• bir borç-alacak ilişkisine girileceği zaman kimi kurumların müşteri riskini tespit edebilmek için referans aldığı, bankaların paylaştığı müşteri verilerine göre şekillenen puandır. (kkb sadece kredi alırken lazım olmaz. örneğin araç kiralarken de kkb skorunuz sorgulanır. neden? bir terslik durumunda oluşabilecek borcu ödeyip ödeyemeyeceğiniz görmek için...)

    eski bir bankacı olarak kkb skoru sıfır olan veya kredi çekebilecek seviyede olmayanlar için bu skoru hızlıca yükseltmenin yollarını arıyorsanız, buyrun:

    *** puanı düşük olanlar ***

    - borç yapın! "zamanında" ödeyin.
    - 3-4 taksite böldüğünüz küçük tutarlı (bin lira gibi) iki ya da 3 kredi çekin. (bu kadar küçük meblağlarda bankalar skorunuzun düşük olmasını daha az önemserler. bir nevi, müşteri kazanmak için bankanın bin lirasını riske atması gibi düşünülebilir.) diyelim ki 3 kredi çektiniz.

    ilk ay her bir kredinizin ilk taksitini saat bile kaçırmadan vaktinde ödeyin.
    ikinci ay, birinci ve ikinci kredinizin taksitini ödeyin. üçüncü kredinizi tek seferde kapatın. (puan erken ödemeden de etkilenir, normalden daha hızlı artar.)
    üçüncü ay, birinci kredinizin taksitini ödeyin, ikinci kredinizi tek seferde kapatın.
    bu şekilde devam eder...

    özetle, sürekli ödeme yükümlülüğünüzün olacağı bir kredi borcunuz olsun (ki zamanında ödeyip borcunuza sadık olduğunuzu gösterebilin), ama artık borçlu değil, beli doğrulttuğunuzu da göstermek için bir kredinizi elinizde tutarken diğerlerini tek seferde kapatın.

    - diyelim ki kredi skorunuz o kadar berbat ki size ne kredi ne kredi kartı veriyorlar... hemen entry'nin devamında sıfır kkb puanı olanlar için verdiğim tavsiyelerin içinde detaylarını okuyabileceğiniz "nakit teminatlı kredi" işine giriyorsunuz. alekta movik movik!
    - kredi kartınızı kullanın! sistem "harcama tutarını" kontrol etmez. borcu ödeyip ödemediğinizi kontrol eder. ay içerisinde bir çokonat alın, o bile kafi. ama ekstre geldiğinde borcun tamamını ödeyin! (asgarisini değil, tamamını!)
    - internet bankacılığına girip usd hesabı, euro hesabı gibi 3-4 yabancı döviz hesabı açın. her birinde 50-100 lira karşılığı döviz bulundurun. kalsın orada.
    - gram altın hesabı açın. 0,1 gram dahi olsa altın alın, kalsın hesapta.
    - vadeli tl hesabı açın. asgari tutarı yatırın, aylık faize verin. skorunuz yükselene kadar paranızı çekmeyin.
    - vadesiz tl hesabınızı hareketli tutun. örneğin telefon faturanızı bayiden kredi kartı ile ödemek yerine, parayı hesabınıza yatırın, oradan ödeme yapın. ay içerisinde sürekli para çevirin hesapta. ama bakiyenizi asla sıfır yapmayın. 3-5 bir şey bulunsun sürekli.
    - gsm operatörünüzden en ucuz ürünü taksitle alın. faturalarınızı vaktinde ödeyin.
    - kmh hesabınızı kullanın. ancak borcunu tam gününde kapatın. borcun tamamını kapatın!
    - kart limitlerinizi yapabiliyorsanız sürekli yükseltin.
    - tek bir bankayla çalışmak yerine 2-3 bankayla çalışın. ürünlerini kullanın. (borçlanın, zamanında ödeyin.)
    - bu süreçte asla kredi kartınızı iptal ettirmeyin. (kullanmasanız da!) ki kullanın, zamanında ödeyin!

    *** puanı sıfır olanlar ***
    - çok düşük limitli bir kredi kartı almaya çalışın. (tahminen vermeyeceklerdir. ama bazı bankalar -pazar payını yükseltmek için- daha esnek olabiliyor.)
    - çok düşük limitli kredili mevduat hesabı (kmh) açmaya çalışın. kullanın, zamanında borcun tamamını yatırın.
    - banka size hiçbir şekilde kredi kartı veya kmh açmaya yanaşmıyorsa eğer; nakit teminatlı kredi isteyin!

    nakit teminatlı kredi denen şey; aldığınız borcun tamamını kapsayacak bir nakdin banka tarafından bloke edilmesi demektir. yani banka tarafından bakıldığında sıfır riskle kullandırılan kredidir. peki nasıl yapacaksınız?

    örneğin 1000 lira kredi çekmek istiyorsunuz. (borcunuza sadık olduğunuzu göstermek ve dolayısıyla yüksek bir kredi skoru elde etmek için.) diyelim ki 4 taksitte ödeyeceksiniz. varsayalım ki, toplam geri ödeme 1100 lira ediyor.

    bankanıza gidip bir vadeli tl hesabı açıyorsunuz. 1100 lira para yatırıp aylık faiz işletiyorsunuz. ardından bireysel bankacılıktaki memura gidip "kredi skorum yok, kart istedim vermediniz. ancak ileride bir kredi çekme durumum olursa diye kredi skorum olsun istiyorum -veya araba kiralayamadım kkb olmadığı için!- diyorsunuz. 1000 lira kredi istiyorum, 4 taksitte ödeyeceğim. teminat olarak da vadeli tl hesabımı gösteriyorum, blokeleyin diyorsunuz. yani şimdi ne oldu? nakit teminatlı kredi talebinde bulunmuş oldunuz. bankanın bu krediyi size vermemesi için hiçbir sebep kalmadı. zira skorunuz -4329423 bile olsa, borcunuzu ödemezseniz karşılığı zaten bankada! kıps!

    kredinizi alıyorsunuz, taksitlerini vaktinde ödüyorsunuz. bir süre sonra kredi kartı talebinde bulunun. ödeyebileceğiniz harcamalar yapın, ekstrenizi geciktirmeden ödeyin... eee noldu? ta daaa! şıkır şıkır kredi skorunuz elinizde. artık gelsin krediler gitsin arabalar. (kredi borcunuz kapanınca, teminat olarak gösterdiğiniz vadeli türk lirası hesabınızdaki bloke kalkar. söylemeden de geçmeyeyim; bahsettiğim vadeli hesabınızdaki paranıza, blokeli olduğunda dahi faiz işlemeye devam eder. vurdu gol oldu!)

    özetle, en başta belirttiğim gibi, borçlanın ama zamanında ödeyin. sistem "ne kadar" borçlandığınıza bakmaz! "borcu ***vaktinde*** ödeyip ödemediğinize" bakar.

    bankacılık sisteminde ne kadar varsanız, yani ne kadar çok borçlanma (kredi-kmh-kredi kartı) ve tasarruf (döviz hesapları, altın hesapları, vadeli hesaplar vs) ürünü kullanıyorsanız, o kadar hızlı puanınız artacaktır.

    işte böyle gençler. skorum yok veya battım bittim ben diye bir şey yok. nasıl düzelteceğinizi bildikten sonra dert yok tasa yok.

    edit: e-devletten kontrol edin, e-haciz vs olmasın üzerinizde. varsa borcu kapatın, e-hacizi kaldırın. puanınıza etki eder!
  • sizin verilerinizi size satar bide paralıdır puanı öğrenmek.
    itneler
  • 2019 temmuz ayında kredi notum 1900 iken evet 1900 yani tavan puan iken 2019 ekim ayında öylesine başvurduğum ve kullanmadığım krediden dolayı 1656, geçen gün maaş bankamdan başvurduğum, kullanmak için bankaya hala gitmediğim krediden dolayı ise 1338 e düşmüş notum.

    ben böyle saçma değerlendirme sistemi görmedim. krediye başvuruyorsun onaylanıyor, kullanmıyorsun diye şak 300 puan siliyor :d.

    banka bunu görüp kredide sıkıntı çıkarır mı ? bilgisi olan varsa yeşili yaksın pls.
  • bankacılık sisteminde müşterinin geçmişini incelemekte kullanılan veri tabanıdır.

    vatandaşların son 10 yılda kaç adet, ne kadar tutarda kredi çektiği, bunları ödeyip ödemediği, gecikme yaşayıp yaşamadığı gibi bilgiler verir. ayrıca yapılan kredi veya kredi kartı başvuru adedini de gösterir. bu bilgilere istinaden bir algoritması vardır ve bir puan oluşturur. minimum puan 0, maksimum puan 1900'dür. tüm bankalar bu ekrana ulaşma yetkisine sahiptir.
  • bankalardan sorunsuz kredi çekebilmek için en az 1300 civarı olması gereken hede.
    açılış tarihi en eski kredi kartı çok önemli özellikle en az 2 yıllık kredi kartı puan arttırmada çok önemli, yeni yada yakın tarihlerde açılan kredi kartlarınında etkisi var ama eski olanlar kadar değil.

    düzenli ödeme çok önemli, kredi kartını kullanıyorsanız mutlaka içinde toplam limitin %10 u kalsın tamamına abanmayın. aynı durum avans hesap içinde geçerli. ( bankalar borçlanma riski yüksek algılıyor sonra)

    asgari ödeme puanı düşürmüyor, ekstrenin tamamını ödeyenle, asgari ödeyenin puan artışı tabi doğal olarak aynı olmuyor.

    geç ödeme, kısmi ödeme, hiç ödememe olmaması lazım, hem krediler için hem de kredi kartları için. 1 günlük gecikme 30 günlük gecikmedir bankanın gözünde.

    avans hesaplara dikkat mutlaka ay sonu ödeyebileceğin tutarı kullan, bi şekilde öderim tamamını cekeyim hesabı yapma.

    canın sıkıldıkça internetten, mobilden, telefondan, atm den banka banka başvuru yapmayın. ama puanım yüksek niye çıkmıyor demeyin fazla başvuru puanın tavan da olsa krediye yada kredi kartına engel.

    bankalar mesaj atar şu kadar krediniz hazır bu kadar krediniz hemen hesapta diye ihtiyacın varsa gelen mesaja istinaden hemen kullan, bi bakayım sonra kullanırım dersen puanın düşer.

    kredi çıkıyor ama istediğin tutar çıkmıyorsa sonraki başvurunu en az 30 gün sonra yap, yoksa üzülürsün.

    kredi ödemelerinde taksitleri fazla fazla ödemenin, erken kapatmanın puanın yükselmesine çok etkisi yok mümkün olduğunca uzak dur, krediyi kapatacağın tutarı farklı şekilde değerlendir.

    tüm bunlara uyar ve uygularsan hem kredi puanın, hem de kredi tutarın yüksek olur bro.

    bir dost..
  • bir yıl önce kredi puanım 1800 ler civarındaydı. bazı bankalar hiç şubeye gitmeden 50-100 bin tl arasında kredi veriyorlardı mobil şubelerinden. oysaki benim yaptığım şey borcu borç ile kapatmaktı ve daha fazla faiz ödemekten başka birşey değildi.

    bu kısır döngüden çıkabilmek için ilk önce 4 kredi kartımı da iptal ettirdim ve 5 ayda tümünün borcunu ödedim. bu süre zarfında bazı kredi ödemelerini geciktirdiğim için puanım 1800 lerden 900 puana kadar düştü. artık hiçbir banka kredi vermiyordu ve ben peşin yaşamaya inatla devam ediyordum. bu sıkıntılı darboğazı atlattıktan sonra son iki aydır kredi notum artmaya başlamış. şuan 1100 puan civarında. 1900 tam puan olsa bile artık ne kredi kartı kullanırım ne de kredi çekerim. yolacak başka bir kaz bulsunlar.
  • bu aralar bankaların önemsemediği kredi notu
  • 1182 kredi notum var ve maaş bankam kredi talebime "olumlu yanıt verilememiştir. " diye mesaj atıyor anlayabilmiş değilim.
  • bir ülkenin borçlarını ödeyebilme olasılığını gösterir; saf ekonomik verilere ek olarak siyasi, toplumsal hatta kültürel etmenler bile dikkate alınır. despot bir iktidar, yaygın çatışmalar ve yozlaşmış bir hukuk sistemiyle yönetilen petrol zengini bir ülke, düşük bir kredi derecelendirme notu alır.

    sapiens
    yuval noah harari
  • kredi notunuza göre maximum kredi kartı limitiniz 15 bin diyelim. her bankadan 15 bin liralık kredi kartı alamıyorsunuz. birinden 10 diğerinden 5 alabilirsiniz mesela.
hesabın var mı? giriş yap