• george clooney ve julia robertsdan son derece düşündürücü bir film ve işte düşündürdükleri.

    1) para son derece hızlı bir şekilde el değiştiren sanal bir nesne haline geldi ve finans piyasaları dünya çapında bir casino gibi işlemekte.

    2) televizyonda gördüğünüz her kare görüntü,ses ve olay sizi belli kararlar vermeniz için yönlendirmek üzere dizayn edilmiş dev bir algı yönetimi sistemine dahil. finansal kararlarınızı karşınıza çıkarılan "uzmanlar" ciddi ölçüde etkilemekte bu uzmanların esas sahibi sizin kendiniz için yanlış kararlar vermenizi özellikle isteyen kuruluşlar

    3) en idealist gözüken liderler ve en romantik mücadeleler bile perde arkasından para spekülatörleri tarafından yönetiliyor olabilir. işçilerin hakkını savunduğunu düşünerek meydana çıkanlar belli piyasalardaki mal ve hizmetin fiyatlarında oynamalar yaparak rant elde etmek isteyenlerce destekleniyor olabilirler. kimin eli kimin cebinde tam da içinde bulunduğumuz sisteme uygun bir laf.

    4) insanların büyük bir kısmı sürü güdüsüyle düşünmeden hareket etmekte ve bu hallerinden de oldukça mutlular. onları uyarmak ve gerçeği göstermek isteyen idealistler genelde duymazdan geliniyor ve kurban edilmelerine ses çıkarılmıyor. insanların çoğunluğu bulundukları durumu kabullenmiş halde.

    5) sosyal medyada ve ınternet mecralarında sürekli olayları hafife alma,komik espriler yapma ve yaşanan her olayda komik bir yan bulma gibi eğilimler bilinçli olarak körükleniyor olabilir. bu sayede en ciddi olaylar bile kısa zaman içinde sosyal medyada alay ve komiklik konusu yapılarak insanların sert tepkiler vermelerinin önüne geçilmekte. insanların öfke limitine varmaları sürekli belirli dozda komiklikler onlara sunularak gizlice engelleniyor.

    kısacası güzel film gidin derim.
  • borsadan, paradan vs zerre anlamam.. filmde bu anlamda hatalar var midir bilemem..

    ancak guzel filmdi.. gerilim dozu yuksek, gunumuzde paranin legal yollarla nasil illegal sekillerde kazanildigini resmeden bir hikaye var.. filmi acip bi 15 dakka sabredin.. 15. dakkadan itibaren zerre dusmeyen bir tempoya hazir olun.

    inanilmaz bir film diil evet. ama guzel.. gayet izlenir.
    jodie foster ablamizi da basarili yonetmenliginden oturu yanaklarindan opuyoruz..

    7/10
  • filmin borsa ile ilgili olarak sunulması kimsede önyargı oluşturmasın.
    1 liraya alınan elmanın 2 liraya satılarak 1 lira kar edilmesini kavrayan her zeka filmde geçenleri anlar.
    film klasik bir hollywood dram-gerilim filmi.
    gayet de sürükleyici. bakmayın siz ekşi sözlük hiçbir siki beğenmeme timine.
    tabii ki daha etkileyici olabilirdi..

    --- spoiler ---

    mesela;
    film, kyle'in vurulması ile kapansaydı ve walt camby'nin işlediği suçların tespiti ve aldığı ceza yazılı olarak ekrana gelseydi daha etkileyici bir son olurdu.
    ya da o duyarsız elemanın langırt oynamaya devam ettiği sahne ile de bitirilebilirdi.
    filmin bitiş müziği ise tam bir faciaydı..
    --- spoiler ---

    danny ve tess ocean çiftini uzun bir aradan sonra izlemek güzeldi..

    ayrıca, 2016 yılında hala film başlığının altına "spoiler" uyarısı koymadan filmin içeriği hakkında yazan sığırları görmek sözlüğün geldiği noktayı göstermesi adına acı verici..
  • kampanya aracılığı ile edindiğim cinemaximum biletini kullanabilmek için gittiğim* arkadaşlar arasında hatır için çekilmiş havası veren film.

    filmin senaryosu gerçekten baştan savma. olayların gelişimi ve karakterlerin tepkisi gerçeklikten çok uzak. ancak finans sektörünün acunvari bir eğlence formatı içerisinde sunulması ve türlü şaklabanlıkların perde arkasında halkın cebindeki parayı hortumlayan enformasyon çağının borsa mevhumunu anlatışı belki de filmin tek artısı.

    --- spoiler ---

    yalnız filmi izlerken bir noktayı kaçırdım gibi. bizim rehineci eleman elinde iki kutu ile gelip sunucudan birini seçmesini istiyor. diğer kutuyu ise açmıyorlar. ben film boyunca o kutudan se7en filmindeki gibi kesik bir baş çıkacağını ve şirket sahibine o yüzden ulaşamadıklarını düşündüm. film bitti ancak o ikinci kutu unutuldu gitti galiba.
    --- spoiler ---

    ayrıca filmin sonundaki langırt sahnesi de güzel bir taşlama olmuş.

    sonuç olarak, sinemada izlenecek bir film değil. eğer bilgisayar başında çerez film arıyorsanız ve george clooney ya da julia roberts seviyorsanız izleyebilirsiniz. aksi halde sabun köpüğünden bir tv/iktisat sistemi eleştirisi olarak vasat bir film.
  • senaryosu kesinlikle birinci sınıf olmayan film. ama izleyici, g. clooney ve j. roberts'ın neden bu filmde oynamayı kabul ettiklerini anlayabilecektir herhal:

    film ironi dolu; esas itibarıyla da amerikan mali piyasasının "para canavarı" hırsızlarına taarruz ediyor.

    son olarak: film bir cenk uygur sürprizi de ihtiva ediyor.
  • ilk çıktığı hafta izleme şansım olan film.
    hak ettiği puan 6/10
    filmde dikkatimi çeken en büyük hata şu şekilde.

    --- spoiler ---

    filmde, halka arz edilmiş ve borsada işlem gören bir hisse senedinin çok büyük değer kaybetmesi konu alınıyor. bir günde bu kadar değer kaybetmesi, hisse senedinin algoritmaları ile alakalı olduğu bir çok defa filmde belirtiliyor. firma da kendi savunmasını bu şekilde yapıyor ve senaryonun çoğu da bu sav üzerine işleniyor. hatta hisse senedinin 'sözde' algoritmalarını yazan analistle bile görüşülüyor . analist algoritmalarda bir sorun olmadığını, bunun bir insan işi olduğunu belirtiyor.
    saçma olan nokta şu ki hisse senetleri, kendisine ait bir algoritma veya logic'e sahip değildir. teknik açıklamayı okumayak istemeyenler için özet olarak şunu diyebiliriz, hisse senetlerinin kendilerine ait algoritmaları yoktur. bu yüzden film baştan sona sallamasyon bir teknik sav ile işlenmiş oluyor

    teknik açıklama: hisse senetlerinin kendilerine ait algoritmaları, kod mekanizmaları yoktur. emirler belirli kurumlar aracılığı ile borsanın işlem gördüğü havuza iletilir ve orada uygun eşleşmeler olursa emirler gerçekleşir. algoritmaların olduğu yer bu durumda borsanın ta kendisidir, yani bu filmde nasdaq'dır.
    ülkemizden örnek verecek olursak;
    örneğin yatırımcı 10 lot garan hisse senedi satım emiri verdiğinde, emir verdiği kurumdan (mesela akyatırım) emir ileten kuruma (mesela geneks) emir aktarımı olur. emir ileten kurum ise aldığı bu emiri, borsa istanbul'a dokunmadan veya bir logic işletmeden yollar. borsa istanbul kendi içinde çalıştırdığı algoritmalar ile eşleşmeleri gerçekleştirir. aynı şekilde satım emrinin başarılı olduğu bilgisini geri döner. dünyanın neresinde olursa olsun genel teknik mimari bu şekildedir.
    bu yüzden film saçma sapan bir sav üzerine kurulu gözüküyor

    --- spoiler ---
  • the big short'a kiyasla daha surukleyici bir filmdir. acikcasi finansal baglamda da konusunu daha ilginc ve daha samimi buldum.
  • bildiğin televizyon filmi kalitesinde bir film. dümdüz başlayıp bitti. her an bir ters köşe, sürpriz falan bekledim ama yok. alt metinde de mevcut ekonomik düzene isyan etmenin faydası yok, akıllı olun kabullenin mesajını da veriyor gibi. vakit kaybı.

    5/10
  • jack o'connell'ın oyunculuğunu aşırı şekilde tom hardy'ye benzettiğim film.
  • (bkz: network)

    tabi ki network ayarında değildir ama burada gömüldüğünden kat kat iyi bir sistem eleştirisidir.
    hatta gerçek hikayelere dayanan, daha iyi rating'li ve seyri daha zevkli wolf of the wall street ve the big short filmlerinden bu anlamda daha sağlamdır.
    walt camby nin sondaki tiradı, yıllar evvel bizim piyasada üç kağıt peşinde milleti çarpan (miktarlar kıyaslanmaz bile) bir bono trader'ının herkesin görebileceği platformdaki cesur çıkışını hatırlattı, evet sizi kazıklıyorum, ama bunu siz benim yanlış sandığınız fiyatlarımı çarpmaya çalışırken yapıyorum, siz de masum değilsiniz demişti.
    çiftlik bank başlığı, bu gerçeğin çiğ, çıplak halinin binlerce kez dile getirildiği başlık.
    ancak özellikle kendini borsacı addeden, kısa zamanda iyi para kazanmaya odaklanan, bunu yapabildiği zaman da bununla böbürlenen önemli bir kitle var. (çoğu kripto currency'ye kaydı allah'tan)
    para kazanınca yatırım yapılan şirketin ne dolap çevirdiği pek umursanmıyor.

    bu arada filmdeki algoritmik trade senaryosu gerçekçi bulunmamış, bilgi eksikliğinden olsa gerek, çeşitli stratejileri trade eden fonlar var, (türkiye'ye de yatırım yapanı var), ve aynı filmdeki gibi halka açık olabiliyorlar. bunlar black box sistemler, kapıdan dana giriyor öbür taraftan sucuk çıkıyor misali datayı alıyorlar, işlemleri yapıp karı zararı el değmeden raporluyorlar. filmdeki gibi algoritmayı devredışı bırakıp, manuel olarak bir şirket hissesini alırsanız, bu şirketin iç kontrol birimlerinde veya sec raporlamalarında ortaya çıkar. ama bunu yapan bir hedge fonsa ve yatırım stratejisi içinde kalıyorsa, hissedarlar hesap sormazsa, sec hiç sormaz. burada illa bir mantık hatası aranacaksa, bu tür fonlara qualified investor'lar yatırım yapabilir, yani bir veya birkaç milyon dolar minimum giriş miktarı olur, filmdeki gibi 60k yatırılamaz. ki burada fon değil yatırım şirketinin halka açık hisseleri alınıp satılıyor, filmin de mesajı çok başka zaten.
    filmdeki glitch, 6 mayıs 2011'deki fat finger hadisesini hatırlatıyor, enteresan hikayedir. ama piyasada başkaları da oldu, bizim borsada da oldu, kimi duyuldu kimi örtbas edildi.

    edit: filmi saçma bulan arkadaş maalesef konuyu bile anlamamış, söz konusu hisse senedi, halka açık bir fonun hissesi, bir şirketin değil, dolayısıyla bu fon kendi işlemlerinde algoritma kullanıyor ve orada hata olduğu iddia ediliyor.
hesabın var mı? giriş yap