• milliyetçiliği biyolojik, fizyolojik ya da psikolojik bir bozulma olarak görmeye başlarsanız, ağzınızdan çıkacak ilk cümle bu olur. oysa milliyetçilik bir hastalık olmanın çok ötesinde, özel ve tarihsel bir kırılma/sapmadır. bu nedenle milliyetçiliği bir hastalık olarak görmektense (bkz: vatanseverlik zalimlerin erdemidir).
  • "bütün avrupa falan hepten hastadır" manasına gelen söz. tuttum bunu. bir de kavimseverler demiyor mu bunu tadından yenmiyor.

    daha doğrusu için (bkz: mikro millyetçilik bir hastalıktır)

    "kemalizm içinde "milliyetçilik", bir yandan ulusal bağımsızlığın sağlanması, öte yandan da çağdaşlaşma gereksinimlerini karşılamaya yönelik ideolojik bir öğe oluşturuyordu.
    ...
    kemalist milliyetçiliğin içe yönelik hedefi ise, çağdaş bir ulus yaratmaktır. bu ulus, ne "ırkçı" ne de "ümmetçi" bir anlayışı yansıtmaktadır. atatürk'e göre ulus, ne din ne de ırk temeline dayanır; ulusu yaratan temel öğe, ortak tarih o ortak tarihin ürünü ortak dil ve sonuç olarak ortak kültürdür.
    ...
    ilerici milliyetçilik insancıldır; insanlara acı vermeye değil, onların acılarını dindirmeye yöneliktir, ilerici milliyetçilikte, insafları egemenlik altına almak değil, onları egemenlikten kurtarmak amacı vardır, ilerici milliyetçilik, bütün insanların özgürlüğünü ve tüm toplumların eşitliğini savunur, ilerici milliyetçilik, bölücü değil, birleştiricidir. ilerici milliyetçilik, savaşçı değil barışçıdır; savaşı ancak gerektiğinde, yukarıdaki amaçlar uğruna kabul eder. işte ilerici milliyetçilik, kemalist milliyetçiliktir. bu nitelikleriyle de, çağdaş, evrensel ve kalıcıdır."
    ___
    (bkz: milliyetçilik/#18267887)
  • mesele ne kadarının hastalık ne kadarının hastalık olmadığını belirleyecek mecradır demiş bir başka kafası çalışan adam da...şimdilerde süregiden savaş da o zaten...milli takım kazanınca sevinen adamın kafasına da sıkmayalım yahu.
  • doğrusu "milliyetçilik değil kafatası milliyetçilği hastalıktır" olması gereken söz.
    kanımca günümüz küresel dünyasında millet olabilmiş ülkeler bulunmakla birlikte herhangi bir ırk için "ari ırk" gibi bir kavram kalmamıştır.
  • (bkz: #18473487)
  • övropa'nın modernitesi içinden evrensel yığınla tanım çıktığına göre milliyetçilik kavramının firengistan'da giderek yükselmesi de millyetçiliğin iyi olduğunu gösterir gibi sakat ötesi mantıklarla bu sözün aslında ne kadar da komik ve yersiz olduğundan dem vuruluyor. mesela işte ben de bu olayı çok seviyorum. italya'da lega nord yüzde onların üstüne çıkarken milliyetçilik vurgusu yapıyor, italya içinde bile ötekileştirmenin dibine vuruyor, üstüne sos olarak da türklerin avrupalı olmadığını ekleyerek kararsız kalmış seçmenlerin oylarını topluyor. mesela kendileri birer milliyetçi olarak bu tavırlarından dolayı eleştirilebilir oluyorlar. fransa'da le pen ''her haltın en iyisi biz de ey şanlı fransa'' diyerek milliyetçiliğe methiyeler düzüyor, farklı farklı toplumlardan bahsederken bir ara türklere de dokunduruyor ve bu tavrından dolayı aslında milliyetçi olmadığından, onun daha kötü bir şey olduğundan bahsedilebiliyor.

    türkiye'de milliyetçiler milliyetçi olduklarını vurgulayıp, bu erdemin anlaşılamadığından ve bir kısım yetersiz vatansever tarafından anlam kaymasına uğratıldığından yakınıyorlar, ülke içinde birilerini ötekileştirdikleri gibi oradan buradan sağdan soldan yakaladıklarına da bulaşabiliyorlar. lakin onlar muadilleri gibi eleştirilebilir değiller. çünkü muadilleri milliyetçilik ötesi bir şey yaparken kendileri esas milliyetçiliği yapıyorlar. ve övropa'da da örnek milliyetçilerin(kim bunlar lan?) varlığı kendilerinin söylemlerinin mantıksal çerçeveye oturmasını sağlıyor.

    bu durumda o milliyetçi olduğunu iddia eden örnek olmayan yabancı milliyetçilerin tavırlarının fikirsel yanlışlıklardan olduğu sonucunu çıkartabiliriz, yoksa kesinlikle milliyetçiliğin zemininin kayganlığıyla ve kayan zeminin faşizme eğimli olmasıyla alakası yok bu yanlışlığın. sonuçta avrupa bile yöneldi buna.
  • elbet ki faruk milliyetçiliği için geçerli değildir.
  • kuşaktan kuşağa geçen alışkanlıktır aslında milliyetçilik. o yüzden bu pek katılınası görüş değil bana göre(bakın bunu ben söyledim eheh) en alasından milliyetçi olmayan adamın, bir milli maçta heyecandan kendinden geçmesi gibi.. hastalık denemez.
  • muhafazakarlık kadar ölümcül olmayan sonuçta spor, sanat gibi alanlarda da zaman zaman hissedilebilen bir olgudur. milli takımın şampiyon olması, kulüp takımının avrupa kupasını kazanması, eurovision'da birinci gelinmesi, bir yönetmeninizin veya filminizin ödül kazanması durumunda normal olan, fakat ırkçılığa dönüşürse hastalık olan bir durumdur.
  • (bkz: düşünce özgürlüğü)

    p.s.:işinize geldi mi düşünce özgürlüğü diye kıçınızı yırtarsınız, kürt milliyetçiliği yapıp vatanımı bilmem kaç parçaya bölmeye çalışırsınız, işinize geldi mi de hastalık dersiniz...

    sizi gidi girdiği kabın şeklini kalan omurgasızlar sizi..
hesabın var mı? giriş yap