• suudi arabistan'da günlük yaşamın dine uygunluğunu denetleyen bir nevi din polisi..
  • yakın geçmişte yanan bir kız yurduna itfaiyenin müdahale etmesini ve kızları kurtarmasını "kızların içerde ne durumda olduğunu bilmiyoruz, belki çıplak olabilirler" gerekçesiyle engelleyen ve çok sayıda kızın yanarak ölmesine sebeb olmalarıyla suudi arabistan halkından dahi büyük tepki çeken suudi polis birimi.
    ana görevleri insanların şeriat hükümlerine göre yaşayıp yaşamadıklarını denetlemek ve gerektiğinde müdahale etmektir.
  • bir nevi yeniceri. yönetime müdahale etmektedirler. yenilikçi prensler arada bir yahu artık şu peçe isteğe bağlı olsa deseler höyt olmaz öyle şey diye çemkirirler.
    namaz vakti sokakta gezenleri, lokantada oturanları alıp götürürler, kaza namazı kıldırıp bir ton nasihat ederler, evli olmadan bir kadınla aynı masaya oturanı fena yaparlar. türk düşmanı olanı çoktur duyduğumuza göre.
    cidde'nin modern taraflarında ve yabancı yoğunluklu yerlerinde (hira, filistin street, corniche vs) pek rastlanmaz.
    sakallı, cüppeli ve sopalı oldukları söylenir. *
  • suudi arabistanda resmi adı fazileti yüceltme ve günahı önleme komisyonu olan din ve ahlak polisi.
    sakallı medyumları var. beyaz bir küreye bakıp günah işlenecek yeri tespit ediyorlar. sonra orayı basıp günahı önlüyorlar. yakaladıkları günahkarlara her ne kadar henüz günahkar olmasalarda işkence yapıyorlar.

    (bkz: minority report)
  • fazileti tesvik ve haysiyetin korunmasi komisyonu üyesi yada memuru olan polisler.

    aklımda kalan son icraatları mekkede çıkan bir yangında içerideki kız öğrenciler yangına hazırlıksız yakalanmaları ve üstlerini (çarşaf mıydı ki o) giyememeleri sonucu dışarı cıkmalarına izin vermemeleri ve fakat günah içeride namahrem var diye içeriye itfaiyecileri de sokmamaları sonucu içerideki 10-15 kız cocugunun yanarak can vermesi.
  • ahlak polisidir. özellikle arabistanda ellerinde cop ile dolaşır, kadınların kıyafetlerinin uygun olup olmadığını denetler ve kadınların yabancı erkeklerle aynı ortamda bulunmaması için gayret gösterirler. diğer yandan bir kadını herhangi bir insandan daha çok rahatsız edebilirler. eğer saçınızın bir kısmı görünüyorsa, ya da saçınız açıksa copu size doğru sallamaktan zerre çekinmezler.
  • arabistan'da ezan okunmaya başladı mı bunlar belirir sokaklarda. ellerinde birer sopa "yallah" diye camiye sürerler sizi. abdest falan sormazlar. o sırada arabanıza atlayabilirseniz kurtulursunuz. çünkü "seferi" sayılırsınız. o sırada bir dükkanda iseniz, kapılar kapatılır. ezan bitene kadar içerde kalırsınız. dükkan çalışanlarının çoğu müslüman olmadığından, müslüman iseler büyük olasılıkla türk olduklarından, içerde gırgır yaparsınız.
  • yanlarinda bir adet polisle birlikte gezerler ellerinde uzun sopalar vardir
    kisinin mutavva olup olmadigi tipinden rahatca anlasilir sakali yarim metre eli sopali zebellah gibi adamlardir (alayi kaliplidir bu adamlarin simdiye kadar sadece bir tane minyon gordum)
    giydikleri yerel kiyafetlerinin pacalari rahat kosabilmeleri icin normalden kisadir
    her fabrikada 1 adet bulunur

    riyad icin batha harici her yerde karsiniza cikabilirler bulasmamakta fayda var kendilerine
  • mekke ve medine için konuşmak gerekirse ibadet organizasyonu yaptıkları söylenebilir. yazılanlara göre sanırım eskiden çok kötüymüş fakat bu sene için pek öyle gördüm diyemeyeceğim. bana kalırsa herkesin ibadetini mümkün olduğunca çok fakat başkalarının ibadetine engel teşkil etmeyecek şekilde yapmaları için bir nevi organizasyon görevilisi gibi çalışıyorlar. tabi bu dediğim mekke ve medine için geçerli. cidde'de zaten görmedim.

    hee tavırlarına gelince bende ilk gittiğimde efsaneler dönüyordu ne kadar kötü oldukları hakkında. oturup özellikle adamları (ve kadınlarını, kadın mutavvalar da var) izlemek için vakit ayırınca aslında hiç de anlatıldıkları gibi olmayabildiklerini gördüm. çok kişilere yardımcı ve hoşgörülü tavırlarına şahit oldum.

    zaten umreci veya hacı isen dokunulmazlığın var. öyle sopaları falan da yok. sadece komik gözüküyorlar.

    edit;
    kabe içerisindeki kadın mutavvaların duruşunu ilk gördüğümde direk aes sedaiçağrışımı yaptı. gerçekten vakur duruyorlar.
  • tamamı tecavüzcü, hırsız ve katillerden oluşan eski mahkumlardır. uzuvlarından birini kaybetmektense, sözde ahlak bekçiliği yaparlar. çoğu uyuşturucu bağımlısı olan sapıklardır. suudi arabistan'da olan bir uygulamadır. namaz vakti sokaklarda devriye gezip namazdan kaçanları toparlar. getirdikleri kelle başına da devletten 200 suudi riyali alırlar. suudi arabistan'dayken iki kez yakalanmaktan kıl payı kurtulmuşluğum var bu hayvanlardan.
hesabın var mı? giriş yap