• uzunca bir süredir kıdem tazminatı uygulamasını kaldırarak konuyla ilgili oluşturulacak bir fona devretmek için çalışmalar yapılıyordu. sendikalar ve kamuoyundan gelen tepkiler üzerine bu çabalar birkaç defa ertelenmişti. 2013 yılında yeniden gündeme geldi ve ileride de tekrar gündeme getirilmesi muhtemel. kıdem tazminatı, çalışanın yıllarca üretip değerine değer kattığı ve çalışıp gelişmesine katkıda bulunduğu iş yerinden ve işinden, haksız veya mücbir sebeple çıkarılması durumunda kendisine patronun ödemek zorunda olduğu ve birikmiş emeğine karşılık olarak verilen bir haktır.

    kıdem tazminatı hem bir hak ediştir, hem de patronun keyfi gerekçelerle işçi çıkarmasını engellemek gibi çok önemli bir işleve sahiptir.

    kıdem tazminatı, kıdem fonuna devredildiği takdirde keyfi işten çıkarmalar artacak, iş güvencesi bütünüyle yok olacak, örneğin kırk yaşına yaklaşmış bir işçi emekliliğine daha 20-25 yıl varken, sırf yaşlanmaya başladığı için bile işten kolayca atılabilecektir.

    ayrıca, şu anda kazanılan tazminat hakkının oran olarak çok altında bir paranın fondan vatandaşlara ödenmesi söz konusu olacaktır. hele hele deprem için toplanan paraların yol yapımına, eğitim için toplanan paraların eğitim dışı alanlara harcandığı ve fonların hükümetçe amaç dışı kullanıldığı ülkemizde, fondan gelecek kuş kadar paranın da alınabileceği kuşku uyandırmaktadır.

    ama yine de en önemli husus keyfi işten çıkarmalar karşısında çok caydırıcı bir faktör olan kıdem tazminatının iş verenin sorumluluğundan çıkarılacak olması, bütünüyle güvencesizlik ortamının yaratılmasıdır.

    politik iktidarın bunu yaparken işçiyi değil de işvereni daha çok düşünüyor olduğu unutulmamalıdır. dikkat edilecek olursa politik iktidar zaten çalışan insanlardan, iş yeri sahibi olan patronlara oranla hep daha yüksek oranda vergi almaktadır. patronlara her dönem getirilen vergi indirimleri, vergi afları ve muafiyetleri gibi uygulamaların benzerlerinin 2020'li yıllara gelene kadar neredeyse hiçbir zaman çalışanlara uygulanmadığını da unutmayalım. akp rejimi çalışanların cebine göz dikiyor, çünkü bu iktidar burjuvazinin örgütlü politik gücüdür ve işçilerin patronlar tarafından daha kolay sömürülebilmesi için çalışmaktadır.

    (bkz: teyyip rejimi)

    konuyla ilgili olarak aşağıdaki linke bakılabilir:
    http://birlikdayanisma.com/v3/tag/kidem-tazminati/
  • asgari ücretteki vergi seçim zamanına yakın kaldırılacak haberiyle yine işçilerin gönülleri alınacaktır müsterih olunuz .
  • tabii ki çalışan muhtemelen normalde hak ettiğinin çok daha altında bir tazminat alacaktır. bunun nedeni büyük ihtimalle fondan devlet vergi ve işletme masrafı gibi kesintiler alacaktır. zaten yılda 1 maaş alınan tazminat 5 yılda 1 maaş gibi bir düzeye gelir. aynı zamanda işverenler istediği gibi işten çıkarmaya başlayabilir (emeği sömürmeyen yılların patronları hariç).
  • (bkz: yarra yering)
  • 20-40 yaş aralığındaki insanların zaten iş bulurken yaş kaynaklı bir sıkıntısı yok. sorun 40dan sonra başlıyor işveren genç, dinamik, esnek çalışabilen elemanı tercih ediyor. bu durumda asıl ailesini geçindirme yaşında olan 40üstü insanlar için tehlike başlıyor ve bu uygulamada işverenlerin genç köleler ile elamanlarını değiştirmesi çok daha kolaylaşıyor. emeklilik yaşı 65 hani hatırlatayım 21. yüzyılda stalin in götünün kılıyık diye bağırabilenlerin ardına sığınamayacağı soruymuş ya. soru bile değil durmak yok ayakta sikmeye devam. leyleği gören var mı bu arada?
  • işçi ana-babaların ekmeğine el uzatmaya yeltenenlerin kaçamayacağı sorudur.

    bu ülkede ne kadar şeref yoksunu varsa, onların karşısında da bir o kadar dimdik duran, yılmayan, direnen insan var.

    o yasayı çıkartırsınız çıkartmasına da, bu böyle gitmez hep...

    (bkz: keser döner sap döner gün gelir hesap döner)
  • (bkz: yandı bitti kül oldu) uçak geliyor yalanıyla kandırılıp mamasını yiyen bebek gibi alık alık bakan bir işçi kitlesi oluşacaktır.
  • cevabı belli olan soru. o paralar uff olacak. ha üzülüyor muyum. hayır. beter olsunlar. durmak yok yolunmaya devam.
hesabın var mı? giriş yap