• türkiye i$ bankasi kültür yayinlarinin ilk baskisini eylül 2002'de yaptigi arkeoloji nin delikanlisi isimli söyle$i (emine caykara yapmi$tir söyle$iyi, ki muhibbe hanim'in ögrencisidir zaten) tadindaki kitabin öznesi olan, 1921 istanbul dogumlu türk kadin arkeolog, hititolog, insan.

    sohbetinden, enerjisinden bizzat kendim $ahsen feyz almi$ligim vardir. yapi olarak* kendimi ona benzetirim ayrica. ancak bu, muhibbe hanim'dan modeli begenip de örnek alinip uygulanmi$ bir hadise degildir. sondern, onu tanidikca hem hayatlarimizin aki$indaki paralellikler, hem de bilime*, `fil(i)me: hayat, veinsana: homo erectusyakla$imda biraynilik gördüm. ve gördüm ki, dogruyoldayim: ööle valla. nefis bir insan, kadin kendisi.: cok enerjik ve sevgi dolu` *
  • 1989 yılından beri, eskişehir il sınırları içindeki şarhöyük( dorylaion) kazısını sürdürmektedir.
    bir arkeolog ve dilbilimci. bir öğretim üyesi. bir anne. hepsinin ötesinde, 60 yaşını aşdıkdan sonra bile kadın. kazıdan dönüp duşunu alan, makyajını yapıp, giyinip süslenip yemeğe çıkan, hala çekici, hala flörtçü, hala üretken bir kadın.
  • nehir söyleşi sini okuduğumda görmekteyim ki ülkemizde ki en renkli hayatlardan birini yaşamış bir bilim insanı.
  • müthiş insan, renkli kişilik, dolu dolu bir bilim insanı, en güzel arkeolog.
  • türkiyede arkeoloji denilince akla ilk gelen kadın. söyleşi türündeki biyografik kitabı türkiye de bir döneme ışık tutmaktadır.
  • "anadolu'da kadın" adlı kitabın yazarı olan, tutkunlarının peşinde giderek kendi yolunu çizen ilim irfan yuvası arkeolog

    kadın olmak, kendi topraklarımda yetişen böyle kadınları tanıyınca daha bir güzelleşiyor

    bu toplumun derinlerde gizli kalmış güçlü ve asil ruhunu taşıyan insanları takip etmek, onlarla tanışmak, sohbet etmek insana iyi geliyor

    karşınıza çıkan ne kadar kötü karakterde insan varsa, böyle erdemli ve kaliteli insanlarla tanıştıkça onların kirli etkisinden yavaş yavaş kurtuluyorsunuz hem de bilgiye doyuyorsunuz

    çok güzel bir kadınsın muhibbe darga, uzun ömürlerin olsun!
  • yarın karacaahmet'te toprağa verilecekmiş.

    "bütün ömrüm hep toprakla geçti. bazen ne düşünüyorum biliyor musun? ben hayatı bu kadar seviyorum; dış görünüşümde hayali ya da suni etki yaratabilirim ama ben toprağı seviyorum. arkeolojiyi bu kadar sevmek, toprağın altından çıkanları hayatının bir parçası yapmak… zaman zaman düşünüyorum da demek ki o kadar da bu dünyaya bağlı değilim ki arkeolojiyi seviyorum. acaba bu dünyadan kaçmak mı istiyorum?”

    (söyleşi emine çaykara), "arkeoloji’nin delikanlısı muhibbe darga kitabı”, istanbul, 2002, s. 41.
  • vefat eden türk arkeolog.
    allah rahmet eylesin.
  • güzel yaşamış, güzel üretmiş, bu ülke tarihine önemli kazanımlar bırakmış insan. ayrıca hakkında yazılan kitaplardan, kendi yazdıklarından gerçek bir bon vivant olduğunu anlıyoruz. mesela can yayınları'ndan çıkan "kazı başkanının karavanası" isimli kitapta kendi yemek tariflerini yazmış, yeni türkiye'nin çirkinliğinde yaşayan bizleri imrendirecek anılarla süslemiş. en güzelini en basitini de buradan kendisinin anısına yazayım.

    rokfor peynirli çavdar ekmekli kanepe:
    100 gram rokfor peyniri iki çorba kaşığı viskiyle iyice ezilir ve krema kıvamına getirilir. çavdar ekmeği ile servis edilir. yanında şampanya ile. hatta öğle yemeğinden önce olursa daha iyidir çünkü şampanya günün her saati içilebilir.

    kitap da bu: https://canyayinlari.com/…nlisindan-yemek-tarifleri
  • 1921 doğumlu türk erkeolog. istanbul üniversitesi edebiyat fakültesi arkeoloji bölümünü 1943 yılında bitirdi. aynı fakültede 1945 yılında asistan, 1965'de doçent, 1973'de profesör oldu. 1985'te emekliye ayrıldı. 1949-51 arasında karatepe kazılarına katıldı. 1973'te keban baraj gölü kurtarma hazılarında, değirmentepe höyüğünde çalıştı. 1978'den başlayarak aşağı fırat kurtarma projesi kapsamında şemsiyetepe kazısının başkanlığını yaptı. hiti hiyeroglifleriyle side dili üstüne bir çok makalenin yanı sıra, eski anadoluda kadın (1976), hitit mimarlığı (1984), hitit sanatı (1990) adlı kitapları yayımladı.
hesabın var mı? giriş yap