• öncelikle okumadım tüm başlığı bilmiyorum yazıldı mı*

    bildiğiniz üzere klitoris vajinanın üst kısmında bulunan ve kadında cinsel hazzı sağlayan bölgedir.

    evrim ağacının bir yazısında okumuştum,homo sapienslerden çok önceki ara türlerde -hepimiz ara türüz- klitoris vajinanın iç taraflarındaymış ve klitorisin uyarılmasıyla yumurta da oluşuyormuş yani şuanki gibi her ay en az 1 yumurtamızı boşa harcamıyormuşuz. zamanla klitoris daha üste kaymış ve şuanki dişilerde en büyük evrimsel hata olarak görülmektedir.

    ben bu bilgiyi öğrenince şaşırmıştım baya
  • günümüzdeki modern uçaklar öyle bir tasarımın sonucudur ki , rüzgar türbülans vb birşey tarafından kuvvet uygulandığında pilotlar hiçbirşey yapmasa bile o uçak kısa bir süre sonra tekrar aynı pozisyonuna döner ve stabil olur.
  • ışk kelimesinin arapça sarmaşık anlamına geldiği ve bu kelimeden aşk kelimesinin türediği. sevgilileri sarmaşıkların birbirine dolanmasına benzetmek oldukça güzel bir benzetme olmuş.
  • evimizin, gezegenimizin oluşmasının ne kadar uzun ve sancılı sürdüğünün kısa hikayesidir.

    5 milyar yıl önce --> yeni bir yıldız doğdu; güneş. dünyamız henüz yok, güneş sistemimiz henüz yok. güneş toz bulutuyla çevrili.

    4,6 milyar yıl önce--> milyonlarca yıl boyunca yerçekimi kayaları birleştirip güneşin çevresinde yüzlerce gezegen meydana getiriyor. ve bunlardan biri de dünyamız. yüzeyde sıcaklık 1200 c’den fazla.

    4,5 milyar yıl önce--> yaklaşık mars büyüklüğündeki theia gezegeni dünyaya çarpıyor ve ay meydana geliyor. dünyada bir gün 6 saat sürüyor.
    theia gezegeni

    3,9 milyar yıl önce--> 20 milyon yıl boyunca devam eden meteor yağmurları dünyaya su kristallerini getiriyor. yüzey soğumaya başlıyor.

    3,8 milyar yıl önce--> hayat veren su yeryüzünü kaplıyor. volkanik adalar meydana gelmeye başlıyor. meteor yağmurları bu sefer dünyaya ilkel proteinler, karbon ve aminoasitler taşıyorlar. ilk mikroorganizmalar ve tek hücreli bakteriler oluşmaya başlıyor. mikroorganizmalar

    3,5 milyar yıl önce--> sığ okyanusun altında stromatolit denilen bakteri dağları oluştu. bu yaşayan yapılar iki şey üretiyor. biri çayımıza attığımız şekerin basit bir formu, diğeri ise bir gaz. biz bu gaza oksijen diyeceğiz.

    1,5 milyar yıl önce--> günler neredeyse 16 saat sürüyor. dünyamızın oluşmasından bu yana 3 milyarı devirdik ama henüz karmaşık bir yaşam yok. dinazorlara bile çok uzağız.

    1,1 milyar yıl önce--> 400 milyon yıldan fazla sürede rodinya, süper kıta oluştu. günler 18 saate kadar uzadı. yüzeyde sıcaklık 30 c.

    750 milyon yıl önce--> süper kıta ikiye ayrılıyor. volkanik aktiviteler atmosfere yoğun karbondioksit pompalıyor ve asit yağmurları yağıyor. yinede güneş ışınlarını hapsedecek yoğunlukta karbondioksit olmaması sıcaklığın düşmesine neden oluyor.

    650 milyon yıl önce--> kıtalar donmaya başlıyor. ekvatoru da kapsayan dünyamızın en uzun buz devri başlıyor. buz duvarları binlerce metre yüksekliğinde.

    635 milyon yıl önce--> aktif volkanlar karbondioksit yaymaya devam ediyor. dünyayı örten karbondioksit tabakası sıcaklığın yükselmesini sağlıyor. ve buzlar tekrar erimeye başlıyor. dünya uyanıyor.

    600 milyon yıl önce--> günler hemen hemen 22 saat sürüyor ve yüzey daha sıcak.

    540 milyon yıl önce--> ilkel bakteriler evrim geçirdi. okyanus tabanında çok hücreli organizmaların ilk nesilleri oldu bile. bundan sonraki dönemde kambriyen patlamasına tanık olacağız. böceklerin, ıstakozların, akreplerin uzak akrabaları..
    cambrian explosion

    460 milyon yıl önce--> ozon oluşmaya başlıyor. şimdiye kadar güneş yüzeyi ölümcül radyasyonla kavurmuştu. artık gondvana ve laurasia kıtalarında yaşamın izlerine rastlamaya başlayacağız.

    375 milyon yıl önce--> ilk kara bitkileri görülüyor. oksijen üretiyor. yeşil, mavi bir gezegen doğuyor.

    360 milyon yıl önce--> tetrapod denilen canlılar evrim geçirdi ve bitkilerin yoğun olduğu yere, karaya çıkmaya evrildi. sudan karaya geçiş

    300 milyon yıl sonra--> dünyada canlı çeşitliliği artıyor. bir çok devasa boyutlarda böcekler ortaya çıkıyor. denizden geçiş yapan sürüngenler yumurtalarını karaya bırakmaya başlıyor.

    250 milyon yıl önce--> küçük kertenkeleler büyük sürüngenlere evrildiler. fakat yer kabuğundaki bazalt patlamaları sebebiyle dünyanın ilk toplu soy tükenmesinin kurbanları oluyorlar. sibirya patlamaları tüm gezegende etkisini gösteriyor, sıcaklık yükseliyor, kuraklık başlıyor, bitki örtüsü ölüyor. karada hayat hemen hemen bitiyor. canlıların %95'i ölüyor. atmosfer sıcaklığı 40 dereceye ulaşıyor. artan deniz sıcaklığı yosunlar dışında denizde de yaşamı bitiriyor.

    200 milyon yıl önce--> dünyamız normalleşiyor, bitki örtüsü tekrar geri dönüyor. dinozorlar bu döneme denk geliyor.

    180 milyon yıl önce--> kuzey amerika avrupadan ayrılmaya devam ediyor.

    65 milyon yıl önce--> montreal marakeşten ayrıldı, new york ise kuzey afrikadan.. ortada atlantik okyanusu meydana geliyor. 10km genişliğinde asteroit dünyaya çarpıyor. çarpmanın etkisiyle oluşan eriyik kaya ve toz dünyayı yutuyor. asteroitin çarptığı bölgede yarkabuğu sıcaklığı 270 c çıkıyor. çarpmadan aylar sonra bile duman ve kül güneş ışınlarını engelliyor. dinozolar yok olurken memeliler için fırsat doğmuş oluyor.

    47 milyon yıl önce--> atmosfer 24 derece, günler yaklaşık 24 saat sürüyor ve şimdiki dünyamıza çok benziyor. darwinius masillae (ida) 'nın izlerine bugünkü almanyada rastlanıyor. ida

    20 milyon yıl önce-->himalayalar ve everest bu dönemde yükseliyor.

    4 milyon yıl önce-->yeni sıcak iklim , ağaçlarda yaşayan yaratıkların doğal ortamını değiştiriyor.onları , uzaklarda yiyecek aramaya zorluyor. maymun gibi ellerini yerde sürüklemeye , ayakta durmaya ve iki ayak üzerinde durmaya zorluyor. afrika’nın doğusundaki dağ sırası , iki ayak üzerinde yürümemizin sebebi olabilir.

    1,5 milyon yıl önce-->vücutları bizimkine benzer olan bu homo erectus 'a burada rastlanıyor.

    70.000 yıl önce--> daha sonraki insan türü; homo sapiens. deniz seviyesi düşüyor. ve afrika ve arabistan arasındaki boşluk 13 km küçülüyor. afrikadan asyaya bu boğazdan geçen 200 küsur insan afrika haricindeki bütün dünya nüfusunun temelini atıyor.

    40.000 yıl önce--> dünya buz devrine giriyor.

    20.000 yıl önce--> insanlar sibirya'dan alaska'ya geçiyor. amerika göçü..

    14.000 yıl önce--> buz devri sona eriyor.

    6.000 yıl önce--> buz , kutuplara ; kuzey kutbu’na ve antarktika’ya geri çekiliyor. ve dünyamız, günümüze kadar sürecek olan son görüntüsünü alıyor.
  • 8 yıl 7 ay 6 gün bağırarak bi fincan kahveyi ısıtmak için gerekli ses enerjisini üretebilirmişiz...
  • yıllardır depeche mode'un söylediğini sandığım şarkıyı aslında tears for fears'ın söylediğini öğrenmek.

    (bkz: shout)
  • anders celsius (1701 - 1744) şimdiki haliyle bildiğimiz c° termometresini oluşturduğunda derece aslında tam tersi şekildeydi. yani 0 c° suyun kaynama noktası iken 100 c° donma noktasına denk geliyordu. kendisinin öldüğü yıl carol's linnaeus tarafından tersine çevrilmiş.
hesabın var mı? giriş yap