• index anatolicus adıyla yayın yapan sevan nişanyan projesi. bir tık uzakta

    --- spoiler ---

    projenin amacı tc sınırları içerisinde halen var olan ve geçmişte kullanılmış tüm yer adlarını belgelemektir. halen veritabanında 42339 güncel kayıt, 33073 eski yer adı mevcuttur. kullanıcıların katkısıyla bu sayıların artacağını umuyoruz.
    --- spoiler ---
  • sevan nişanyan ve ailesi, bu sitenin geliştirilmesi için bağış yapanları otellerinde ağırlıyor. gerçekten çok hoş ve nezaket içeren bir olay
  • keşke bazı bilgilerde bu bilgiler taslaktır ya da teyite muhtaç falan dese. hiç olmadı kaynak şudur dese. bazı yerlerde kaynak yazıyor ama ezici büyük çoğunlukta kaynak yok. umarım tarafsız gelişir.
  • türkiye'de yer adları ile ilgili en iyi kaynaktır. nişanyan'ın siyasi görüşlerinden rahatsız olanlar bu tarz önemli işleri karalayarak kendilerini tatmin etmektedir.
  • benim geldiğim yerde köy, kasaba adları hep halkın dilinde farklı, resmi evraklarda, tabelalarda farklıdır. şimdiye dek kimsenin de neden böyle olduğunu sorgulama ihtiyacı hissettiğini görmedim. bu site sayesinde halk tarafından kullanılan yer adlarının hepsinin yunan kökenli olduğunu öğrendim. bu bende en ufak bir tesir bırakmadı. kıçlarına tekmeyi basmışız yunanın. iyi olmuş. onlar yunanistan'da katliam yaparken biz sadece kovmakla yetinmişiz. vicdanlı milletiz yapcak bişe yok.
  • köyümüzü ahıska türkleri olarak göstermiş. neye dayanarak bunu yaptı bilmiyorum. hiçbir bilgi yok. hiçbir kaynak yok. ahıska olsak bilirdik diye düşünüyorum. karstan, sivas'a göç etmiş birkac aileden oluşan bir köy. bugüne kadar hep karapapak türkü olduğumuzu düşünüyordum. ama bu başka bir bilgi oldu.
  • türkçe yer adlarına hep şüpheyle bakan site. kısmen haklıdır da. zira çoğu türk yer ismi için aynı kalemlerce uydurulmuş gibi "adının orta asya'daki bilmem ne adlı şehirden/bölgesinden/yerinden geldiği sanılmaktadır" vs denilir. belli ki birileri şehir isminden kompleks duyup orta asyadan gelenlerce kurulduğuna ya da isminin verildiğine inanmak istemiştir. bu iddialara itibar etmeyişi yerinde.

    fakat öte yandan "şehrin ismi yunanca şurdan, ermenice bu kelimeden geldiği düşünülmektedir" şeklindeki iddialar hiç kaynakça gösterilmeden kabul görebilir. bu anlamda, kendisinin de bir röportajında ifade ettiği gibi, epey bir öfkeyle hazırlanmış sitedir.
  • keşke eski yer adlarının yanında tıklamalı kaynak butonu olsa dedirten verimli, güzel bir girişim
  • an itibariyle erişemediğim site.
hesabın var mı? giriş yap