• 1980 darbesi bunun için en iyi sebep gösterilebilinir. otosan tarafından üretilen wankel motor ile 100 bin barajı geçilmişti tasarımı sonraları kullanılan anadol çağdaş 80 darbesi sonrası pas geçildi ve otosan'ın üretim bandı ford'a devredildi.

    http://www.otoclubturkiye.com/…nadol-motoru-wankel/
  • türkiye'de entegre devre üretilememesi'nin nedenleri ile benzerlik gösterir.
  • sadece motor bloğu üretemediğimizden dolayı motor üretemiyoruz demek doğru olmaz. motor bloğu dediğiniz şey bundan 100 yıl önce de üretiyordu... yani bir motor bloğu üretmek türkiye için atla deve değil. en azından türkiyede bunu yapabilecek çok iyi firmalar olduğunu biliyorum. motor bloğu maliyetleri elbette yüksektir ona lafım yok, bu şimdilik cepte dursun...

    asıl problem ülkede henüz adam akıllı teknoloji üretimi olmaması. global pazarda olan teknolojiler çok ileride ve patentli teknolojiler. yani öyle ferrari motorunu alayım, kopyalayıp üreteyim yapamıyorsunuz.

    şimdi bu noktada arge devreye giriyor. senin global pazara bir ürün çıkartabilmen için global pazarda bir rekabet gücün olması gerekiyor. bunun için de arge/teknoloji yatırımı yapman gerekiyor. fakat gel gelelim hesap kitap yaptığında astarı yüzünden pahalıya geliyor.

    milyarlarca dolarlık yatırımdan bahsediyorum. siz bu motoru ürettiğinizde belirli bir rekabet ortamına girecek ve bu ortamda satış yapmak zorunda kalacaksınız. yani eğer piyasadan kötü motor üretirseniz satamazsınız. iyi motor üretmek için de sizin çok ama çok ciddi teknoloji yatırımlarınızın olması gerekiyor. satışlarda kar yapmak için de sadece türkiye pazarına güvenemezsiniz. keza yapacağınız yatarımların maliyetlerini sadece türkiye pazarından çıkartmanız da mümkün değildir.

    mesela vw gurubu çift kavrama olarak bildiğimiz dsg şanzımanının argesini ve üretimini yapabilmek için fabrikalar yapıyor. sadece şanzımanı daha da geliştirebilmek için yüzlerce mühendis binlerce eleman çalıştırıyor.

    diğer yandan dünyanın en iyi otomobil markası olan mercedes bazı modelleri için motoru renodan alıyor... şimdi mercedes motor bloğu mu üretemiyor? mercedes arge mi yapamıyor? hayır olay tamamen arge ve üretim maliyetleri ile ilgili.

    global pazar diye birşey vardır. bu pazarda amerikayı baştan keşfetmenin pek bir anlamı yoktur. mercedes biliyor ki reno motoru sağlam, ucuz ve uzun ömürlüdür. mercedes markası için gerekli özelliklerde ve marka için yeterlilik testlerinden geçmiştir. ihtiyaçları olan motorları direk olarak renodan almak bu firmanın milyonlarca (belki milyarlarca) dolar kar yapmasını sağlıyor. adamlar bu paranın büyük bölümünü de gene argeye yatırmaktadır.

    bu durumda ne oluyor?

    1- mercedes kar yapıp, argesine yatırım yaparak gelecekte daha iyi motor üretecek ve bunu satıp kar edecek
    2- reno argesine milyarlarca dolar yatırdığı motorunu satıp para kazanacak, kazandığı parayla iyi bir motor yapmak için mercedes gibi arge yapacak.

    sen türkiye'de motor üretecek, sadece türkiye'deki belirli bir kesime bu motoru satacak olduğundan dolayı motor üretemiyorsun. çünkü bu işe girişecek iş adamları piyasayı benden senden daha iyi biliyor.

    yukarıda verdiğim örneklere bakarsanız reno da mercedes de win-to-win durumdadır. ikisi de her şekilde kazanıyor. peki biz? teknoloji üretemediğimiz ve belki on yıllar boyunca karşılıksız yatırım yapmaya bütçe ayıramadığımızdan dolayı yıllar boyunca sadece kaybeden taraf olduk.

    ayrıca motor üretmek için arge yapmak demek, eş zamanlı olarak yüzlerce parçanın ayrı ayrı geliştirmesini sağlamak demektir. vidasından somununa yüzlerce belki binlerce parçadan bahsediyorum. parası bir kenara böyle bir yapıyı oluşturmak ve geliştirmek bile yıllar süren mühendislik çalışmalarına ihtiyaç duyar.

    mesela yerli otomobil geliyor diyorlar... evet üretimi yerli olacak doğrudur. fakat bizim ürettiğimiz teknolojilerle değil. mesela bakın 2005 model saab markasının patenti için 40 milyon euro verildi. link

    buradaki husus yanlış anlaşılmasın. teknoloji patenti satınalmak kötü birşey değil. fakat 2005 yılında dünya genelinde az satılan bir aracı ülkenin sermayesi ile üretmek ne kadar karlı olur, kaç adet satabilirsin? artık neredeyse radar sistemlerinin bile standart olduğu bir global pazarda içinde eski teknoloji bulunan bir aracı kim almak ister...

    motor üretiminde problemi çıkartan şey motor bloğu filan değil. problem ülkenin gelen ve giden siyasi iktidarları da değil. problem ülke olarak global pazara sunacak bir teknoloji üretemiyor oluşumuz. ülke olarak teknoloji üretiminde çok geride kaldık. bunun da tek çaresi gökdelenlere yatırılan, koca şehirleri taş yığını haline getirmek için harcanan paraların bir kısmının teknoloji üretimine harcanması gerekliliğidir.
  • yahu 21. y.y.'da otomobil markaları çekirdek gibi alınıp satılırken motor bloğu üretim know-how'ı elde etmenin gerçekten mümkün olmadığını düşünen yazarlar görüyor ve üzülüyorum.

    gulüm, hadi motor fabrikasını kurdun, bu fabrikanın karlı olması için otomobil markasına ve o markanın da satmasına ihtiyacın var. otomobil sektörü kusursuz rekabete yakın bir noktaya erişmiş durumda, karlılıklar %5-%8 aralığında. bir çok firma tüketim eğilimini belirleyecek en cüzi avantajlar için başka markalardan motor alıp kullanıyor. bu karlılıklarla araç satışından fabrika kurulum maliyetini amorti etmen için, milyonlarca araç satman gerekiyor. kime satılacak o araçlar? bütün mesele bu, bir marka oluşturmak ve marka için pazar bulmak. son yirmi yıldır kaç markanın otomotiv sektöründe pazar penetrasyonu gerçekleştirebildiğini gördün? kendi ülkende merkantalist politika uygulamaya kalksan serbest ticaret anlaşmaların, gümrük birliğin ne olacak? kendi ülkende fiyat avantajı yaratmadan nasıl satacaksın, kendi ülkende satamadığını dışarıda nasıl satacaksın?
  • abiler motoru, dokumu, agir sanayiyi birakin, yapan yapmis, almis yurumus, bu saatten sonra rekabet etmek mumkun degil.

    gelin size baska bir yol gostereyim; butun yatirimi dijital uzerine kurmak lazim. internet, yapay zeka, sensorler vs. akliniza ne gelirse, gelecek burada yatiyor. elbette burada da rekabet var ama 200 yillik, cok yuksek maliyetler, is gucu, hammadde vs isteyen bir sisteme degil, 40-50 yillik daha hafif bir alt yapiya kafa tutuyorsunuz ki bunun son 10-15 yilinda olay patladi.

    su an dunyadaki en zengin firmalarin hemen hepsi internet uzerinden hizmet saglayan sirketler. en sacma sapan bir mobil oyun bile milyonlar kazandirabiliyor, alti ustu bir program.

    tabi burada en buyuk eksiklik turkiye'deki kotu egitim, yaraticilik ve girisimciligin tesvik edilmemesi vs.

    yine sonunda 'egitim sart'a bagladim konuyu, benim isim tamam.
  • 6 yıl önce, 2006 model ford fiesta'mın krank kasnağı deforme olmuş lak luk ses yapıyordu, usta değişecek dedi yerli 90, orijinal 180 tl. dedim yerli olsun, hem ucuz hem de bizim insanımız para kazanacak. neyse taktı parçayı ben daha sanayiden çıkamadan döndüm geri. gaza azıcık yüklenince takır tukur bi sesler silkelemeler başladı ben sandım usta arabayı tam toplayamadı bir şeyler gevşek ya da oturmamış. baktı baktı bulamadı, kendisi denedi çözemedi, son çare orjinal kasnağı deneyecez dedi. arabayı bi daha dağıttı orjinal dediği parçayı taktı topladı araba oldu cillop. bahsettiğim parça da bu yaklaşık 1.5 kg ağırlığında daire şeklinde daha önceden planlanmış ve tasarlanmış yani sadece taklit edilecek bir parçayı bile üretemeyen sanayiden motor üretmesini daha çok beklersiniz...
  • (bkz: logar kapağı)
    lan tam ciddiye alıcam yazdıklarınızı, tek isim tamlamasıyla ortamı sidik kokan osb tornahanelerine döndürüyonuz..
  • bazı şeyler mühendisin istemesiyle olmaz aslında idealist olması gerekenler devlet adamları ve işverenler ve en önemlisi sokaktaki vatandaş

    biz türküz yapamayız algısını yıkmadığımız sürece bizden çift kaşarlı tost bile olmaz değil motor yapmak
  • üretmek istemememizdir. ikinci bir neden yoktur.

    ikinci neden olarak söylenen şey, dışarıdan temin etmek kar maksimizasyonu ve maliyet minimizasyonu kasan girişimci için son derece doğal olay. zaten burada da devletin devreye girmesi gerekiyor. ancak vizyonsuzluk burada başlıyor, devlet sadece yandaşlarına inşaat projesi çıkartıyor, onlarca otomobil fabrikası kurulacak parayı deli gibi zarar eden saçmasapan bir köprüye gömüyor, vatandaş da bu rezaleti alkışlıyor.

    ayrıca motor ileri teknoloji filan değildir, geri kalmışız üretemiyoruz filan hikaye, bal gibi üretilir, iphone’a rakip üretmiyorsun, sikik bir motor sonuçta, hayvanlar gibi bilgi kaynağı, reverse engineering diye bir kavram var. gizli bilgiler filan saçmalamayın lan!! o bilgilerin tamamı bilimsel kaynaklardan doktora tezlerinden çıkıyor. komplo senaryolarını bırakın, kralını üretiriz, siz beton yerine üretime para yatırmak isteyen devlet var mı ondan haber verin..

    üretmek istemiyor bu ülke, vatandaş da üretebilecek okumuş insanlardan nefret ediyor, müteahhite oy veriyor.
  • bir dönem otomotiv yedek parça sektöründe çalışan birisi olarak söyleyebilirim ki
    motor bloğu üreten bir sürü firmamız var

    (bkz: http://www.hemaendustri.com.tr/…x?id=7&productid=30)
    (bkz: http://www.erkunt.com.tr/site/?page_id=786)

    bunlar googlede arama ile bulduğum firmalar. hatta ve hatta bir araba için gerekli olan bütün parçaları üretecek kapasitedeyiz. konya, kayseri, antep, samsun, bursa sanayilerinde istediğiniz arabanın, istediğiniz parçasını, istediğiniz kalitede bulabilir ve ürettirebilirsiniz. en küçüğünden en büyüğüne varana kadar her türlü motor bloğu hatta daha karmaşık malzemeleri bile üretebilecek kapasitemiz var. ayrıca türkiye döküm sanayinde çok ileri seviyededir. üretimimiz global çapta olmadığı için kimsenin dikkatini fazla çekmemektedir.

    burada sayfalarca analiz kasmayacağım. bence üç nedeni var,
    1- bmw, mercedes, ford gibi firmalar sana araba üretimine izin verip; türkiye, ortadoğu, balkan ve ortaasya pazarını kaptırmak istemez.
    2- gerekli olan mühendislik altyapısına sahip değiliz. hatta ve hatta gerekli estetik altyapıya bile sahip değiliz.
    3- türkiye'de üretim maliyetleri gerçekten çok ama çok fazla. devlet vergi almıyor direkt olarak kârına ortak oluyor. elektirik, ulaşım, ilk kurulum maliyetleride cabası. ayrıca yetişmiş ara eleman (kaynakçı, tekniker, makineci vs) bulmak çok zor.
hesabın var mı? giriş yap