• türkiye cumhuriyeti denen oluşumun vatandaşını soymak için uydurduğu, çalışanı enayi yerine koyan ,soymanın dışında hiç bir mantıksal açıklaması olmayan matrahdır.

    düşün ki ocak 2012'de 1400 tl maaş alıyorsunuz , herhangi bir zam yapılmıyor aynı yılın aralık ayında da 1400 almaya devam... ama devlet diyorki bugüne kadar aldığın maaş toplamı şu kadarı buldu o yüzden vergi oranını yükseltiyoruz. iyi de sen her ay maaşımdan gelir vergisi kesmedin mi zaten ?

    sanki o güne kadar aldığım maaşa hiç dokunmadım , ev kirası doğalgaz yatırmadım ekmek almadım o para olduğu gibi birikti !

    herşeyden önce benim maaşıma zam yapılmadı ki neden vergi kesintisini arttırıyorsun ?

    tamam kabul kazanca göre vergi ödenir kazanç artınca da vergi artar ama artan bir kazanç yok ki !

    bu sistem yasal soygundur başka hiç bişey değildir. yazıklar olsun .
  • devletin kucuk-buyuk isletmelerden toplayamadigi parayi, hali hazirda kucaginda bulunan ozel sektor/kamu calisanindan cikarmak icin kullandigi metot.

    fethiyede odasinin geceligi 75tl olan 50 odali bir pansiyon yillik gelir olarak 8000tl gosterir, vergi denetlemesinden rahatlikla gecer, milyon liralarla ugrasan bir cok isletme gelirinin nerdeyse 10 da birini gosterir, kimse de sen ne yapiyorsun aga demez. ama ozel sektore gelince dibine kadar batirir, cunku elinin altindadir. parasina adama gitmeden once istedigi gibi mudahale hakkina sahiptir... hep cukurdakini hep cukurdakini amk, biraz daha agactakini lan.

    edit : barfilozofu uyardi, kamu calisani icin de ayni durum soz konusuymus.
  • iş değiştirince sıfırlandığını bugün itibariyle kendi üzerimde tecrübe ettiğim matrah. sıfırlanmadığını düşündüğünüz durumlarda he deyip geçmeyin, insan kaynakları veya sorumlu her kimse ona bir danışın.
  • devletin özel sektorde/kamuda çalışan vatandaşa "seni nasıl siksem acaba, daha başka daha da başka, daha çok daha da çok çok, doyar mıyım bilmem sana" şeklinde yaklasmasıyla ortaya çıkmış vergi politikası.

    hüner coşkuner'den feyz almış olmaları muhtemel.

    http://www.youtube.com/watch?v=u7o4ptwlopm

    edit : barfilozofu uyardi, kamu calisani icin de ayni durum soz konusuymus.
  • maaşı her ay sabit olmayan sabit gelirlinin gelirinin yıl içinde azalarak sabit değil azalan gelir olmasına yol açan parametredir.
  • düz orospu çocukluğudur.
    diğer versiyonu için (bkz: biz brüt maaş veriyoruz)

    mala anlatır gibi editi:
    şimdi aşağıdaki "zeki"* arkadaş burada aslında çalışanlardan alınan gelir vergisine etki eden kümültif vergi mathahından bahsedildiğini anlayamamış.
    kümülatifin ulaştığı seviyelere göre artan vergi oranları, brüt ve dolayısıyla sabit maaşla çalışan insanlardan alınan verginin kademeli olarak arttırılması anlamına geldiğinden gönül rahatlığıyla sistem orospu çocuklu üstüne kurulmutur diyebiliriz.
    şimdi uza..
  • işe başlamadan önce istenen sacma evraklardan bir tanesi...
  • kurumlar vergisi oranının yüzde 20 olarak sabit kaldığı bir ülkede kağıt üzerinde adaletli görünse de, brüt maaş üzerinden maaş alan çalışan için göte giren şemsiyedir. ayrıca 31 aralık itibari ile sıfırlanan bu matrah, iş değiştirmelerde sıfırlanmaz. siz iş değiştirseniz dahi, yeni iş yerinizden alacağınız brüt maaşınız yıl içindeki önceki işyerlerinizden elde ettiğiniz brüt kazançlarınızın üzerine eklenerek tevkifatı yapılır ve muhtasar beyanname ile ödenir. iş değiştirince sıfırlanır diyenlere he deyip geçilebilir.
  • gelir vergisi matrahını kümülatif vergi matrahı sanan adamlar eleştiriyor. eleştir demiyorum, hobi olarak yine eleştir ama önce kavramların ne olduğu bir öğren.

    kümülatif vergi matrahı, aylık gelir vergisi matrahının yıl içerisinde toplanması ile elde edilen tutarı anlatır. yıl bittiğinde ya da iş değişikliklerinde sıfırlanır. devletin bu matrah tutarına göre vergi oranını belirlediği bir tarife vardır bu tarife yıllık olarak güncelleniyor. kümülatif olarak gelir vergisine konu matrah arttıkça, vergi oranı %15'ten başlayarak 20-27-35'e kadar çıkar. 2012 yılı için geçerli olan tarife şu şekildedir:

    0-10.000 tl için %15
    10.001-25.000 tl için %20
    25.001-88.000 tl için %27
    88.001 ve üzeri için %35

    temel mantık gelir arttıkça vergi oranının da artmasıdır. bu açıdan bakıldığında adaletli olmakla birlikte, vergi kaçıran bırakın insanlı koca koca kurumlar devleti milyonlarca lira zarar uğratırken, zavallı ücretli bir çalışan olarak yıl sonunda kol gibi gelir vergisi ödediğini görmek üzücüdür. adalet kavramının ise yakınından bile geçmez.
  • 193 sayılı gelir vergisi kanununa istinaden çıkarılan 160 seri nolu gelir vergisi genel tebliğinde “bir hizmet erbabının birden fazla işverenden ücret alması halinde her bir işverenin ödediği ücretler ayrı ayrı vergilendirilmektedir. dolayısıyla vergi tarifesi her bir işverenin ödediği ücrete, diğer işveren veya işverenlerin ödediği ücretle ilgilendirilmeksizin ayrı ayrı uygulanacaktır.”düzenlemesinden bi haber yazarların halen birilerine akıl vermeye kalktığını üzülerek görmekteyiz.

    kime he deyip geçeceğinize iyi karar veriniz.
hesabın var mı? giriş yap