• mario vargas llosa nın 1963'de yayınladığı romanı.. bir çok dile çevrildi ve büyük ilgi gördü..
  • türkçeye kent ve köpekler adı ile çevrilmiş mario vargas llosa yapıtı. hatta llosa'nın ilk romanı yamulmuyorsam, yirmi üç yaşındayken kaleme almış çünkü.. oldukça otobiyografik olduğu kabul edilebilir. askeri okulda geçirdiği yıllardan yola çıkarak yazdığı bu kitap ülkemizde de zamanında bir kurtuluş olarak görülmüş askeri okulları latin amerika gerçeğinde anlatırken, sınıfsal, ırksal ve toplumsal farklar arasında ilk gençliği geçiren çocukların verdiği erkek olma savaşını anlatır.
  • yazar, bu kitabiyla la critica odulunu almistir..
  • edebiyat tarihinin belki de en makyavelist yazarlarından mario vargas llosa kişisel bir nefret uyandırsa da bende, şöyle bir gerçek var ki yazdığı her metni inanılmaz bir atmosfer içinde işleyen, belki de bunu en iyi yapan bir kaç yazardan biri.

    kent ve köpekler'de, arsız perulu yazarımız bizi, otobiyografik esintilerle peru'daki bir askeri kolejin kasvetli ve gergin ortamına sokuyor. askeri okuldaki öğrencilerin alt ve üst dönemlerle yaşadıkları çekişmeleri, otoritenin gözünden sıyrıldıkları anda yüzlerindeki maskeyi çıkarıp ciddi bir hakimiyet, iç otorite savaşının yaşandığı sert bir ortama okur olarak adapte olmaya çalışırız biz de. sokaklarda yaşanan kaotik gelişmelerin aksine askeriyede yaşanan şey disiplin perdesinin altında yaşanan bir kaostur. her şey ya görmezden gelinir ya da yıllarca ezberlenip devam eden düzenin, oradaki öğrencilerce tarafından da ezberlenip boşluklarla doldurulmasıdır. öğrencilerin birbirlerine yaptığı orantısız şakalardan tutun işkencelere yapılan her şey üst rütbenin açıklama dinlemez tatmininde sınırlanır. ve düzen kendi içinde yolunu kaybeder.

    burada düzeni oluşturan genel kural, ataerkil beklentinin zemininde olgunlaşır. çocuklar buraya erkekleşmeleri ve hayat karşısında daha sert olmaları maksadıyla itilir. zorla yollanırlar ve bu kolejde hemen hemen her sosyal kesimden insan yer bulmaktadır. zencisi, beyazı, dağlısı ve yerlisi derken takma isimleriyle analım burada; jaguar, şair ve köle üzerinden tüm yaşananları irdeler. üçü de başlı başına farklı karakterler olan bu çocukların okuldaki yaşamları ve okul öncesi yaşamları bir neden - sonuç ilişkisi içinde işlenir. zira çocukların buraya gelmesini sağlayan temel şey aileleri ve yaşadıkları hayatın getirdiği sonuçlar olmaktadır. vargas llosa burada tutunabilen karakterlerin de önceki farklı dünyalarından daha çetin olan mücadelenin de varoluş mücadelesi olduğuna lafı getirir olaylar üzerinden.

    vargas llosa'nın kurduğu olağanüstü atmosfere dalıp çıkarken okur için, muhtemelen bu üç karakter kadar militarist düzenin sonuçları da yıkıcı olacaktır. yine de tüm bunlar vargas llosa'nın berbat bir adam olduğu gerçeğini değiştirmez.
  • "ilk kez 1963 yılında yayımlanan 'kent ve köpekler'de iki ayrı dünya iç içe girer, birbiriyle çarpışır ve birbirini tamamlar. kent, peru nüfusunun üçte birini barındıran dört milyonluk başkent lima, köpekler de leoncio prado askeri koleji'nin birinci sınıf öğrencileridir. bu okulda iki zorlu yıl geçiren yazarın kişisel deneyimi, anlatının nesnelliğini sağlamakta ve inandırıcılığını artırmaktadır.

    bütün latin amerika başkentlerinde olduğu gibi, vargas llosa'nın "kent"inde de ayrılıklar, hiyerarşi ve şiddet ön plana çıkar. olayların yer aldığı kolejin yapısı, toplumun her düzeyini ele almasına olanak sağlar. askeri kolejin başlıca özelliği, zenginlerle yoksulların, beyazlarla yerliler, siyahlar ve melezlerin, büyük ve küçük burjuva çocuklarıyla halk çocuklarının, hatta suçlu çocukların bir arada bulunmasıdır. bu çocuklar hangi amaçla burada toplanmışlardır? subaylardan biri şöyle açıklar: 'yarısını aileleri haydut olmasınlar diye buraya gönderiyor. öteki yarısını da ibne olmasınlar diye.'

    merkezinde gerçek erkek olma eğitiminin yer aldığı bu olaylar dizisinde bütün latin amerika toplumu incelenmektedir. vargas llosa'nın bu romanıyla ülkenin en yetkin gözlemcisi olduğu söylenebilir."

    ezcümle, ipini koparan herkesin askeri okula girmemesi gerektiği mesajını veren, aynı zamanda sosyal sınıflar ve kurumlar üzerinden bugün dahi geçerli ve son derece başarılı bir sistem eleştirisi sunan bir başyapıt, bazılarına göre ispanyol dilinde bugüne kadar yazılmış en iyi roman.

    biraz daha detaylandırmak gerekirse bu romanda tezatlıklar ve dualizm gerek çevre gerek karakter düzeyinde devamlı olarak karşımıza çıkar ve hikaye örgüsünün temelini oluşturur. başat, kavgacı çete lideri jaguar'ın karşısında dayak yemekten korkan, arkadaşı olmayan silik ve pasif karakter köle vardır. köle'ye en çok eziyet edenlerin başında gelen şair karakteri ise bir süre sonra kölenin en yakın ve yegane arkadaşı olur ve onu korumaya başlar. karakterlerin ırkı, rengi, etnik kökeni ve sosyal durumu bu düzeyde belirleyici olmaktadır. bu noktada ayrıca, yozlaşmış sistem aktörleri olan subayların karşısında her şeye rağmen dürüstlüğünü ve onurunu koruyan, dışlanma riskine rağmen doğrudan şaşmayan teğmen gamboa dikkati çeker. çevresel düzlemde ise bir yanda lima'nın kalburüstü semti miraflores gençliğinin parlak hayatı, abd'de okuma hayalleri, partiler, regatas, terrazas gibi elit kulüplerdeki arkadaş buluşmaları, öte yanda ise askeri kolejin kasvetli, soğuk ve sisli ortamı sunulur okuyucuya. çevre ve karakter dualizmi en çok beyaz ırka mensup, mirafloresli ve diğerlerine göre daha varlıklı olan şair karakterinde vücut bulur. askeri okul öğrencilerinin cinselliği de romanda önemli yer tutar. maço kültürün dayattığı heteroseksüel ilişkiler, bununla beraber eşcinsel eğilimler ve homoerotik davranışlar da son derece gerçekçi bir biçimde işlenmektedir.
hesabın var mı? giriş yap