• kat irtifakı; yapılacak olan yapının henüz tamamlanmadan bağımsız bölümlere ayrılması sırasında verilen tapu örneğine denir.

    müteahhit tarafından yapılan projenin çizimi yapılır ve bu çizim ile birlikte belediyeye gidip inşaat izni alınırken, arsa dairelere ayrılır. bundan sonra da kat irtifak tapusu çıkartılmalıdır. bu tapu da daire numaraları ve dairelerin kime ait olduğu yazılı olmak durumundadır. inşaat halinde satın alınan bağımsız bölümler için geçerli olan kat irtifak tapusu, inşaatı yapan firmada arsa tapusu bulunur.

    kat irtifakında aranan şartlar
    1. yapı tamamlanmamış olmalıdır.
    2. arsa üzerine yapılacak olan yapıda bağımsız bölümleri olması gerekmektedir.
    3. yapının tamamında kat irtifakı olmalıdır.
    4. maliklerin hepsi böyle bir şey talep etmelidir.
    5. kanunda belirtilen belgelerin alınması şarttır.

    kat irtifakı için gerekli evraklar
    1. bütün bağımsız bölümlerin ayrı ayrı değerleri, bu değerlere orantılı bir şekilde arsa paylarının yazılı olduğu bir dilekçe gereklidir.
    2. yapının bir mühendis ya da mimar tarafından yapılması gerekmektedir.
    3. söz konusu yapının belediye tarafından onaylanması şarttır.
    4. arsa üzerinde inşa edilecek olan yapının konumu, arsada yer alacak olan yollar, caddeler, parklar, bahçeler belirtilerek belediyenin onayının alınması zorunludur.
    5. ana gayrimenkulün yönetim planı tüm maliklerce imzalanmış olmalıdır.
    6. bağımsız bölümlerin sırasıyla tüm detaylarının yazılı olduğu bir liste düzenlemelidir. bu listenin tüm malikler tarafından imzalanarak, noterde onaylanmış olmalıdır.
    7. taşınmaz malın arsa payı, adedi, parsel ve paftası belirtilmelidir.
    8. tarafların nüfus cüzdanı, pasaportu ve vergi numarası bildirilmelidir.

    iskan talebi için gerekli evraklar
    1. s.s.k ilişik kesme belgesi
    2. vergi ilişik kesme belgesi( vergi dairesinden)
    3. kanal vizesi (aski'den)
    4. cephe fotoğrafları
    5. ego uygunluk belgesi
    6. telekom uygunluk belgesi
    7. sığınak uygunluk belgesi (kaymakamlık sivil savunma müdürlüğü)
    8. numarataj uygunluk belgesi (büyük şehir belediyesi fen işleri daire başkanlığı)
    9. temel vizesi
    10. ısı yalıtım vizesi
    11. toprak vizesi
    12. demir vize kartı
    13. iskân harçları
    14. yapı denetim uygunluk belgesi
    15. asansör vizesi
    16. yangın güvenlik raporu.
  • kat irtifakı sıkıntısının sorumlusu devlettir. kat irtifakı ile müteahhitlerin yetinmesinin ev sahiplerinin bu işin peşinden gitmemesinin sebebi devlettir. daha ortada tapu yokken, oy almak uğruna doğalgaz elektrik su altyapısı verdiğin için sen ''bu evde tapuda değişiklik yapacağız sana yansıyan bir şey olmayacak ama para ödeyeceksin'' dediğinizde kimse size para ödemez.

    kat irtifakı kurulduktan sonra alt yapı hizmetleri vermeyin bakalım kim kalıyor kat irtifakıyla? ama olmaz... neden derseniz büyük ihtimalle saçma sapan düzenlemeler yüzünden 1.50-1.90 cm yükseklikteki çatı katı kaldırılmış en son kata eklenip dubleks diye satılmıştır. kömürlük sığınak gibi alanlar apartmanın ortak gideri karşılansın diye eve çevrilip kiraya verilmiştir. iskanı almak için bunların usulüne uygun olması gerekir. bu anlattıklarım esenler bağcılarda olmuyor sadece... bağdat caddesi gibi darbe olsa alkışlayan tiplerin muhitlerinde oluyor. (çok düzgünler ya amnskkm...) bu da doğal olarak kimsenin işine gelmiyor. devlet de bu işleri bilerek kimsenin içinden çıkamayacağı bir halde yapar ki vatandaş hep gebe olsun, devlete karşı sesini yükseltemesin. türk kamu yönetimi kanunları vatandaşı dolandırıcı olmaya ya da en azından usulsüz iş yapmaya sevk eder.

    en basitini söyleyeyim. bir tapu belgesinde ne yazmalıdır? bir tapu belgesinde sahip olduğunuz evin metrekaresi dışında her şey yazar. ev kaç m2 dediğinizde kimsenin hatta inşaatı yapan müteahhitsin bile bir fikri yoktur çünkü kadastronun parsel ölçümündeki titizlik mesken brütlerinde yoktur. bunun sebebi temel olarak vatandaşı sürekli devlete karşı suçlu pozisyonunda bulundurmaktır. mülkiyet hakkının sürekli olarak bir acaba da tutmak devletin temel gücüdür.
  • öncelikle, bu yaziyi okumadan önce occam'in usturasi neymis, onu ögrenin. ben occam'in usturasi diye bilinen (ing. occam's razor) basit prensibi cok severim: bir olguyu aciklamak icin birden fazla teori varsa en basit teori dogruya en yakin olandir.

    simdi gelelim gözlemledigimiz duruma: piyasada binlerce dairenin kat mülkiyeti tapusu yok, daireler inatla "kat irtifaki" ile satiliyor. soruldugu zaman emlakci (neredeyse tamami cahil ve ahlaksizdir) sunu söyler: "hicbir fark yok. ben kendim de irtifakli aldim, on sene sonra x lira karina sattim."

    müteahhite sorarsan: "ne diye bosu bosuna harc yatiralim? biz o harci yatirsak sizden istedigimiz fiyatin üzerine koymak zorundayiz. devlete para yedirmeye o kadar merakliysa alicilar gidip kat mülkiyetini alsinlar, haksiz miyim kardesim? eheheh".

    bazilari da "zaman olmadi, cok yogunuz, üsengeclik, gak guk" diye acikliyor. ben size isin ic yüzünü anlatayim da kani bozuk emlakcilarin ve müteahhitlerin "hic fark etmiyor" yalanini yutmayin artik:

    1) bir projeden daire satin aldiginizda o projenin arsasindan da pay satin almis olursunuz.
    2) kat mülkiyetinde arsa payiniz adil olarak hesaplanir, aldiginiz bölümün kati, cephesi, metrekaresi, terasi, osu, busu ile rayic bedeli hesaplanir ve toplam projenin rayic bedeline oranlanir. buna göre arsa payina sahip olursunuz.
    3) kat irtifaki denilen basit belgede ise x bölümlü meskenin her bölümüne 1/x arsa payi verilir. arsa payi olmasi gerektigi gibi hesaplanmaz.

    bu sebeple müteahhit disinda kimse irtifak tapusunu mülkiyet tapusunu cevirtemez, cünkü ucuz daireleri (bodrum kat) almis olanlar asla "adil arsa paylisimina" yanasmak istemezler ve "biz istemiyoruz kat mülkiyeti, tapumuzdan memnunuz" derler. apisir kalirsiniz, cünkü sadece kendi dairenize kat mülkiyeti tapusu almaniz imkansizdir, tüm projenin komple kat mülkiyetine gecmesi gerekir. buna da asla herkesi ikna edemezsiniz. gecmis olsun.

    özetle: kat irtifakiyla satilan dairelerde "kötü niyet" vardir. nokta.
  • şu sıralar bir daire bakınıyorum ve bugün beğendiğim bir tane buldum ama kat mülkiyeti değil kat irtifakı varmış. eğer bunu alırsam satmak istediğimde bir problem olur mu? ya da kentsel dönüşüme denk gelirse

    edit: ara ara mesajlar geliyor toplu olarak buradan yardımcı olmak isterim. öğrendiğim kadarıyla alırken, satarken ya da evi kullanırken sorun olmuyor. sadece bina kentsel dönüşüme girse, daireden değil arsadan pay hakkınız var. yani size bodrum kat da verilebilir teras da
  • * kat irtifaklı tapu arsa tapusudur, kat mülkiyeti tapusu bağımsız bölüm tapusudur.
    * kat irtifakı arsa üzerinde kurulur, kat mülkiyeti ise inşaatı tamamlanmış, yapı kullanma izin belgesi alınmış ve cins tashihi yapılmış gayrimenkul üzerinde kurulur.
    * kat mülkiyeti kurulmuş olan gayrimenkullerde cins değişikliği yapılmış olur, bina kadastral paftalara işlenmiştir.
    * kat irtifakı, proje üzerinden tesis edildiği için mevcut bina projeye uygun tamamlanmamış olabilir, bu durumda binaya yapı kullanma izin belgesi (iskan) alınamaz ve kat mülkiyeti kurulamaz

    - elif çetin
  • apartman gibi müşterek arazi üzerinde mülkiyet sahibi olma durumu
  • türkiye'ye özgü ara rejim, bildiğim kadarıyla dünya'da yok

    normalde kat mülkiyetine geçmek için iskan almak lazım

    ama bizdeki müteahhitler topraktan ev satmaya alışkın oldukları için ve alıcılar da "daire tapusu" istedikleri için bina tamamlanmadan (iskan alınmadan) ve kat mülkiyetine geçmeden önce böyle bir ara dönem var. bu sayede hem daire tapusu oluyor hem de iskana gerek olmuyor

    ama bu tapu riskli, zira müteahhitten kat irtifaklı daire aldığınızda müteahhit iskan almazsa arsa sahipleri dava açarak tapunun iadesini isteyebilirler, dikkatli olmakta fayda var

    video kaynak
  • en basit hali ile,
    kat irtifakı; belediyeden ruhsatı alınmamış daire.

    kat mülkiyeti; ruhsatı alınmış eksiği olmayan daire.

    siz siz olun bu ayrıma dikkat edin, sonra o kadar para verdik heba oldu demeyin.
  • kat ittifakı hatta kat irtifası şeklinde bilen dangalaklar mevcuttur.
hesabın var mı? giriş yap