• ilginç mi ilginç, takdir edilesi mi edilesi uygulama. zaten kaç tane özel araba var ülkede ayrı mesele. otostop çektiğinizde almadıysa özel araç veriyorsunuz plakayı ceza geliyor.
  • bunun övülmesi ve hatta ekşi şeyler'de yer alması ilginç. komünistlerin baskıyı sevimli gösterme çabalarına hayranım zaten. devlet ahlakı/etiği dikte edemez yahu, bu nasıl bir saçmalık? insanın arabasına birini alıp almamasının kendi tercihine kalmamasını bile övenler acaba akp yasaklarına da aynısını yapar mı? diyelim akp her evdeki boş odaya bir kişinin alınmasını zorunlu kıldı, ne tepki verir acaba millet?
  • ülkemizde olsa otomotiv ve taksicilik sektörünü batıracak saçma uygulama.

    kimse araba almaz otostopla gider, araba alacak olan da, bu pezevenkleri mi alıcam aracıma diyerek araba almaz.

    dolayısıyla benzin fiyatları düşer, araçların ötv si azalır, hayat bayram olur keşke bize de gelse.

    yazmaya başladığımda karşıydım uygulamaya halbuki neden böyle oldu?
  • sol yazında özel mülkiyet (private property) ile şahsi mülkiyet (personal property) ayrımı yok mu? özel mülkiyet dediğin üretim araçlarında (doğal kaynaklar, araziler, fabrika vb.) olmuyor mu? şahsi mülkiyete de bireylerin günlük yaşam için kullandığı eşyalar (diş fırçası, ev, araba vb.) girmiyor mu? eğer o ayrımı yapmıyorsan şöyle devam edebilir miyiz:

    evdeki diş fırçası senin değil tüm halkındır.
    oturduğun ev senin değil tüm halkındır.
    okuduğun kitap senin değil tüm halkındır.
    ...

    böylece bireye dair hiçbir şey kalmıyor ortada. mülkiyet dediğinin en önemli ve hatta ayırt edici niteliği dışlayıcılık, eğer sen dışlayıcılığa izin vermezsen (misal, bir kalemi herkes kullanabilir, bu bir kamu malıdır dersen) mülkiyet mülkiyet olmaktan çıkar, sonra gelsin tragedy of commonslar gitsin disincentiveler. oturduğun eve herkesin istediği gibi girip çıkmasını düzenleyecek bir yasa çıkarırsa devlet "halkın yararına" oluyor bak aynı mantıkla, bunlar güzel şeyler.

    devlet=halk denklemi var ki insan gülemiyor bile. çoğunluğun tiranlığını halkın isteğiyle karıştırmak var, hele bir de dikta rejimlerinde halk ile yöneticiler arasındaki vizyon ve fikir farkını görmezden gelmek paha biçilemez.

    hayır adam küba'yı komünistleşiyor zannediyor bir de, küba şu an serbest piyasa reformu peşinde. (bkz: küba/@illuminatinin basindaki adam)
  • bizde de almak suc, mazallah tecavuzde azdirici olursun, o saatte ne isi var arabada olur...
  • neresinin "takdir edilesi" olduğunu anlamadığım durum. baskı, zorlama, yasak kimden gelirse gelsin hoş değildir. otostopçuyu gözünüz tutmamış olabilir ya da sadece yalnız seyahat etmekten hoşlanıyor da olabilirsiniz. sosyalizmdeki özel mülkiyet kavramının hoş karşılanmayışını anlıyorum, belki kübalılar da bu uygulamadan hoşlanıyor olabilirler, ona da okey ama bizim gibi yasaktan, baskıdan yılmış, bıkmış ülkede böyle bir kuralın takdir edilesi bulmasını gerçekten anlayamıyorum.
  • bugüne kadar duyduğum en sikko şovenist komünist yasası.
  • sadece resmi araçlar için geçerli kuraldır.
hesabın var mı? giriş yap