• 1961 yapimi ayhan ışık ve sadri alışık'in basrollerde oynadigi film serinin diger filmlerine gore daha agir bir atmosfer icerir. ozellikle ilk yarisi dram ve korku turu arasinda gider gelir.

    filmin devaminda ise daha sonra 7 trilyor filmde daha kullanilan "sacini/kiyafetini/makyajini degistirince taninmama fenomeni" devreye girer ve omer aslinda evli oldugu ve nefret ettigi neriman'a asik olup kur yapar.

    neriman mi nemika mi olduguna bir turlu karar veremeyen kiz ise anasi olmus omer'e kimligini aciklamak yerine "simdi acisi ona yeter, benim kim oldugumu bilmesin" gibi abuk otesi bir arguman gelistirerek baska kimlikle yaklasir.

    daha sonra ise kelimenin gercek manasiyla maymuna dondurur pesindeki omer ve bulent'i.

    butun mirasini elinden alan aileye gercekustu bir hayranlikla yaklasan neriman'in ise tek derdi zaten kocasi olan yakisikli omer'i kendisine asik etmektir.

    serinin diger filmlerine gore daha az neseli ve komik olsa da her halukarda kendini seyrettirir. hicbirsey icin olmasa ayhan ışık ve sadri alışık'in hatirina.
  • güzel bir jenerik müziğine sahip trt dizisi. "ağlama kelebeğim, hep seni seveceğim" gibi bir şeyler. ama ben besteyi beğendiğim için dinliyorum. yoksa diziyi izliyor değilim. yani öyle göz ucuyla bi bakmış olabilirim tabii. amaaan, ne diye açıklama yapıyorsam!
  • filmde hülya koçyiğit'in bebek kılığına girip(!) ediz hun'a işkence yaptığı upuzun bir sahne var ki, adeta tahammül testi.
    sevemediğim yeşilçam filmlerinden biri.
  • neredeyse hiç değinilmemiş ama bir muazzez tahsin berkand romanıdır. berkand romanlarında erken cumhuriyet döneminde aristokrat, soylu ailelerin hikayelerini anlatmıştır. dadılar, kahyalar, konaklar, fransa ve isviçre tatilleri, hiç çalışmamış ama iyi eğitim görmüş, varlıklı genç beyefendiler ve yabancı mürebbiyeler tarafından yetiştirilmiş genç hanımefendiler romanlarına konu olmuştur. türk sineması berkand'ın genelde aşk ve ilişkiler ve ailevi meseleler üzerine yazdığı kitaplardan fazlaca beslenmiş, onlarca film çıkarmıştır bunlardan.

    küçük hanımefendi de bu romanlardan biridir ve okuması çok zevklidir, kitabı bir günde bitirirken bulursunuz kendinizi. berkand'ın türk sinemasını bu kadar besleyen bir yazar olmasına rağmen neredeyse hiç bilinmemesi ise kısmen kendi seçimi fakat çoğunlukla kendisine gereken önemin verilmemesindendir.

    kitabın benim elimde olan, elips yayınlarınca 2013 yılında yayımlanan baskısına selim ileri önsöz yazmış, küçük hanımefendi ve berkand'a olan sevgisini anlatmıştır. sanırım tek başına bu veri bile berkand'ın ne kadar unutulmuş ve önemli bir isim olduğunu kanıtlar niteliktedir.
  • ayhan ışık ve belgin doruk'lu versiyonundaki rol dağılımı şöyledir :

    ayhan ışık: ömer
    belgin doruk : neriman
    sadri alışık : bülent
    aliye rona : neriman'ın üvey annesi
    avni dilligil : neriman'ı kurtaran avukat
    şaziye moral : ömer'in annesi
    nubar terziyan : ömer'in dayısı
    dursune şirin : arap dadı
    ahmet tarık tekçe : üvey anne'nin kâhyası

    bu film , ömer'in neriman'a yolladığı maymun resmli sahne ile de hatırlanabilir.

    (bkz: sadri alışık/@wunsch vertrauen)
  • ömer karakteri trip olsun diye tekerlekli sandalyeyle kendini göle atmaya kalkarken kızın gelip gönlünü aldığı sahnede midnight cowboy isimli filmin soundtrack'inin çaldığı ve bu yüzden bana dumurlar yaşatan film. şaşırdığım tabiiki bir türk filminde yabancı bir soundtrack kullanılması değil, buna alışkınız da, midnight cowboy gibi hardcore bir filmin müziğinin kullanılmış olmasıdır. müzik olarak çok tatlı, çok sevimli bir müzik olsa da filmin sakatlığını, arızasını hatırlatıyor dinleyene, bunu da romantik bir sahnede duymak duyguları dumura uğrattı doğal olarak eheh..
  • sadri alışık'ın, esas oğlanın kankası, züppe, çapkın, romantik bülent soysal karakterini canlandırarak dikkatleri çektiği ve türk seyircisinin beğenisini topladığı film serisidir.
  • filmden aklımda kalan kartal tibet'in hülya koçyiğit'e sürekli maymun suratlı demesiydi.
  • münir özkül'ün diskoda tepindiği sahneler barındıran bir filmdir.
  • ayhan ışık belgin doruk ikilisi küçük hanımefendi (1961), küçük hanımın kısmeti (1962), küçük hanımın şoförü (1962), küçük hanım avrupa'da (1962), filmlerinde başrollerini paylaşmışlardır. başrollerinde kartal tibet ve hülya koçyiğit'in oynadığı küçük hanımefendi filmi ise 1970'te yapılmıştır.
hesabın var mı? giriş yap