• saldıran köpeğe selamı söylendiğinde; köpek büyük olasılıkla "aleyküm selam" deyip ısırmaya devam edecektir. hamili kart yakinimdir ibaresi daha çok işe yarayabilir.
  • bi kopege "kitmir'in selami var" dersen isirmaz, terbiyesizlik yapmazmis kopek..
  • rivayete göre ashab ı kehf mağarada uzun süren uykularına daldıkları zaman sadece kıtmir uyumamış ve onları düzenli aralıklarla çevirerek çürümekten kurtarmış.işte bu yüzden mübarek sayılır bu hayvan.
  • söylenilen odur ki; size musallat olan bir it mevcut ise ona "sana kıtmirin selamı var" derseniz bu karabasanvari durumdan kurtulabilirsiniz. itlerin piridir kıtmir.. o itibarla kıtmirin selamını aldıklarında diş geçirmezler bi tarafınıza.
  • ashab ı kehf (mağara arkadaşları) olarak bilinen ,ülkemizde 'yedi uyurlar ' olarak da nitelendirilen mübarek zatların köpeklerinin ismi.bu sadık hayvancağız 7 aziz ile birlikte uyumuş, yine onlarla aynı anda hiç yaşlanmadan ve değişmeden uyanmıştır.sonra,insanoğlunun ün,şöhret ve para hırsı yüzünden azizler allaha; 'bizi bunlara alet etme ey rabbim' diye yakarmışlardır.allah da onları bu sefer gerçekten ve ebedi olarak bu dünyadan almıştır.tabii aynı şekilde; hep onlarla paralel bir yaşam süren köpeleri kıtmiri de.
  • eski zaman agirlik olculerinden birinin adidir. ikiye bolunen nakirin bir bolumune kitmir denir. mevzuyu biraz daha mi acalim? peki. soyle izah edeyim.

    miskalin dortte birine denk, dorde ayrilan dengin her birine kirat, yine dorde ayrilan kiratin her bir kismina bugday, bir daha dorde ayrilan bugdayin her birine fitil, ikiye ayrilan fitilin her birine nakir, yine ikiye ayrilan nakirin her birine kitmir, yine ikiye bolunen kitmirin her her birine zerre denir.

    miskal mi ne? o da orta buyuklukteki yuz adet arpa demek...ya da 4.5 gram. varin gerisini siz hesaplayin.

    (bkz: ilhan sahin)
    (bkz: arzu terzi)
  • yaşamış en yalnız kopektir kıtmir. sahipleri 300 kusur sene uyurken bu onların başında beklemiştir. bu kivamda rab tarafindan ödüllendirilmiştir de. "cennetteki tek köpek" kıtmir olacaktir. zira islam inancina gore kopekler pek sevilmezler ve ortamın kutsallığını bozarlar. misal köpek'in dolastığı evde secdeye varılmaz. hijyeni kaçırır, ibadeti öteler.. o yüzden cennete de köpek alınmayacaktır. ama işte bi kıtmir var. gösterdiği üstün başarıdan dolayı etrafta tekil tekil dolanacaktir garibim..

    ha bu arada kıtmir eski dilde "kont" anlamina gelmektedir.
  • arapca, hurma cekirdeginin yukarisindan a$agisina inan o cizginin icerisinden cikan ipligin adi.
  • kıtmir yedi uyuyanların arkadaşıdır. islam inanışına göre cennete kabul edilecek olan köpektir.
    develerden cennete girecek olanın adı buraktır.bu konuda seçilen balık şüphesiz ki yunuspeygamberi karnında saklayan yunus balığıdır.
  • yedi uyurların köpeğinin adı olan ve bazı kaynaklarda katmir, ketmir, katmur, al rakim, kıratim, reyyan, sevr, nîkyâ, kazkazan ve hatta viricanus gibi isimlerle geçen bu köpek, cennete gideceği varsayılan on hayvandan biri (kıtmir'e ilaveten, sahiplerinin kim olduğuna bakılarak cennetle ödüllendirilen diğer küçük ve büyük başların listesi şurada: (bkz: #101192078))

    kıtmırin keramet sahibi olduğuna, örneğin tüyünden yapılan tütsünün sıtmayı geçirdiğine falan inanıldığından anadolu'da öteden beri köpeklere kıtmir adı verilmekte. üstelik sadece köpeklere değil, çocuklara da verilmiş: 2009'da bu ismi -ve de türevlerini- taşıyan 163 kişi varmış! bir diğer ilginç kıtmir geleneği ise saldırgan bir köpekle karşılaşıldığından sana kıtmir'in selamı var denmesiyle o köpeğin sakinleşeceğine inanılması. tabi bu köklü anadolu irfanı unutulduğundan, şu an daha ziyade köpekle hemşerilikten medet umuluyor. (bkz: saldıran kangala ben de sivaslıyım diye bağırmak)

    kıtmir'in cinsinin ne olduğu belli değil. kendisine atfedilen önemi görünce kıtmir'in ne bileyim bir kangal, labrador, doberman, bulldog ya da saint bernard gibi heybetli köpekler olmasını bekliyor insan. gerçi belki de ashab-ı keyfin korunmaktan ziyade onca yıl keyifli vakit geçireceği tatliş ve minniş köpeklere, ne bileyim mesela bir çivavaya, paga, kanişe, pomeraniana ya da shih tzuya falan ihtiyacı vardı. mesela, seren serengil'in tiny'sinden biliyoruz ki bazı minik köpekler tatlılıklarına ilaveten eğitildiklerinde hiç de fena sonuç vermiyorlar. bkz. seren serengil'in gülben denince çıldıran köpeği.

    fakat ciddi bir hikayeye ciddi bir köpek gerekeceğinden, genel kanı, kıtmirin bir çoban köpeği olduğu yönünde. zira yedi uyurlar anlatısına köpeğin dahil olduğu anı, çivavayla ya da yorkshire terrierle sürdürmek pek kolay değil. çünkü anlatının başında, mağaraya doğru giderlerken peşlerine takılan köpeği kovarlar ve hatta yedi uyurlardan yemliha (mekselina) bir de taş atınca kıtmir, adeta bir andersen masalı karakteri gibi dile gelir: "benden korkmayın, beni kovmayın, ben iyilerin yardımcısı, hak dostlarının dostuyum. çünkü ben allah'ı seveni ve onun sevdiklerini severim. siz uyurken sizleri koruyup bekçilik edeyim ve sevaba gireyim."

    köpeğin cinsinin yanısıra rengi de tartışmalı: sarımtrak, sarı, açık sarı, kızıl sarı, katran rengi, ablak kara, alaca diyen olduğu gibi kırmızı diyen bile var köpeciğin rengine! mesele o kadar çözülememiş ki kendisine "ashab-ı kehf'in köpeği ne renkti?" diye sorulması üzerine mevlana'nın, "allah'a olan aşkından dolayı onun rengi sarıydı" diye cevapladığı kayıtlara geçirilmiş. allah aşkı ile sarı renk. ilişkisi ne alakâ diye soracak olursanız mevlana'nın ona da cevabı hazır: "allah'ın lütuf güneşi ışığını nereye düşürürse, orası nurlanır, güzelleşir, ister köpek ister at olsun, yücelir, değer kazanır, ashab-ı kehf'in köpeğine döner." bkz. mesnevi'de ashab-ı kehf kıssası

    görüldüğü üzere kıtmir'in mitolojik, teolojik ve en önemlisi de psikolojik bir yönü var. örneğin bazı dinî yorumcular, kıtmir'in gerçek bir köpek olmadığı, köpeğin insanın nefsini temsil eden bir metafor olduğu, mağaraya sığınan ashab-ı keyfin esasında köpek metaforu yoluyla nefslerini, ego ve arzularını mağaranın dışında bıraktıklarını iddia etmekte. günümüzde, depresyon halinin "kara köpek" metaforuyla tanımlandığını düşününce (bkz: #50333551) ve roma imparatorunun zulmünden kaçan yedi uyurların uyuyarak gerçeklerden kaçmak gibi depresyonun en bariz belirtisi olan bir derde duçâr oldukları farkedilince böylesi bir kıtmir yorumu hiç de yabana atılır olmasa gerek.

    dahası taa platon'dan başlayarak mağaranın elverişli bir alegori dekoru olduğu, karanlık ve nemli yapısıyla içine girilip cenin gibi kıvrılarak yatılacak bir vajinaya benzediği meselelerine girip ashab-ı kehf'in tadını kaçırmak istemem. ha ama kaçsın derseniz de (bkz: yedi uyurlar/@lairocse)
hesabın var mı? giriş yap