• berlin filarmoni'yi sadece bir kez yonetmistir. (bkz: mahler senfoni no 9) bu temsil kaydedilmistir. bir ayagi avrupa'da yasayan bu kadar unlu bir sefin bu kadar unlu bir merkez avrupa toplulugunu sadece bir kez yonetmis olmasi neye baglanabilir acaba?

    karajan'a? bilmem...

    benzer bir durum icin :

    (bkz: #37047466)
  • molto vivacenin amına koymuş allahsal bir abimizdir: https://www.youtube.com/watch?v=dvpmxuu35qi
  • mozart'ın re minör (k 626) requiem'ini yönetmiştir zamanında (bendeki 1989), bayerischer rundfunk senfoni orkestrası ile birlikte bir kaydı vardır. insanı çizgiden çıkarır.
  • şostakoviç'in 5. senfonisini yönettiği 1979 tarihli videosu (müzikleri çok güzel) bir film gibi. yapacak işim olmadığı zaman açıp açıp izliyorum ameke.

    edit: vazgeçtim, bariz poz kesiyor köpoğlusu.
  • benim en sevdiğim klasik müzik eseri le sacre du printemps'dur. bu eserin yorumunu birçok orkestra ve isimden dinledim fakat hiçbiri leonard bernstein'ın yorumu kadar etkileyici ve tüyleri diken diken edici değildi.
  • arada aklima gelir acarim bir kaydini, roportajini, dersini, provasini ve istinasiz her seferinde sasirtir. daha once dinledigim/izledigim bir materyal dahi olsa yine apisirim. basa sasarim, nasil bu kadar derinlikli olabildigine anlam veremem. sonra tekrar unuturum yine bir yerde falso verecekmis, icra ettigi/anlattigi muzigi tam kavrayamayacakmis gibi gelir ve yine ayni senaryo. nedenini sonunda buldum.

    klasik muzikte guzel hatunlarin buyuk muzisyen olabilecegini kabullenmisim * * * * yakisikli erkegi de kabullemisim * * ama extrovert yakisikli erkegin buyuk muzisyen olacagini kabullenememisim bi turlu. sadece fiziksel de degil, lenny kendine guvenli ve sosyal. iletisim kurmayi biliyor, hayattan zevk aliyor, dinleyicileriyle, muzisyenleriyle ve ogrencileriyle bunu paylasabiliyor. kafamda otomatik olarak bu ozellikler derinlikli muzisyen ile eslesmemis. karajan da yakisikli, karizmatikti ama kisiliginde bir rezerve bir karanlik taraf mevcuttu. tam psikolojik karsiligi introvert idi. ama lenny oyle degil tam bir extrovert. parti adami gibi duruyor. tatli dilli bir womanizer, esprileri tam yerli yerinde. kendini satmayi biliyor. her tur sosyal cevreyi kaldirabilecek iletisimi kurabilecek donanima sahip. bu tip donanimi olan adam deha olmaz da politikaci olur. politikayi kaldirabilecek yetiye sahip adam gelsin 20. yuzyilin en buyuk bir avuc muzisyeninden biri olsun. kafam basmiyor izlerken/dinlerken kabulleniyorum ama sonra hemen unutuyorum. sirf bu nedenle iddia ediyorum ki gecen yuzyilin en buyuk olmasa da en "yetenekli" muzik adamidir. yeteneginin bir kismi sosyallikte kaybolmus olmali. cunku biliyoruz ki seksuel yasami mike tyson kadar yogundu. oysa bilinen muzisyen tipolojisine gore collesmis olmasi gerekiyordu. her seye el atti. bu kadar dagilmis bir kariyerin, yogunlasmis sosyal yasamin icralarda bu kadar derinlesebilmesi inanilmaz. bak yine saskinim.

    edit: hadi bir de ufak bir materyal koyalim. adam binlerce yillik muzik tarihini 5 dakikada ozetliyor. simdi tavirlara gelelim ve su soruyu soralim. amerikan baskanligina yakismaz miydi?
  • caz müziğini şöyle anlatmış yıllar evvel; https://www.youtube.com/watch?v=pissh7x09ac
  • hakiki müzik sever banyoda şarkı söyleyen kadını duyduğunda anahtar deliğine gözünü değil kulağını dayayandır.

    demiş, mimikleriyle orkestra yöneten dünyanın en tatlı amcası.
  • genelde pseudointellectualism'den muzdarip olduklarından mesleği müzik yapmak ve yönetmek olan abi ve ablalara bir tutam tuzla yaklaşırım. fazla umutlanırsam ilerde pretentious birer piç oldukları ortaya serildiğinde hayal kırıklığına uğramak kötü oluyor çünkü.

    ama bu abi bambaşkaymış. kendisinin harvard dersleri bana hayatımda ilk defa gerçekten derinliği olan, müziğin hayat ve insan ile ilişkisine dair genuine bir alakası olan müzik insanları da olabiliyormuş dedirtti. izleyin izletin.
  • 1958 ve 1972 arasında new york philharmonic ile birlikte verdiği young people's concerts serisini gerçekleştirmiş orkestra şefi. amerigan halkına canlı kanlı örnekler eşliğinde klasik müzik hakkında bilgiler sunuyor. melodinin ne olduğudan, müzik tarihine kadar kendisinin yaptığı bir çok konuşma ve müzik örnekleri mevcut.

    kultur ınternational films tarafından dvdye 2004'te basılmış fakat youtube'ta da videolar mevcut. bir kaç link:

    what is melody? part 1

    what is classical music - part 1

    what does music mean - part 1

    daha zilyon tane video var. izleyiniz bence.
hesabın var mı? giriş yap