• bir album kaydinin son asamasi. bi nevi "frekanslarin dengelenmesi".
  • (bkz: bob ludwig)
  • gerçek mastering yapan kişilerin türkiyede çok az olduğu söylenir. sırf program değil ekipman da gerektirir. oldukça pahalı ve profesyonellik isteyen bi mevzuudur.. kayıt yapıp iki reverb atmaya benzemez.
  • gerekli besteler ve muzisyenler bulunduktan sonra bir albumun yapimi uc asamadan olusur. kayit, mix ve mastering. bunlarin ucu de albumun sound kalitesi icin esdeger onemdedir. bu asamalardan biri kotu oldugu zaman albumun soundu da istenildigi gibi olmaz. mastering de albumun en son asamasi olarak son derece dikkatli yapilmasi gereken ve nitelikli bir cift kulak gerektiren bir islemdir. albumdeki butun parcalarin kendi aralarindaki sound butunlugu compressor, multi band compressor, eq, limiter gibi cihazlar kullanilirak saglanir. nedense turk pop dunyasinda kayit ve mixi burada vasat bir sekilde yapip, masteringi yurtdisinda yaptirma sevdasi vardir. oysa sadece masteringle soundun adam edilmesi mumkun degildir. ancak bu uc asama da isinin ehli insanlar tarafindan yapildigi zaman guzel sound cikar. tabii ki ortada guzel besteler, guzel bir ses, guzel bir muzik anlayisi yoksa bu uc asamayi nasa`da bile yaptirsan fayda etmez. oysa tersi oldukca mumkundur.
  • (bkz: fuat domanic)
  • (bkz: evren göknar)
  • bir albumu el radyosu, araba teybi, pahali-ucuz hifi sistemleri, televizyon-bilgisayar monitorleri ya da guclu pa sistemleri gibi farkli ortamlarda optimum renk ve dengelerle duyurmak gibi misyonu da olan islem.

    son on yildir, newyork taki masterdisk studyolarinin (bkz: howie weinberg) basi cektigi, cd nin genel volumeunu en ust seviyeye tasimak gibi bir rekabet de soz konusudur. asiri compression sonucu sesteki bazi bozulmalar (bkz: harmonic distortion) buyuk butceli yapimlarda bile (red hot chili peppers, metallica, u2) bu amac ugruna tolere edilir olmustur. bu durum, ben dahil cokca muzik sever icin "uff sound okuz gibi olmus!" seklinde bir cesit memnuniyet yaratsa da, bazi dinleyicilere tarif edemedikleri bir yorgunluk hissi vermekte, olaya uyananlarin da zaman zaman ses muhendislerinin takildigi forumlara salca olup, bir surededir gundemde olan bu teknik tarismaya katildigi gorulmektedir (bkz: bilincli tuketici).

    ote yandan, caglar turkmen ve sarp ozdemiroglu turkiye de mastering konusunda olumlu reputasyonu olan isimlerdendir.
  • (bkz: mastering audio) (bkz: bob katz)
hesabın var mı? giriş yap