• çok iyi bir kayısı kurutulduğunda en az 4 de bir fire verir.
  • cevizle birlikteliği damakta enfes bir tat bırakan kuru meyve
  • kükürt ile kurutulmuşları yerine direkt güneş ışığında kurutulmuşlarını tüketilmesi daha faydalı olandır. gereksiz kimyasal almayı engellemiş olursunuz.
  • iktidarsızlığın ve basurun doğal ilacı. bağırsağı çalıştırmak da üzerine yoktur. çok feci gaz yapar ve yaptığı gaz bayağı keskindir.
    (bkz: eşbabiye)
  • gün kurusu olan versiyonları çok lezzetli olan ancak bir oturuşta abartıp yenilirse, misal: 1kg ve üzeri, sizi oturduğunuz yerden havalandıracak kadar gaz yaptırtan meyve kurusu
  • nescafe ile guzel giden yararli meyve. cekirdek derdi de yok mis.
  • bağırsak çalıştırıcı, cevizle iyi gider.
  • kahverengi olanlarına gün kurusu denir ve daha çok olgun kaysıdan üretilir. sarı renkliler ise islim kurusudur ve çok olgun olmasalar bile kükürt ile piştiklerinden dolayı yumuşarlar. burda tabii ki kahverengi olanlar (gün kurusu denilen tür) makbuldur. ancak bir de çir denileni vardır ki hepsinden güzeldir. çok olgun kayısılar ikiye ayrılır ve çekirdekleri çıkarılıp öylece kurutulur. buna çir denir. eğer aşılı kayısının çirini bulabilirseniz hepsinden daha mükemmeldir. bunun için eylül-ekim gibi malatya'ya yolunuz düşerse rahat bulabilirsiniz. ya da bu aylarda malatya'da yaşayan bir tanıdığınız vasıtasıyla alabilirsiniz. bu aylardan önce giderseniz bir önceki yılın mahsulunu verirler; sonra giderseniz de iyisini kaçırmış olursunuz. haa, oralara gitmişken dut kurusu da almayı unutmayın. şire pazarı mı öyle bir ismi vardı orada. sırf bu tür ürünleri satan birsürü dükkan. orda bulabilirsiniz. ama önce birkaç dükkanı gezin. şöyle bir gözleyin. ondan sonra alın. hemen sazan gibi ilk girdiğiniz dükkanda alırsanız, beş adım öteki dükkandaki ürünler gözünüze daha iyi göründüğünde öncekini iade şansınız olmaz. hem fiyatları da aynıdır muhtemelen.
  • erzincanlilar tarafindan 'yarma' diye anilir. genelde kendi agaclarindan topladiklari kayisilari ikiye yararak cekirdeklerini cikarirlar. bez ya da tahta gibi bu is icin ayirdiklari seyler uzerine dizerler ve kurumaya birakirlar. bir kac gun gibi kisa bir sure degil de 15-20 gun ya da belki 1 ay gibi uzun sureler bekler yarmalar guneste. bahcede ya da koyde damlarda kurutuldugu icin illa ki toz toprak bulasir. kisin yemeden once meyve yikar gibi suyla yikanip yenebilir.

    oralarda kuruyemis kulturu daha farklidir. erzincan leblebisi, yarma, dut kurusu, cigit yenir. cigit dedigimiz de kayisi cekirdeginin icidir.
  • en ekşi olanı en sert olanıdır. hoşaf yapmaktansa katur kutur yemek en idealidir.
hesabın var mı? giriş yap