• sosyal psikolojinin babasıdır. ilginç olan sosyal psikolojinin tarihsel köklerini bizzat kurt lewinin hayatı üzerinden giderek en cahil insana bile kavratabilirsiniz. bilindiği gibi sosyal psikolojinin asıl patlama yaptığı dönem ikinci dünya savaşı esnası ve sonrasına denk gelir. şuan hala kullanılan paradigmaların neredeyse hepsi savaş sırasında ve sonrasında ortaya atılmıştır. kurt lewin savaş nedeniyle birçok avrupalı bilim insanı gibi amerikaya kaçar. ve bu bilim insanları sosyal psikolojinin temelini oluştururlar. şuan okutulan sosyal psikoloji derslerinde bile hala avrupalı ve amerikalı ayrımı yapılır. çünkü avrupada sadece teori üretilirken, amerikada somut üretim yapılır bu alanda. ayrıca kurt lewin amerikaya gittikten sonra soyadının okunuş biçimini değiştirmiştir. hikayeye göre soyadını her söylediğinde kendisine aksanı ile ilgili sorular sorulurmuş. 'levin' şeklinde söylerken 'lövin' şeklinde söylemeye başlamış soyadını. bu da böyle bir bilgidir.
  • "bir sistemi onu değiştirmeye çalışmadan anlayamazsınız."
  • (bkz: contemporaneous causality) diye frenkçe bir kavramı varmış kendisinin.

    (bkz: entry yoluyla ukte)
  • "if you want truly to understand something, try to change it."

    kurt lewin
  • sosyal psikoloji alanında yaptığı çalışmalarla küçük çaplı bir devrim yapmış psikolog.

    birçok faydalı çalışmasının içinde en çok dikkat çekenlerinden birisi liderliğin davranış biçimleriyle ölçülmesine yönelik çalışmasıdır. buna göre kurt lewin liderliğin üç davranışsal biçimi olduğunu söyler.

    birincisi otoriter liderliktir. otoriter lider içinde bulunduğu grubun amaçlarını ve bu amaçların gerçekleşmesi için izlenecek yolları kendi başına belirler. grup üyelerinin bu amacı gerçekleşmede üstleneceği rollerin paylaşımını da otoriter lider yapar. aynı zamanda lider grubun faaliyetlerine katılmaz. grubun idaresi konusunda bütün yetkiyi kendi üzerinde toplar ve bu nedenle kısa süreli riskli kararlar alabilir.

    ikincisi demokratik liderliktir. son söz liderde olmak üzere grup ile ilgili neredeyse her karar istişare yoluyla alınır. demokratik liderlikte lider kendisini gruptan soyutlamaz ve çalışmalara katılır. grup üyeleri lidere her türlü eleştiriyi getirebilirler. bu liderliğin otoriter liderliğe göre en önemli farkı alınan kararların yaratıcı, uzun süreli ve akılcı kararlar olmasıdır.

    üçüncü liderlik modeli özgür bırakıcı liderliktir (laissez-faire). lider, grup ile ilgili neredeyse bütün kararları grup üyelerine bırakır. iş bölümüne ve işleyişine karışmaz. kendisinden talepte bulunulmadığı sürece grupla ilgili faaliyetler konusunda görüş belirtmez. grup faaliyetlerine katılımı sınırlıdır.

    bu liderlik modellerinin grup üyelerini ve onların verimliliklerini nasıl etkilediğini araştırmak adına 1939 yılında çocuk grupları ile deneyler yapmıştır. çocuklar birtakım oyuncaklar yapmak amacıyla üç gruba ayrılmış ve bu gruplara otoriter, demokratik ve özgür bırakıcı liderler verilerek faaliyetler izlenmiştir.

    deney sonuçlarına göre demokratik liderlik modelinde üretimin verimli ve planlı olduğu, otoriter liderlikte iş yükünün fazla olduğu, özgür bırakıcı liderlikte ise ne otoriter liderlik ne de demokratik liderlikle kıyaslanabilecek derecede verimsiz bir üretim olduğu gözlenmiştir. bununla birlikte otoriter liderlikle yönetilen gruplarda mutsuzluk ve saldırganlığın hakim olduğu buna karşılık demokratik liderlikte grup üyelerinin mutlu ve uyumlu oldukları da gözlemlenmiştir. deney sonuçlarından da anlaşılacağı üzere kısa vadeli çözümler için otoriter liderlik bir seçenek olarak görülse de uzun dönemde demokratik liderlik yönteminin çok daha verimli olduğu söylenebilir.
  • lewin'in çalışmalan geştalt yönelimlidir ancak geştalt psikologlan algı ve öğrenme üzerinde dururken lewin ihtiyaçlar, kişilik ve sosyal faktörler üzerinde durmuştur. geştalt psikologlan davranışı açıklamak amacıyla fizyolojik yapılar üzerinde dururken, lewin psikolojiyi bir sosyal bilimden daha fazlası olarak görmüştür. iki sebepten ötürü lewin'in sistemini geş­talt hareketinin bir detaylandınlışı veya doğal sonucu olarak ele almak meseleyi daha anlaşılır kılacaktır: (a) lewin bir süre gestaltçılarla berlin'de yakın çalışmalar yapmıştı, ve (b) lewin'in düşünceleri diğer sistemlerden daha çok geştalt sistemine uygundu.
  • almanya doğumlu amerikalı psikolog.(1890-1947)berlin üniversitesinde matematik ve fizik okudıktan sonra, gestalt psikolojisine yönelmiş, bellek konulu araştırmalar yapmıştır.
  • tgrouplar ile ilgili araştırma yaparken karşıma çıkan sosyal psikolojiyi teoriden gerçeğe taşımış kişi. orta sınıf bir yahudi ailesinin çocuğu olarak doğmuş kendileri, şimdiki polonya sınırları içerisinde kalan prusya'da. 15 yaşlarındayken berlin'e gelmişler ve o sıralarda iyice yayılmaya başlamış, ki hitler ile birlikte devlet görüşü olacak anti semitizm ile boğuşurken kendini sosyalist akımın içinde buluvermiş. 1916'da gestalt psikolojisi üzerindeki çalışmalarıyla phdsini almış, alman ordusuna katılmış, savaşta yaralanmış ve geri dönmüş. 1921'de berlin üniversitesi psikoloji enstitüsünde ders vermeye başlamış.

    birkaç yıl içinde çalışmaları ve yazdıkları sayesinde ismi duyulan lewin 6 ay boyunca da stanford'da ders vermiş 1930'da, ki 1933'te de karısını ve çocuğunu kapıp nazi almanya'sından amerika'ya kaçmış, iyi de etmiş. (böylece bizler özellikle grup dinamikleri ile ilgili araştırmalar ve deneyler yapacak bir adamdan mahrum kalmamış olduk.)

    beraber çalıştığı arkadaşlarıyla birlikte tgroup çalışmalarını geliştirecekleri national training laboratories'i kurmak için gerekli fonu alır, ancak laboratuarın açıldığını göremeden 1947 şubatında geçirdiği kalp krizi nedeniyle ölür.
  • grup dinamikleri , alan teorisi (field teori) , yaşam alanı , einstellung , motivasyon , sosyal psikoloji , ırkçılık ,üç çatışma tüzerine önemli çalışmalar yapmış alman asıllı amerikan bilim adamıdır.
  • "hepimizin birbirimize ihtiyaci vardir. bu tur bir baglilik birey ve grup calismasinin olgunlasmasi icin en buyuk durtudur."
    kurt lewin
hesabın var mı? giriş yap