• dünyadaki tüm elementlerin uzaydan geldiği ve hepsinin yıldızlar tarafından üretildiğidir.

    edit: bir naziredir.
  • calinan veya kaybolan kameranizi şu siteden tesbit edebileceginiz.
    tek yapmaniz gereken kameranizla onceden cektiginiz bir fotografi siteye yuklemek ve ayni seri numarasi ile cekilip internete sunulmus bir resmi bulmak.
  • ekşi sözlük.
  • astronomiyle ilgili her şey.
  • cirrus bulutlarını bahar aylarında gördüğünüzde, en az dört gün içinde sıcak cephe(yağış sistemi) gelecek demektir. (bkz: sıcak cephe) demek hava sıcaklığının yağış ile birlikte düşeceği, gökyüzünün tamamına yakın kısmının stratüs tipi bulutlarla kapanacağı, halk dilinde aptal ıslatan yağmurlarınında görüleceği sistemin gelmesi demektir.

    merak edenler için cirrus bulutu
  • rol esnekliği: hayatta çeşitli rollerimiz var. arkadaş, öğrenci, çocuk, kardeş, çalışan rolleri gibi. bir rolden diğerine geçebilmeye rol esnekliği denir. örneğin ben arkadaşlarımla da terapist rolünden ilişki kurmaya kalksam bir arkadaşım bile kalmaz. rol esnekliği ilişki sürekliliği için şart.

    bazen hayattaki rollerden birisi diğerlerine yer kalmayacak şekilde benliği işgal eder. bu ruhsal açıdan sağlıksız bir durumdur. örneğin bazen annelik rolü başka herhangi bir role yer kalmayacak kadar şişkinleşebilir. kadından geriye anneden başka bir şey kalmamıştır. gelecek planları sadece çocuk üzerine, mutluluk-mutsuzluk-endişe kaynağı sadece çocuk. kadın, sevgili, arkadaş vs gitmiş sadece anne var.

    sadece anne olan anne ciddi biçimde tükenmişlik adayıdır. sadece anne olan anne potansiyel olarak da iyi bir anne değildir üstelik. kadının kimliğinde anneden başka rollere de yer kalmalı. ne yazık ki anneden ibaret kadın kültür tarafından çok olumlanıyor. son derece sağlıksız bir toplumun temelleri bu.

    profil fotoğrafınızda siz yoksunuz ve çocuğunuz mu var? hatta kullanıcı isminiz @x'in_annesi şeklinde mi? yukarıdaki seriyi tekrar düşünün derim. benzer şekilde bazen çalışan rolü (mesleki roller) diğer rollerin hepsini bastırabiliyor. bu da ayrı sağlıksız bir durum.

    bazı mesleki roller daha belirgin olduğundan daha baskın da olabiliyorlar. hekimlik, öğretmenlik, polislik, askerlik rolleri böyledir. mesleki roller çok baskın olduğunda bu kişinin ilişkilerini etkiler ama esas travma emeklilikte olur. emekli albay apartman yöneticisi olur. benzer şekilde annelik rolü çok baskın olduğunda ayrışmanın her aşaması sorunlu olabilir. okula başlama, işe girme (para kazanma), evlenme...

    rolün kıymetli olması ayrı, kişinin benliğinin bütününü işgal etmesi ayrı durumlar.
  • şuan yoksulluk ve iç karışıklık ile dünya gündeminde olan, yaşanabilir şehirler listesinde en kötü skorlara sahip olan venezuelanın, 1950 yılında dünyanın en zengin 4. ekonomisi olduğunu öğrenmek.

    amerika'nın kişi başı milli geliri 9500$ iken venezuelanın kişi başı milli geliri 7.400$.

    nereden nereye?

    kaynak
  • rakı diyoruz biz içtiğimiz o su ile karışınca beyazlaşan alkole. peki bizim mi ?
    onu da kesin bilmiyoruz, fakat dünya tarihininin hemen hemen anlaştığı bir nokta ise osmanlı topraklarında bulunup üretilmeye başladığı.

    diğer yandan ise ırak'taki türkmenler tarafından üretilip ve etrafa yayılmaya başladığı da düşünülmektedir. "ırak'tan gelmiş" anlamında "ıraki" kelimesi ile bağlantısı da var diyenler mevcut.

    içerken ise çeşitli tanımlar, kavramlar ve benzetmeler yapılmış, rakı bardağına koyulan rakı miktarına göre. aşağıdaki linkteki gibi
    görsel

    evet bakıp geldik değil mi hepimiz, şimdi bu konu ile bir hikaye anlatmak istiyorum.

    bu resimdekilerden başka çok ölçü vardır yerel olan ama benim için en önemlisi olan, efsane de olabilir fakat (bkz: munir nurettin selçuk) tarafından da bir konser sırasında anlatılmış bir hikaye, atartürk'ün zekası ile hikayeleri genel de biliniyor fakat bu hikayeyi bilen kişi sayısı gerçekten yok denecek kadar az.

    okurken öneriyorum
    farid farjad

    atatürk'ün rahatsız olduğu, son zamanları artık. doktoru düzenli olarak kontrole geliyor. paşam yorgun, argın ama son gayretiyle bizim için çalışmaya devam ettiği dönemler. bakıyor ki doktoru, paşamız iyice kötüleşiyor ve rakı içmek isterse verilmemesini söylüyor yaverine artık.

    yaveri(bkz: salih bozok) tabiki de bunu hemen kabul ediyor fakat bir soru sormak istiyor doktora ve diyor ki "ya paşamın canı çok isterse ? dayanamam onu hasta görmeye ya da istediğini elde edemeyince yaşadığı üzüntü ile görmeye"

    doktoru ise "tamam o zaman paşamıza sadece bir parmak kadar rakı verebilirsiniz".

    aradan bir kaç gün geçer, atatürk'ün canı rakı ister ve söyler yaverine "hadi gel içeyim bir kaç kadeh bu akşam"

    yaveri önce direnir getirmek istemez ama sonra dayanamaz atatürk'ün ısrarlarına ve getirir bir parmak kadar rakıyı.

    atatürk bakar ve anlar hemen renginden bir farklılık oldugunu, çatar o kaşlarını hiddetle ve der "o neden o renkte ?"

    yaveri cevaplar "paşa'm doktorunuz bir parmak kadar rakı içmenize izin verdi"

    atatürk sakince gösterir elleriyle ve der "salih, o bir parmak böyle yatay bir parmak mı yoksa böyle dik bir şekilde mi ? sordun mu bunu doktora ?"

    yaveri sessizce bakar..

    atatürk hemen söyler "şimdi doldur getir o bardağı.."

    ve o günden sonra rakı kültürümüze atatürk parmağı diye bir ölçü girmiştir. resimde buz payı ile gösterilen yer ile aynıdır.

    edit: link düzeltildi
  • söylendiğinde dilim tutulur, tek cevap veremezdim.. "milli irade" derlerdi, "halk seçti" derlerdi... öyle ya da böyle halk iradesi derdim, sineye çekerdim... evrimleşme, gelişme sürecini tamamlamasını beklerdim... lan oğlum, o halk ki senin gibi eğitim imkanları nı buldu mu ki? o fırsat verildi mi ki doğrusunu seçsin? derdim...bir öğrendim ki... aslında kimsenin mikinde değil miş.. halkın oyuyla gelen, halkın iradesini temsil edenler... sadece bir kişinin ağzından çıkan tek söz ile taca çıkabiliyor imiş "halkın iradesi ile gelen"ler ... lan o zaman biz bu kadar boku, "milli irade ve sandık" ayaklarına niye yedik?
  • çin tarihinin en önemli icatlarından biri olan barutun daoist kimyacılar tarafından yaşam iksiri aranırken tesadüfen icat edilmesi.

    işin ilginç yanı ise bu icattan sonra çin dünyanın efendisi olabilecekken, çinliler barutu çatapat yapımında kullanıyorlar. askeri bir teknoloji ile birleştirmek akıllarına gelmiyor. ancak 15. yüzyılda yani icadından altı yüz yıl kadar sonra afrika-asya savaşında barut önemli bir silah(top) olarak kullanılıyor.
hesabın var mı? giriş yap