• türkiye, romanya, bulgaristan, macaristan ve avusturya arasında imzalanan, 2007 yılında yapımına başlanıp 2010 yılında tamamlanması planlanan doğal gaz hattı projesidir. proje, baku-tiflis-erzurum boru hattı'nın, avusturya’ya kadar uzatılmasını öngörüyor. 4.6 milyar euroya mal olacak olan boru hattı, özellikle avusturya, almanya ve italya’ya gaz sağlayacak.

    projenin türkiye'ye katkısı ise, türkiye'nin enerji politikası ana maddelerinden birisi olan, terminal/ana arter olma yolunda önemli bir adım olmasıdır. böylece türkiye'nin doğal gaz bağımlılığı göreli olarak azalacak, dağıtım kanalı olarak stratejik önemi ve enerji akışının güvenliği de artacaktır.
  • doğal gaz depolama konusundaki beceriksizliğimizi ve plansızlığımızı ortadan kaldırmasını beklediğimiz projedir.

    ismini verdi'nin bir operasından almıştır:
    (bkz: nabucco)
  • %20 hisseye sahip 5 firmanın yürüttüğü proje.
    türkiye-botaş
    avusturya-omv
    bulgaristan-bulgargaz
    romanya-transgaz
    macaristan-mol
  • boru hattinin guzergahi icin bu resme bakiniz http://upload.wikimedia.org/…9/nabucco_pipeline.png
  • zbigniew brzezinski 1997 tarihli "the grand chess board: american primacy and its geostrategic imperatives" kitabindan alinti, [kafamdan yaziyorum, birebir bu sekilde degil tabii ki]

    "turkiye ve iran, orta asya petrolleri ve dogalgazinin tasinmasi ve rusyanin bu alandaki tekelini kirmak icin isbirligine giderek iran'dan gececek bir boru hatti kurabilirler ve bu urunleri avrupa'ya bu yoldan tasiyabilirler. abd'nin bu eyleme ambargoya ragmen ses cikarmamasi uzun vadede yararina olacagi icin yerinde olacaktir. ayni sekilde, iran ve abd karsilikli olarak cikarlari geregi isbirligine gitmenin yolunu aramalidirlar."

    kendisinin, abd starejilerindeki onemi malumdur, dolayisi ile abd'nin bu projeye tepkisinin gostermelik oldugunu iddia etmemek icin hic bir sebep yok.
  • türkiye'nin enerji alanında atılım yapabilmesi için bu güne kadar eline geçmiş en büyük fırsat(tı).
    ne yazık ki projenin fizibilite çalışmalarının başlama yılı olan 2008'e kadar bir yılan hikayesi izlemek zorunda kalınmıştır.
    hazar bölgesi üzerine mevcut enerji politikalarına bakıldığında hepsinin içinde rusya'nın baskın rolü gözlenebilir.nabucco projesi'nin başarılı olarak işlemesi, rusya'nın türkmenistan ve kazakistan gibi iki dev enerji yatağını kaybetmesi anlamına gelmektedir.yüksek lisans tezini enerji politikaları üzerine yapmış olan putin gibi bir lider, gerek ab nin gerekse abd nin kendi arka bahçesine girmesini kabul edecek kadar aciz değil.nabucco'nun hayata geçirilebilmesi için bu iki ülkenin doğalgaz rezervlerinin kullanılması son derece önemlidir.zira şah deniz projesiyle birlikte gelen azeri gazı projenin randımanlı olarak çalışabiliceği düzeyde olamayacaktır.burda devreye girmesi umulan iran gazının ise güvenilecek hiç bir yanı olmadığı ortadadır.abd ye göz dağı gibi lanse edilen bir antlaşma imzalanmış olsa da hukuki yollardan değilse bile siyasi manüpüle ile belki abd değil ama rusya bu trafiği kesecektir.zaten iran da tarihi gerçekliğine uyarak,bırakın taşımayı kullanıma vermek için söz vermiş olduğu gazı bile sağlayamamıştır.

    putin'in kazakistan ve türkmenistan ziyeretlerinden sonra bu iki ülke kaynaklarını rusya üzerinden avrupaya taşıyacaklarını bildirmişlerdi.yani türkiye henüz olmayan bir projede sahip olmadığı bir doğal gazı taşımayı hedeflemektedir.ab'nin rusya'ya olan enerji bağımlılığını hazar bölgesi rezervlerini kullanarak by-pass etmeye çalışması diye bir şey sözkonusu bile değildir.rusya bu yönde atılacak tüm adımların önünü tıkayan oldukça başarılı bir enerji politikası uygulamaktadır.güney akım projesi ile nabucco'nun hedeflerine oldukça pahalı gibi görünmesine rağmen bir alternatif üretmekte gecikmemiştir.türkiye tüm bu enerji diplomasisi içinde kendi yerini alabileceği en uygun konumu kollamak mecburiyetindedir.ya ab'nin kendisine söz verdiği gibi nabucco başarıyla gerçekleştirilecektir ki bu artık sadece, türkiye işletimine verilmekten kaçınılan ırak rezervlerinin hayali aktarımıyla olacak yada rusya ile birlikte 2. mavi akım seçilicektir.
    türkiye rusya trenini kaçırmış gibi görünüyor, putin'in istediklerini yapmaktan kaçındık ve politikamızı yine batıya göre yönlendirdik.
    ayrıca şu unutulmamalı ki,tüm sorunlar sihirli bir değnek yardımıyla aşılsa bile nabucco projesi, omurgası türkiye, kalbi hazar bölgesi,beyni ise ab olan yani bizim inisiyatifimizin dışında yönlendirilen bir proje olacaktır.
    ikinci bir ipek yolu olarak planlanan bu düş, bu gün için önünde bir çok engel bulunan ünlü bir tiyatro oyunu olmaktan çıkmış ali baba ve kırk haramilere dönmüştür.
  • 6. ortak alimi icin botas'in yonetim kurulunun karar alma yeter sayisina ulasmasi beklenen onemli dogal gaz hatti projesi. 6. ortak icin 2 alman, 1 hint, bir de azerbeycan sirketinin resmi olarak aday oldugu projedir ayrica kendisi. yılda 25.5 milyar metreküp doğalgazın taşınması hedeflenen projenin yaklaşık 5.8 milyar dolara mal olması bekleniyor. nabucco'nun 1558 kilometresi türkiye'den, 392 kilometresi ise bulgaristan'dan geçecek.
  • fransanın da yamanmak istediği fakat fransa dış ticaret bakanın türkiyeye gelerek yaptığı görüşmeler sonucunda babayı alarak gittiği, giderken yazdık bunu unutmayın diye laflar ettiği bizimkilerinde gelme lan bizim mahalleye bir daha dediği proje.
  • sirf bkz verip kacilmasinin ayip olacagi proje. arasini siz doldurun.

    nabucco'dan en cok kim rahatsiz oluyor? (bkz: rusya)
    rusya'nin enerji sirketinin türkiye temsilcisi kim? (bkz: ali sen)
    president turk ve tup bebek ogullari baska ne satiyor, kimlere satiyor? (bkz: pkk) (bkz: mesud barzani)
    peki o örgüt boru hattinin gececegi yerlerde eylem yapar, saldirida bulunur mu? avrupa birligindeki nabucco hatti destekcileri projenin en cok güvenli topraklardan gecmesine önem veriyorlar. sen bu hatta ve türkiye'ye muhalif olan avrupali mercii olsan, oturup kimleri desteklersin, gaz verir, para verir, akil verir, bilgi verir, sempozyumlar düzenlersin?

    yukaridakilerin hepsini ben kendim uydurdum. asli astari yoktur!
  • atv habere gore; rusya'nin dogalgazi pahaliya satma hevesi ile kesintiye gitmesine karsi, turkiye'nin de koz olarak kullanabilecegi ve yapiminin ulke ekonomisine
    onemli katki saglayacagi proje imis.
    bu haberi sallayanlar herhalde ulkeden gecen diger boru hatlarindan turkiye'nin arada bir vanalari acip bir yerlere petrol veya gaz doldurdugunu dusunuyorlar.
    oysa ki turnkey anlasmalar cercevesinde ulke, yapilacak olan muteahhitlik islerine destek saglar, gerekli izinler alinir ve hukumet garantisinde is tamamlanir.
    onceki islerde oldugu gibi (bkz: baku tiflis ceyhan ham petrol boru hatti) anlasma cercevesinde turkiye, projenin sinirlari icerisindeki islerinin tamamlanmasi icin
    onayak olur, kucuk bir yuzde verilir, gaz gecer gider.

    serbest cagrisim icin (bkz: otomobil ucar gider)
hesabın var mı? giriş yap