• bir testteki bir sorunun yeterince gecerli olup olmadigini ve o sorunun bilenle bilmeyeni ayirt edip etmedigini tespit etmek icin kullanilir. -1 ile +1 arasinda deger alir. negatif deger ise olculmek istenen degiskenin ziddi bir degiskeni olctugu, sifir ile 0.20 arasinda ise gecersiz bir madde oldugu, 0.20 - 0.30 arasinda ise duzeltilmesi gereken bir madde oldugu 0.30 ile bir arasinda ve bire yaklaktikca ayirt ediciligi yani gecerligi artan bir madde oldugu soylenebilir.

    madde ayirt ediciligi= (maddeyi ust grupta dogru cevaplandiranlarin sayisi-maddeyi alt grupta dogru cevaplandiranlarin sayisi)/ ust ve alt gruptaki toplam ogrencinin yarisi

    eger sonuc negatif cikarsa soruyu bilen ogrenciler yapamamis, bilmeyen ogrenciler yapmis anlamina gelir. bu da testin guvenirligini ve gecerligini dusurur. bir sorunun teste konup konmamasi ve gecerligi uzerinde bahsedecek olursak ilk basta madde ayirt ediciligi indeksine bakmamiz lazimdir.

    0.19'dan kucukse maddeyi testten cikar
    0.20-0.29 maddeyi duzelt
    0.30-0.39 idare fena degil
    0.40'dan buyukse madde harika
    amac 0.40 ve uzerini elde etmektir.
  • bir maddenin bilenle bilmeyeni birbirinden ayirma gucudur. madde ayiriciligi, eger bir test maddesini sinifin ust grubundaki ogrenciler dogru yanitlarken, alt gruptakiler dogru olarak yanitlayamiyorsa bu test oldukca ayiricidir.

    -----------a secenegi toplam

    üst grup 20 100
    alt grup 2 100

    madde ayiriciligi= (ust grup sayisi-alt grup sayisi)/ toplam
    (20-2)/100=0.18 maddenin ayiricilik gucu indeksi olur.
hesabın var mı? giriş yap