*

  • iş kanunda geçen bir kavram. işveren işçiye hakları çerçevesinde gerekli ödemeleri yaparak sözleşmesini fesh edebilir. ancak buna kötü niyet karışmışsa işçiye tazminat ödemek zorundadır.

    örneğin işveren işçiye fesih ve ihbar tazminatlarını ödeyerek işten çıkarsın, bu durumda işçi ihbar süresince elde etmesi mümkün olan haklardan faydalanamaz. bunun işçinin o hakları elde etmemesi için yapıldığı farkına varılırsa işveren tazminat ödemek zorunda kalır.

    bir başka örnek vermek gerekirse fesih ve ihbar usullerinde /sürelerinde işveren haksızlık yaparsa benzer şekilde tazminata mahkum edilebilir.

    (bkz: hukukculuk oynamak)
  • fesih hakkının kötüye kullanılarak sona erdirildiği durumlarda isçiye bildirim süresinin üç katı tutarında ödenen tazminattır.

    işi 6 aydan az sürmüş olan işçi için, bildirim süresinden başlayarak 2 hafta.
    işi 6 aydan 1,5 yıla kadar sürmüş olan işçi için, bildirim süresinden başlayarak 4 hafta.
    işi 1,5 yıldan 3 yıla kadar sürmüş olan işçi için, bildirim süresinden başlayarak 6 hafta.
    işi 3 yıldan fazla sürmüş işçi için, bildirim süresinden başlayarak 8 hafta feshedilmiş sayılır.

    kötü niyet tazminatı bu sürelere göre 3 katı şeklinde hesaplanır.

    örneğin: iş verenle farklı siyasi eğilime sahip olduğu için sözleşmesi işverence feshedilmiş olabilir. bu fesih hakkını kötü niyetli kullanmak anlamına gelir. işgörene kötü niyet tazminatı almak hakkı doğmuş olur.
  • sadece iş güvencesi kapsamı "dışındaki" işçilere ödenir.
  • dayanağı iş kanunu'nun 17. maddesi olan tazminattır. aynı maddede, eğer işveren işçinin sözleşmesini feshederken ihbar süresine de uymamışsa, işçiye kötü niyet tazminatına ilaveten ihbar tazminatı da ödemesi gerekeceği düzenlenmiştir. kötü niyet tazminatına bir örnek ise, işçinin sigorta primlerini ödemeyen işverenini şikayet etmesi üzerine işveren tarafından sözleşmesinin feshedilmesidir.*
  • bir yargıtay kararından alıntı ile açıklamak gerekirse;
    "...iş kanunu ile düzenlenen kötüniyet tazminatı medeni kanunun ikinci maddesinin iş kanununa aktarımıdır. buna göre hukuken tanınmış bir hakkın varlığı, hakkın objektif iyiniyet kurallarına aykırı kullanılması ve hakkın kötüye kullanılmasından karşı tarafın zarar görmesi ya da bir zarar tehlikesinin yaratılması durumunda fesih hakkı kötüye kullanılmış sayılır. akdinin kötüniyetle işveren tarafından feshedildiğini iddia eden davacının yargılama sırasında bunu kanıtlaması gerekir..."
  • yargıtay’a göre işçinin şikâyet hakkını kullanması, hafta tatili günlerinde gelip çalışmaması, sendika temsilcisinin işçilerin örgütlenmesi için faaliyette bulunması, işçinin sendikaya üye olması gibi durumlarda iş sözleşmesinin işverence feshinde kötü niyetli fesih söz konusudur ve işçi kötüniyet tazminatı talep edebilir. kötüniyet tazminatı, esasen iş güvencesi uygulanma alanı dışında kalan işçilerin iş sözleşmesinin, işçinin yasal hakkını araması veya şikâyet yoluna başvurması gibi nedenlerle işverence feshedilmesi halinde işveren tarafından fesih hakkının kötüye kullanılarak sona erdirildiği durumlarda işçiye bildirim süresinin üç katı tutarında ödenmesi gereken tazminat olarak değerlendirilebilir

    https://www.muhasebeturk.org/…et-tazminatina-dikkat
  • 10 yıl olan zamanaşımı süresi bugün itibari ile 5 yıla indirilmiştir. bkz. 71642781
  • 6 aylık ücretsiz doğum iznimi bitirip döndüğüm gün, "küçülüyoruz" diyerek, ücretsiz izne çıkarıldıktan beri, bu davayı açsam mı diye düşünüyorum. benden iki hafta önce doğum izninden dönen başka bir arkadaşı da başka bahaneyle işten çıkaramadıkları için ücretsiz izne çıkardılar. işten çıkarma yasağı olunca ücretsiz izinle mağdur olup tazminat da alamıyoruz ama en büyük sorunlardan biri, iş bulup girsek süt iznimiz olmayacak. resmen süt iznimizin ve 5 yılda kazandığım 20 günlük yıllık iznimi yediler. geçerli nedenleri de yok. küçülüyoruz deyip kariyer sitelerinde iş ilanlari veriyorlar. hakkımın yenmesi onuruma dokunuyor. bu davayı nasıl açabilirim yeşillendirebilir misiniz?
  • (bkz: #115782239)
    2017 yilindan sonra ara bulucu sarti getirilmistir.artik direkt mahkemeye gidemiyorsunuz.
    ayrica yerel mahkemenin isçiyi, istinaf mahkemelerinin güçlü sirketlerin yaptiklari lobi sonucunda patronu hakli buldugu tazminattir.
  • kötüniyet tazminatı, sadece iş güvencesi kapsamı dışında kalan işçilerin iş sözleşmesinin, işçinin yasal hakkını araması veya şikâyet yoluna başvurması gibi nedenlerle işverence feshedilmesi halinde işveren tarafından fesih hakkının kötüye kullanılarak sona erdirildiği durumlarda işçiye bildirim süresinin üç katı tutarında ödenmesi gereken tazminattır. fesih hakkının kötüye kullanılması yalnız süreli (bildirimli) fesihte değil derhal (usulsüz) fesihte de söz konusudur. yani bildirim şartına uyulmamışsa işçi işverenden kötüniyet tazminatıyla birlikte ihbar tazminatını da talep edebilir. işçinin kötüniyet tazminatı talep edebilmesi için işverenin fesih hakkını kötüye kullandığını somut olay ve belgelerle kanıtlaması gerekmektedir.

    iş kanunu’nda konuya ilişkin ayrıntılara yer verilmemiştir. bu sebeple her olayı kendine özgün nedenleriyle değerlendirmek gerekir. ancak; sendikal faaliyetler sebebiyle veyahut kadın işçinin hamilelik dolayısıyla, sözleşme ve kanun hükümlerinden doğan yükümlülüklerinden kaçmak amacıyla veyahut işverenin yasa dışı iş ve işlemleri (kayıt dışı işçi çalıştırması, iş sağlığı ve güvenliğini hiçe sayması, agi ödemesi yapmaması vb.) dolayısıyla işçinin ilgili devlet mercilerine şikâyette bulunması nedenleriyle işverenin iş sözleşmesini feshetmesini örnek olarak verebiliriz.

    işverenin mali, hukuki ve teknik gereksinimleri nedeniyle bildirimli fesih hakkını kullanması kötü niyet olarak atfedilemez. kötü niyet olmaksızın iş sözleşmesi fesihlerini şu nedenlere bağlayabiliriz:

    * kadro daraltılması zorunluluğu,

    * hammadde yokluğu,

    * ekonomik kriz veya işyerinin kapanması,

    * ücretsiz izne çıkarılma önerisinin işçi tarafından reddedilmesi ve

    * işverenin haklı nedenle iş akdini derhal feshi (bkz: iş kanunu madde 25)kötüniyet tazminatı.
hesabın var mı? giriş yap