• yeni bir korku filmi
  • gay barlardan düşürdüğü 17 genç erkeği afiyetle gömdüğü için milwaukee yamyamı lakabıyla bilinen, yakın tarihin en manyak seri katillerinden jeffrey dahmer'ın ergenliğini ve seri katil olma sürecini işleyen, korkuyla pek de ilgisi olmayan biyografi niteliğinde bir film.

    işin yamyamlık kısmını "almayayım canım, yeni yedim" diyerek reddetse de bizim de buna benzer eşcinsel bir seri katilimiz vardır*. aslında sinemayla uğraşan mal ordusu "hacerul esved: subâb", "gayrikabili rücu: ponçik iblis" gibi yarak kürek 2/10'luk filmler çekeceğine bu adamın hayatını anlatan biyografi/dram yönü ağır bir çatalhöyük gerilim/korkusu çekseler. mesela, bir fikir yani. dabbe 16 çekmektense.. aman neyse, banane. götüne cin kaçan imam filmi çekmeye devam.

    film izlendikten sonra buraya ayrıca edit gelebilir.
  • açılın, izledim de geldim.

    https://www.imdb.com/title/tt2291540/

    --- spoiler ---
    ”my friend dahmer” isimli, aynı adlı romandan uyarlanan filmde katilin lise yıllarını canlandıracak. derf backderf’ın kaleme aldığı dahmer’in aile şiddeti ve yoksullukla dolu gençlik yılları için kamera karşısına geçecek olan genç yıldız, dahmer’in ilk cinayetini de işleyecek. - gönderen: pis metalci
    --- spoiler ---

    eğer seri katillerle genel ve özel olarak da jeffrey dahmer ile alakalı bir araştırma inceleme arzunuz yoksa izlenmesini zaman kaybı olarak değerlendirebileceğim bir filmdir bu efenim .

    en dandik filmi zlerken bile ileri alma huyum olmadığı için zoraki bitirdim bu filmi.

    tavsiye etmiyorum.

    not: spoiler ibaresi içindeki metin turkcealtyazi.org dan alınmıştır.
  • entrylerde yazdığı gibi ne bir korku filmidir, ne de tavsiye edilmeyecek bir filmdir. seri katilleri, nedeni, nasılını merak ettiyseniz eğer bu film sizi sebebi götürecektir. beklentiniz (bkz: jeffrey dahmer)'in kimi nasıl öldürdüğüyse zaten hiç başlamayın. film tamamen bu adamın neden seri katil olduğuna odaklanıyor. işleniş, oyunculuk ve atmosfer olarak benim çok beğendiğim filmlerden oldu. sakin ilerleyen, "neden seri katil olunur"un cevabını alacağınız bir film.
    not: çocuk yapmaya karar veriyorsanız eğer bu büyük sorumluluğu almadan önce planlarınızı yapın. bakabilecek misin? ve en önemlisi sevebilecek misin?
  • şurada başroldeki dahmer kişisiyle, babasıyla ve annesiyle yapılmış röplerden oluşan bir belgesel var. filmde benli oğlan var ki bu oğlan aynı zamanda saçma bir korku filminde oynuyor, tipi iyi, ülkemizde neden hala pek bilen yok meçhul, geçelim, başka entrinin konusu.

    filmdeki bazı detayları sevdim.

    ---spoiler gibi ama çok da şey değil---

    dahmer normal olamıyor. kendisini gruba alanların arasına giremiyor. dışlanmış. ön koltuk için kavga etmiyor mesela. herkes aynı odadayken gidip ayrı odada kalıyor. kızlı seksli 31li şakalar yapmıyor, onlara gülmüyor da. ciddiye alıp kafa açıyor. ev ziyaretlerinin imkansızlığı zaten kaçık anası sayesinde en başta görüldü.

    genç de olsa sınırlarını bilen çocuklar vardır, onlar olgundur. filmdeki örneği, dahmer'ın son sapıtmasında orada olmayı reddeden oğlan, unuttum şimdi adı neydi, prensip sahibi ergen, bravo sana.

    mizah duygusu olmayan büyük ötekiler ağzımıza sıçabiliyor. dahmerın mizah duygusunun olmadığı derf üzerinden çok iyi verilmiş. bunun için çabaladığında yıllıktaki fotoğrafı karartılıyor. öyle bir lanet var üzerinde ki, metrolarda pardesüsünü açıp pipisini gösteren sapıklardan olabilecek yerde gidip seri yamyam oluyor.

    her sessiz şakasız içe dönük kişi utangaç değildir -dahmer tarafından baloya davet edilen utangaç kız çocuğu partide elini kolunu nereye koyacağını bilemezken dahmer çoktan kızı y.rak gibi bırakıp gitmiş arabasında zıkkımlanmaktadır. utanmaz. umursamaz.

    ---spoilerımsı şeylerin sonu---

    linkte geçen belgeselde anası diyor ki, babası yazdığı kitapta beni suçladı durdu ne alakası var. kitabı okumadım ama yalnızca belgeseldeki konuşmalarını izleyen biri kadının, diğer oğlunun aksine, dahmer'ı sevmemiş olduğunu anlar.

    iyimser düşünce: ailesinden sevgi şefkat filan görseydi bu çocuk böyle olmazdı. belki zoolog belki biyolog bişey...

    kötümser yorum: nasıl sapıklar olacaktık lan, anamız bizi sevmese idi.
  • seri katil jeffrey dahmer'ın, ilk cinayetini işlemeden önceki zamanlarını anlatan film. jeffrey dahmer'ın liseden arkadaşı, john backderf *'in kaleme aldığı, aynı isimdeki çizgi romandan uyarlanmış. çizgi roman, "arkadaşım dahmer" adıyla türkçeye çevrilmiş. ilk iş alıp okuyacağım.

    seri katil hayatı anlatan biyografik filmler, ince bir çizgi üzerinde gidip gelirler. kadınları, çocukları, erkekleri acımasızca öldüren katillerin, allanıp pullanıp "şiddete meyyali vallahi derttenmiş" şeklinde aklanmaya çalışıldıkları olur. bu durum, öldürülen insanlara ve onların ailelerine hakarettir. o yüzden filmi izleme konusunda ön yargılıydım; lakin 'yakın arkadaşları gözünden jeffrey' gözüyle anlatıldığı için benzer işlerden farklı bir yere koydum.

    çizgi romanın yaratıcısı derf, 1 yıl boyunca jeffrey dahmer ile ortak derslere girmiş. jeffrey, çok utangaç, yalnız, etliye sütlüye bulaşmayan bir gençmiş. derken, ilgi çekmek için derslerde, kütüphanede ve okulun orta yerinde spazm geçiriyor taklidi yapmaya başlamış. kimsenin adını sanını bilmediği jeff ile bu sayede tanışmışlar. hatta derf, "the dahmer fan club" adını verdiği, çakma bir kulüp kurmuş. bu 'ilginç, komik, tuhaf' çocuğu alıp gruplarına katmışlar.

    70'ler amerikanyasında 'satanik kült' olayları patladığı için derf ve arkadaşları, kafası sopaya geçirilmiş köpekler, ölü hayvanlar gördüklerinde, bunu yapanın arkadaşlar dahmer olduğunu hiç düşünmemişler. halbuki o esnada dahmer, kimyager babasının kullandığı asitleri aparıp hayvan eritiyormuş.

    --- spoiler ---

    filmde baba, oğlunun asitle ölü hayvan eritme işlerinden haberdar görünüyor; ancak röportajlarında 'haberim olsa, önlemini alırdım' diyerek, olayın tam aksini savunuyor. hangisi doğru, hangisi yanlış, onu ben bilemem. yine, babanın oğluna aldığı dambıllar, dahmer'ın ilk cinayetinde kullanılmış.

    --- spoiler ---

    derf ve arkadaşları, lise mezuniyetlerinden sonra, bir daha dahmer'ı görmemişler. dahmer da ilk cinayetini, mezuniyetinden üç hafta sonra işlemiş.

    arkadaşı gözünden anlatıldığı için dahmer'ın, "annesi deliymiş, babası ilgilenmemiş, o da ilgisizlikten cinayet işlemiş(?)" gibi basit, anlamsız bir şekilde savunulmaya çalışıldığını düşünmüyorum. kaldı ki, boşanmalardan, ilgisizlikten, utangaçlığından bağımsız olarak tuhaf ve ürkütücü görünüyor.
  • aslında kitap olduğunu öğrendiğim, film uyarlaması tırt olan yapıt.

    kitap türkçe

    kitap ingilizce

    gelelim filme. bin bekledim, bir buldum. beklentim yüksekti. kültürlenecektim. jeffrey dahmer hakkında bilgi edinecektim. bulduğum şey ise kocaman bir boş. film baştan sona boş yapmış. insan bir izler değil mi yaptığı filmi? karadenizli müteahhit işi gibi sıçtım kaçtım bir film olmuş.

    önermiyorum. tavsiye etmiyorum. izlemeyen en ufak bir şey kaybetmez.

    6/10.
  • sarsıcı bir film. imdb puanına aldanmamak lazım, başarılı buldum.

    --- spoiler ---
    "bir bira içsek?" teklifiyle arkadaşını eve aldığı sahnede hissedilen gerilimi çok az film hissettirebilmiştir.
    --- spoiler ---
  • derf backderf’in 2012 tarihli grafik romanı.

    yazar, seri katilin lise arkadaşı olması dolayısıyla, onla ilgili anılarından oluşan ilk kısa öyküyü 1991 yılında yazmış. 1997 yılında da yayınlamış. dahmer hakkında yazdığı tüm hikayeleri toplaması ve yayınlaması yönünde gelen destekler neticesinde bir albüm oluşturmuş ama yayıncı bulamaması üzerine 2002 yılında kendi imkanlarıyla basmış. kitap eksik ve acemice olduğu, hızlıya getirildiği halde eisner ödülüne aday olmuş.
    yıllar geçip işinde ustalaştıkça bu öyküyü daha derli toplu sunmayı kendisine görev edinen yazar nihayetinde 2012 yılındaki bahis konumuz olan çizgi romanı tamamlamış.

    çizgi romanın başarısı olaya olabildiğince nötr yaklaşmasında. sonuçta kendi ergenliğinin de dahil olduğu bir süreci anlatırken objektivitesini kaybedebilirdi. lakin kitap bir seri katile acıyıp, ona empati geliştirmemize sebep olmuyor. jeffrey dahmer, görünen o ki, hali hazırda sağlıklı bir çocuk değil. küçük hayvanlara yaptığı işkencelerle sabit bu durum. yazar daha çok, onu yolundan çevirebilecekken kaçırılan fırsatlara odaklanıyor sanki. sevgisizlik, terkedilmişlik ve izolasyon, değil dahmer’i, ruhu sorunsuz bir çocuğu bile hastalandırabilir.
    velhasıl kitap bir seri katil incelemesinden çok bir uyandırma servisi gibi farkındalık yaratıyor.

    bu romandan uyarlanan filmi izlemedim.
  • 2017 yapımı, dramatik bir ergenlik dönemi filmi. bu yüzden bol bol ergenlik muhabettleri içeriyor. sonuna kadar izlenebilir kılan şey ross lynch in çok çok iyi oyunculuğu, size o karakterin bozukluğunu iyi yansıtıyor. psikolojik durumu ve onu kötü yola sürükleyen nedenler daha iyi yansıtılsa güzel olur, karakteri daha iyi anlardık. şayet filmin devamı veya seri katil olduğu yılların bir filmi varsa izlenebilir yoksa öyle izlenmesi gereken bir gerçek hikâye uyarlaması değil.
hesabın var mı? giriş yap