• (bkz: #76817958)
  • 2o küsür yıldır bir muamma gibi ortalıklarda dolanan hatta karanlık madde-enerji adayı olarak da addedilen steril nötrinoların varlığına çok yakınız. minibooned detektörü çok güçlü steril nötrino sinyalleri yakaladı.

    kendisini diğer 3 nötrino çeşidinden ayıran, yerçekiminden eser miktarda olsa etkilenmesi.

    neyse efendim beni asıl ilgilendiren, bu bulunan eğer ki bir nötrino çeşidi değilse, parçacık fiziğinin temeli olan standart modeli kökten değiştirmemize sebep olacak bir madde-şey. kim bilir belki de gerçekten karanlık enerjinin ta kendisi.

    bilim dünyamıza hayırlı uğurlu olsun.
  • uzayda bolca bulunan parçacık. fakat nötrinoları keşfetmek oldukça zor çünkü herhangi bir elektriksel yükleri yok. ayrıca diğer parçacıklarla çok az etkileşime girdiği için nötrinoları algılamak hiç de kolay değil.

    fakat nötrinoları gözlemlemek için bir araç var. bu araç sayesinde uzayda gelişen olaylar hakkında bilgi sahibi olabiliyoruz ve hatta milyarlarca ışık yılı uzaklıkta olan olayları öğrenebiliyoruz. "icecube" dünyanın en büyük nötrino teleskopu ve güney kutbu'nda* yer alıyor.

    muhtemelen herkes karadelikleri duymuştur. her galaksinin merkezinde bir karadelik bulunmakta. bazen galaksiler uzaya büyük bir enerji miktarı fırlatıyor. bu enerji miktarının adına "kozmik jet" deniyor. bu jetlerin içinde nötrinolar da bulunuyor. bir jet direkt olarak dünyaya doğru yönelirse bunun adına blazar deniyor ve işte bu noktada icecube işin içine giriyor.

    nötrinolar dolaylı yoldan gözlemleniyor. nötrinolar, icecube'nin buzundan geçtiği zaman mavimsi, morötesi (ultraviyole) bir ışığın ortaya çıkmasına sebep oluyor. bunun adına da çerenkov ışıması deniyor.

    icecube, uzayın derinliklerinden (yaklaşık 4 milyar ışık yılı uzaklıkta yer alan bir galaksiden) yüksek enerjili (290 teraelektronvolt) nötrinolar keşfetti. ilk kez nötrinolar çok uzaktaki belli bir blazar ile ilişkilendirildi. zira 22. eylül 2017 orta avrupa saati ile 22:54:30'da nötrinolar icecube tarafından keşfedildi. bu keşfedilen ilk nötrinoya icecube-170922a adı verildi ve büyük bir olasılıkla bilim tarihine girecek çünkü 170922a, bilim insanlarının başlangıç noktasını bulduğu ilk nötrino.

    http://science.sciencemag.org/…7/11/science.aat2890
    http://science.sciencemag.org/…7/11/science.aat1378
  • ışıktan daha hızlı hareket etmiyorlar.
    ışıktan hızlı hareket edecekleri bir zaman gelmeyecek.
    edit: mal çaylaklardan biri bana "1 nisan" tarihli blog haberini kanıt diye gönderdi. ne desem boş.
  • isik hizi mutlaktir, gecilemez. einstein oldu diye arkasindan sallayamazsin sevgili yazar.

    (#79106691)
  • insanin icinden oylece gecip gidiyomus diyolar dogru mu ya?
  • santimetre karede 65milyar nötrino içimizden geçiyormuş. bu nötron yıldızlarından geçtikten sonra bozuluyorlarmış.. ha bu arada nötrinolar ışık hızına yakın gidiyor kütlesi yok denecek kadar az ve yüksüz diye biliyorum. lepton parcacığı bu (taunötrino müonötrino elektronötrino)
  • fazla işin içine girmeyeceğim ama şunu söylemezsem olmaz, güneş w bozonu sayesinde hidrojendeki protonu nötrona dönüştürüp he pluşturabiliyor ve bu sayede ortaya elektronnötrinosu çıkar, güneşten biraz uzak bir kısımda 65milyar nötrinonun santimetre kareden geçtiği tespit edilmiş. japonyadaki nötrino algıçlarında lakin baktığımızda bu nötrinoların algıçlardakş sayısı çokçokçok az bunun sebebi ne tartışılır.. elektron nötrinosu müona ya da bir müonun tauya dönüşme ihtimali yok peki noluyor bu nötrinolara, kütlesi nerdeyse 0 olan ışık hızına yakın giden nötrinolara noluyorrrrrrrrrrrr
  • bu parçacıklar o kadar yoğundurlar ki, bir insan bedeninin 1 cm2lik yüzeyinden her saniye milyonlarca nötrino geçmektedir. nötrinolar maddelerden transit olarak geçmezler, içinden geçtikleri ortamın özelliklerine göre, enerji düzeylerini değiştirirler. dahası, nötrinolar doğadaki proton-nötron oranlarını değiştirebilirler. bu ise kimyasal temel element dediğimiz temel yapı taşlarının nötrinolar sayesinde değiştirildikleri, yani atomların sabit-değişmez öğeler olmadıkları anlamına gelir. bunun sonucu olarak, doğadaki bir element başka bir elemente veyahut başka bir izotopuna dönüşebilmektedir. bu ise doğadaki enerji dağılımı ve kuvvet alanları sistemlerini etkilemektedir. bu şekilde uzaydaki bir varlıktan gelen bir parçacık, yeryuvarı içindeki (veya bizim bedenimizdeki) bir kimyasal elementi etkilemiş olur.
  • hakkında yeteri kadar haber de yapılmayan parçacık. bundan bir şey çıkacak ama dur bakalım. hakkındaki gelişmeleri sümenaltı ediliyor izlenimi doğuyor bende.
hesabın var mı? giriş yap