• 23 haziran günü n11 adlı siteden bir adet 5w30 castroll motor yağı aldım. nereden bilebilirdim ki hayatımda sahibi olduğum tek şeyin bana bu kadar yara açacağını.

    birkaç ay sonra seyir halindeyken motor yağ göstergesi yandı ve aracım yolda kaldı. hemen çekici ile en yakın sanayiye aracımı götürdüm. sonuç; motor yağı sahte.

    ustam yağ filtresini söktü ve gözlerime inanamadım. yağ filtresi bildiğin çamura batırılmış gibiydi, katran katran balçık olmuş. ardından 500 km'de bir sıfır yağ konuldu ve her seferinde yağ filtremi yeniledim. bu işlemi üç dört sefer belli periyotlar ile yaptırdım. sırf sahte yağ kendini motordan atsın ve motorun diğer aksamlarına sorun yaratmasın diyerek.

    bu şekilde aracı iki ay kullandım. birgün yine seyir halindeyken yağ göstergesi yine yandı ve aracımı çekici yardımı ile servise götürdüm. sonuç; turbo dağıldı ve aracım sürekli yağ yakıyordu. artık yeter diyerek yeni turbo taktırdım.

    sorun turbo dedik, araç beyaz duman atmıyor dedik ve yine yolumuza baktık.

    aradan bir ay geçmeden yılbaşına doğru şansıma sanayiye yakın bir yerde aracım teklemeye başladı, araç yine yağ eksiltiyordu. sanayiye götürdük, turboyu test ederken aracım ambaleye kalktı (bkz: ambeleye kalkmak) ve turboyu tekrardan dağıtıp, enjektörleri yaktı. bu sefer benim için filmin sonu gelmiş idi.

    ustam motoru aşağıya indirdi. yeni bir turbo takıp, enjektörleri yeniledi ve marşa bastı. araç çalışmadı. motoru aşağıya indirdi ve ne var ne yok görmek için üc gündür mesai yapan usta bugün gelen habere göre silindir kapak ve pistonları yakmış olduğunu gördü. motorun içinde balçık kıvamında yag dolu bir katran oluşmuş, şuanda çıkacak masrafın haddi hesabı yok.

    şuana kadar iki revizyonlu turbo yaptırıp enjektörler komple değiştim. silindir kapağı ve pistonlar tekrar elden geçecek ve henüz büyük resmi görebiliyor değiliz. hergün yeni bir masraf ile güne uyanıyorum.

    şuanda işçilik hariç en az 20 bin lira masrafım var gözüküyor. n11'i aramalarım sonucunda mağaza hakkında bir inceleme başlattılar ve mağazayı kapattılar. 140 lira motor yağı ücretimi geri iade ettiler .

    yaptığım tüm masrafları faturalandırıp , elimdeki kalan sahte yağ ile tüketici hakem heyetine başvursam bir sonuç elde edebilir miyim? bu tip şikayetlerde maddi zararım n11 tarafından ödenebilir mi yoksa direkt satıcı ile mi muhatap olmak zorundayım?

    bu süreci bilen arkadaşlardan yardım bekliyorum. inanın canım hiç olmadık kadar sıkkın.

    üç kuruş indirim için internetten hiçbir şekilde araba parçası, motor yağı, filtresi almayın. üç kuruş fazla verip ana bayilerden alışverin yapın.

    edit: biraz evvel ekşi sözlük n11 ekibi aradı ve 100 tl'lik indirim kuponu hakkı kazandığımi söyledi. başka da geçmiş olsun demek dışında ellerinden bir şey gelmiyormuş. kendilerine çok teşekkür ederim, bu 100 lirayı castrol yağ alarak mi kullansam bilemedim şimdi!!!!

    edit 2: castroll genel merkezinden aradılar, bu süreçte yardımlarımızı esirgemeyecegiz dediler. kendi aramızda konusup sizi bilgilendireceğiz dendi.

    edit: artık lütfen hangi satıcı diye mesaj atmayın. bugün x adında hesap açarlar yarın kapatılınca ismini y yaparlar. sadece bir hesap üzerinden satış yapmıyorlar.
  • internetten neden ucuz yağ alınmaması gerektiğinin göstergesidir.

    yakıtı isterseniz ucuz alın. enjektörü pisletir, temiz yakıt alır würth enjektör temizleyici atar devam edersiniz. ama yağ başa iş açar.

    ayrıca yapan ustanın ustalığı eksik. hatalı yağdan sonra turbo revizyonu ciddi ciddi saçmaymış yağ turboyu hasarladıysa içeride hasar vereceği çok daha hassas onlarca bileşen mevcut. iş turboya vardıysa motor içine kesinlikle varmıştır diyerek motorun açılması lazımdı.
    söz konusu yağ arıza verdiği anda işinin ehli usta "bu araba seni 5000 km daha götürür ama her türlü bu motor açılacak" demesi gerekiyordu. motorun sökülüp, bakımdan geçip tekrar toplanması. bu yapılırken piston, yanma odası, krank, mil (ya da miller) turbo dahil her şeyin tek tek yıpranma incelemesi yapılması gerekiyordu. en azından maliyet düşürülürdü.

    yaşayan yazara geçmiş olsun dileklerimle. çözüm için dm'den öneri sundum.
  • vay arkadaş! ağzım açık okudum. ne güzel memleket be. ulan her kesim dolandırıcı mı olur? a'dan z'ye, 7'den 70'e kısa yoldan köşe dönme peşinde olmuş herkes ve kimsenin ne ahlak, ne etik, ne insan, ne allah korkusu, değeri, kalmamış.

    koca koca şirketler, bünyelerinde satış yapan firmaların ne ürün sattığından bihaberse, güvence veremiyorsa insanlar neden bu platformları tercih ediyorlar ya da etsinler ki? satıcının sorumluluğu ne kadar ise n11'inki de en az o kadardır.
  • araç periyodik bakımları için pahalı da görünse yetkili servisten şaşmamak gerektiğini, bunun neden önemli olduğunu gösteren bir rezalettir,

    rezalet malesef tek taraflı degil bu olayda, aracın yağ değişimi için internetten kime? hangi ikna edici belgeye göre hayati önemdeki yağı alıp uzman bir kişi kontrolünden geçmeden motora koyup yola çıkıyorsunuz?

    satıcının hatası 5, n11'in hatası 2, satın alıp güvenip motora dolduran 3'tür.

    biz para verip yetkili servise çekip para bayılırken çok paramız olmasından değil bu gibi konulardaki tedirginliğimizdendir.

    geçmis olsun, umarim sonucunda sağlam bir motor ortaya çıkar.

    ek: bazıları gelmiş efendim servisler orjinal yağ koymuyor ki falan yazmış, konu bu değil, en azından sorun yağ kaynaklı ise muhatabın servis olur ve hesap sorabilirsin sayın dangalak,

    bu arkadaşın durumuna düşersen muhatap bulmak ve hakkını aramak hiç kolay değil,

    sağa sola dil uzatacağına o olmayan zekanla yol göster işe yarasın.

    edit:ek
  • çok kötü olmuş gerçekten. yeni motor al daha iyi... ben bir ara forumlarda okumuştum bazı üstadlar internetten satılan motor yağların tarihinin geçmiş bayat olduklarını söylüyorlardı. kısacası almayın diyorlardı. alan da vardı tabii güzel çıktı diyen vardı. ama sahte çıkacağını hiç düşünmemiştim. neden düşünmediysem. memlekette orul orul or...bu cocuğu kaynıyor. (af edersiniz) adamlar kırmızı pul biber diye kiremit kaktırıyor, senin sağlığını düşünmeyen aracınınkini hiç düşünmez.
  • çok geçmiş olsun, işi bilen ustalar, yağı doldurduktan sonra, plastik kutuyu tornavida ile deliyorlar ki, bu sahteciler yeniden dolduramasın diye

    bu arada rezalet n11 ile alakalı değil, adamlar üzerine düşeni yapmış, siz, size fatura kesen firma ile halledeceksiniz
  • ben internetten deterjan bile almıyorum sahtesi çok diye ama bu rezalet sahibini ya da rezaleti haksız çıkaracak bir konu değil benim pimpirikliğim. velhasıl eğer ilk sorun oluştuğunda yetkili servis ve bilirkişi raporu ile durum belgelendirildi ise bir sonuç elde edilebilir. edilmediyse araba yani bu sıfırı bile bozuluyor diyerek işin içinden çıkılma ihtimali satıcı için yüksek. diğer taraftan satıcının sattığı ürünlerin incelenmesi de gerekir mesela falan. buranın türkiye olduğu çok bariz rezaletlerin bile yıllarca sürdüğü göz önüne alınırsa... denemekte fayda var.
  • bunlar nasil insan ya. boyle aleni bir sahtekarligi yapip insanlara zarar veren serefsizleri en agir sekilde cezalandiracaksin. dusunsene o yagi bir ambulansda kullanmislar ve ambulans yolda kaliyor. o da olmadi aracina guvenip telefon cekmeyen bir yerde dag basina kampa cikiyorsun ve iki gun sonra bakiyorsun arac calismiyor. her sey olabilir yani.

    allah belalarini versin.
  • rezalet gibi rezalet de, fakat arkadaş da eleştirilerimden nasibini alsın. yetkili servislere bir sözüm yok. fakat özel servise gideceksen de yağı ya servisten ya da mahalledeki ustanın tavsiye ettiği yedek parçacıdan alman lazım kardeşim. internetten ne olduğu belirsiz ürünü aldın ve sonuç.

    ha; nasreddin hoca fıkrası misali hırsızın hiç mi suçu yok!? ama kardeş internetten de ne bileyim! aracı götüreceksin yetkili/özel servise gereğini yapacaklar.

    özel servis için de aracının marka ve modeli ile ilgili forumlara başvurabilirsin. orada usta tavsiyeleri var. şehrinde bulunan bir iki ustaya bakarsın; ona göre gidersin.

    hukuki olarak hakkı neyse peşine düşmesi gereken bir arkadaşın başına gelen rezalet gibi rezalettir. 140 tl'si kurtulmuştur kurtulmasına ama motor ne olacak!?

    arabanın periyodik bakım masraflarında paraya acımayacaksın. bu makina seni güzel güzel taşıyacaksa acımayacaksın kardeş. ucuza yönelirsen sonuçları da maalesef böyle işte.

    5000 km'de bir periyodik bakım, arıza kontrolü, motor yağı ve filtre değişimi için ustama gidiyorum; adam beni sopayla kovalıyor. araba 7000 km'yi geçti dayak yeme korkum yüzünden gidemiyorum ustaya. abartmıyorum, aynen böyle. araba için yapılan olmazsa olmaz masraflara acımayacaksın.

    geçmiş olsun diliyorum.
  • internetten her şeyin alınmaması gerektiğini işte böyle böyle öğreniyoruz. 50 lira ucuza alacağım derken ucu bucağı olmayan bir masrafa sokuyorlar insanı. konuyla ilgili hem resmi işlemleri başlatıp hemde castroll'e şikayette bulunmanızı öneririm. eğer firma adına sahte yağ sattılarsa firma da kendilerinden şikayetçi olacaktır.

    10/10 rezalet ama n11 ile alakası olmayan rezalet. n11 üstüne düşeni yapıp dükkanı kapatmış.
hesabın var mı? giriş yap