• bir ka¢ yil once sicak bir agustos gunu merakla birlikte daha ¢ok "serinlemek" amaciyla girdigim, gordugum guzellikler kar$isinde bunyemi daha da bir ate$in sardigi tabiat lezzeti. dunyanin bilmem ka¢ harikasindan biri olmaya aday dogal ba$yapit ornegi.
    (bkz: abartmiyorum)
  • dağın başında, çorak bir dağ silsilesinin kenarında, sizi hayretlere düşürüverecek kadar güzel ve görkemli sarkıt ve dikitleri içinde muhafaza eden, yazın sıcağında serin serin içinizi okşayan nefis bir mağara.

    sumela manastırı, hamsiköy ve zigana gezisine ilave olarak değerlendirilmesinde faide vardır, hele oradan bilmem kaç eski kilise görebileceğiniz bir köy yoluna girer, kilometrelerce berbat bir dağ yolunda ilerler, dağ başında defalarca kaybolur, sonra nefis bir yaylaya ulaşır oradan da zirveden tekrar sumela manastırı'na inersiniz ki muhteşem bir yaşam deneyimidir.
  • havasının astım hastalığına iyi geldiği söylenmektedir. bir de mağara içinde meryem ana ve allah lafzı olduğu söylenen siluetler vardır. elinde lazer olan görevli gösterdi ama ben bi sike benzetemedim. bence götünden uydurdu. zaten sarkıtlara falan çok uzun bakınca at yarağına da benziyorlar.
  • gümüşhane ili torul ilçesi sınırları içerisinde anayoldan 15 dk. mesafede bulunan cebeli köyü sınırları içerisinde bulunan doğa harikası bir yerin de içine etmek üzereyiz. yıllardır güçlü spotlarla ışıklandırıldığı için mağara içerisinde bulunan sarkıtlar ve doğal tüm oluşumlar kararmaya yüz tutmuş durumda. yakın bir zamanda bu durumun farkına varılıp uygun spotlar vasıtası ile ışıklandırma yoluna gidilmiş. ayrıca örneği sadece ülkemizde olur denilen bir başka durum da söz konusudur burası için. mağaranın içerisinde bulunan tüm sarkıtlar, dikitler ve diğer doğal güzelliklerin oluşumu tavandan damlayan doğal su kaynakları vasıtası ile meydana gelmiştir. mağaranın yakınlarında devamlı dinamit ile patlatma yapan bir tesis nedeni ile bu doğal su kaynaklarının yönü değişmiş. bu durum oluşumun durmasına belki de düşen parçaları da hesap edersek belli bir süre sonra yok olmasına vesile olacaktır. şu anda yok olan doğal su kaynakları yerine dağın tepesinden fıskiyeler aracılığı ile sulama yapılarak doğal ortam oluşturulmaya çalışılmaktadır. geç kalmadan bir an önce gidin görün belli bir süre sonra geç kalmış olabilirsiniz.
  • gümüşhanenin torul ilçesine bağlı çebeli köyü sınırları içinde, denizden 1550 metre yükseklikte bulunan mağara.damlataşı şekilleri, sarkıtları, dikitleri, sütunları, bayrak şekilleri, org desenli duvarları, mağara çiçekleri, incileri ve taraverten basamakları eşine az rastlanır güzellikte.*
  • girişteki tabeladan
    "karaca karstik mağarası yaklaşık 145 milyon yıllık dolomotik kiraç taşlarının co2 ce zengin yer altı suları tarafından aşındırılması ile oluşmuştur. oluşum kurak iklimde aşırı buharlaşma sonucu gel-git içi ve gel-git altı bir ortamda gerçekleşmiştir.
    zengin co2 hidrotermal sularla dolaşımı dolomotik kireç taşlarından önce aşındırma ve ardından karstlaşma yapmıştır.
    oluşum halen devam etmekte olup, 1 cm'lik dikit ve sarkıt 12 yılda oluşmaktadır. mağaranın oluşum yaşı yaklaşık 15 milyon yıl olup, formasyonun kalınlığı 310 metreyi bulmaktadır. vados bir mağara olan karaca karstik mağarası civarı yoğun fay ve çatlak sisteminin etkisinde kalmıştır. renk ve motiif çeşitliliği açısından dünyada eşine rastlanmamıştır."
  • oluşumu halen devam etmekte olduğu için, ultraviyole ve bilimum ışık kaynakları ile zarar vermemek amacıyla girişinde "ilgili makamlardan izin alınmadan kamera ve fotoğraf çekimi yapmak yasaktır" ibaresi bulunan; bittabi ve ne yazık ki yurdum saçmalıklarına bir ek daha sunup 38 den sonra saymayı bıraktığım spot ışıklar ile renklendirilirken, bir yandan da gelişimi köreltilip ışığın tutulduğu alanların resmen kurutulduğu, yurdumun belkide ziyadesiyle hak etmeden bizlere bahşettiği, muhteşem doğa yapılarından bir diğeri..
  • trabzon gümüşhane geçişi zigana geçiti ile sağlanır. trabzon'dan tırmanışa geçer zigana geçitine gelir ve gümüşhane'ye doğru inersiniz. bu dağların trabzon'a bakan tarafı yemyeşil, gümüşhane tarafı ise kurudur. mevsim bile değişir.

    karaca mağarasını yağmurlu bir temmuz gününde trabzon'dan yola çıkarak gezmenizi tavsiye ederim.
  • her yıl 15 nisan - 15 kasım arası turizme açık tutulan mağara. toplam 1500 metrekare alana ve 105 metre uzunluğa sahiptir.
  • harika bir yer , büyüleyici, hatta şu an rüyamda görüp uyandım oraya tekrar gidiyorduk , çok mistik çok heyecan verici bir yer.
    ve nefes almak orada bir harika.
hesabın var mı? giriş yap