlendirilir. yapılması lazım gelenler de yapılmıştır elbette. yoksa mustafa kemal de millî mücadeleyi garibanlarla, kara budunla kazandı tahminime göre. balkanlarda, yemen’de, sarıkamış’ta da tabii nicesi tek kurşun atmadan ak budunun ihtiraslarına kurban gitti o ayrı.
    (bkz: ak budun)
  • nihat genç abimiz yarın adlı dergiye bir zamanlar verdiği röportajda şöyle edemiş kara budun için:

    "kara budun; diyelim asırlar boyu isyan etti, ayaklandı. ya da osmanlı iktidarına asker verdi. kara budun kalabalıktı, gençti, öfkeliydi, atları ve okları vardı. ama son iki yüzyıldır; atların ve okların yerine yazarları matbuat geçmeliydi, olmadı. kara budun bir nevi intikam alır gibi çakallaştı. ağanın, beyin köpeği, mafyanın tetikçisi oldu. iktidarların bekçisi oldu. ideolojik hareketlerin kitlesi oldu. kara budun yüzyıllardır sahipsizliğe dayanamadı. bu halkın bozulması demek. artık kaynaşan, kıvıllaşan, can havliyle ona buna saldıran kalabalıktan söz edebiliriz. haklı demek çok zor. sağ iktidar elli yıldır kara budunla ayakta; onu cahil tutarak. artık karabudun demiyoruz, “çakal kültürü” diyelim. yine fedakar, sadık ama hepsi geçimini sağlamak için artık ağanın, beyin eşkıyalığını yapıyor. hatta en acı şey kara budunun kendi yetiştirdiği evlâtları, yazarları; ağaya, paşaya kapıkulu olmuş durumda..."
  • budunu ak ve kara olarak sinif ayrimina tabi tutmak türk'e öz bir düsünce bicimi degildir. hele ki islamiyetten sonra dilenciyi de, agayi da, beyi de kulluk düzeyinde esit gören bir anlayisin ve imanin, cesitli ithal -izm'lerin etkisiyle türk tarihinde sinif ayrimi oldugunu iddia etmesi dogru olmaz.
  • umarım pek yakında tanışacağımız istanbullu black metal grubunun ismi
  • sıradan insan. türk toplumunun televole izleyicisi.
  • hüseyin nihal atsız'ın akbudun ile birlikte "bozkurtlar diriliyor" adlı romanına konu ettiği mefhum.
  • kök türk toplumunda buyurulan tabakanın adıdır.

    kara budun, ak budunun dışında kalan bütün bir halk kitlesidir.

    göçebe kök türk ekonomisinde, koyun ve at yetiştirerek, avcılık yaparak üretkenlik işlerini önce tengri'nin, sonra kağanın ülüğüne sığınarak yerine getiren işte bu kara budundur.

    (bkz: ak budun)
  • bugün rast geldim. ne anlama geldiğine bakmak için yazdım. samsunda kurulmuş milliyetçi bir görüşe sahip haber sitesi.
  • çoooook eskilerden, diyelim ki orta asya taraflarının emekçi ve marabası.
hesabın var mı? giriş yap