• finansal okur yazarlık
    güvenli internet ve sosyal medya
    gıda etiketi okuma ve bilinçli beslenme
    öfke kontrolü ve sağlıklı iletişim kurma
    temel hukuk kavramları
    felsefe tarihi
    bilim tarihi
    sanat tarihi
    cinsellik
  • cevre temizligi olabilir mesela. yerden birkac cop alip cop kutusuna atilinca elimizin kopmadigi ogretilebilir.
  • (bkz: vicdan)
    (bkz: saygı duyma)
    (bkz: düşünme)
    kısaca ahlak.
  • kesinlikle adab-ı muaşeret, toplumda nasıl birlikte yaşanır gibi şeyler.

    çok görüyorum ufacık bebeler marketten yiyecek bir şeyler alıp direkt açıp çöpünü yere atıyorlar. bizlere ilkokulda öğrettiler çöpleri yere atmamamız gerektiğini, o zamanlar bile elimde taşırdım çöpümü. hele bunu anasının babasının yanında yapan çocuklar falan görüyorum, kadın/adam dönüp de hiç bir şey demiyor çocuğa. tam sinirlik...

    bir de gecenin ikisinde yoldan son ses müzik açıp geçenler falan var, onlara hepten kafam girsin.
  • empati.

    günümüzde yaşanan kavgalarda, aşk, evlillik ve tüm insan ilişkilerindeki sorunlarda, hatta hayvanlara olan eziyetlerde bile, empati eksikliğinin büyük payı var.

    empati yapabilen bir insana, birçok şeyi anlatmak daha kolaydır. böyle bir dersin en kısa zamanda ilkokuldan başlayarak verilmesi elzemdir.
  • ayrımcılık: başkalarının bizimkinden farklı dini veya siyasi görüşe sahip olabileceği, farklı etnik kökenden gelmiş olabileceği. kişinin çabalayarak başardıkları haricinde kalan hiçbir özelliğinin diğer insanlar üzerinde üstünlük sağlamadığı. farklı görüşten/kökenden insanlar aynı coğrafyada yaşamak durumunda olursa sayıca az olanın uyum göstermek ve terk etmek arasında tercih yapmaya mecbur bırakılamayacağı. ve daha bir sürü şey.
  • stresle başa çıkma , şiddet eğilimi ve çözümleri , kişisel ve toplumsal ahlak , cinsel eğitim , taciz ve tecavüz nedir nasıl önlenir ? kötü alışkanlıklar nelerdir ,nasıl başa çıkılır ? insan nedir ? kadın ve toplum , erkek ve toplum v.b. alt basliklari içeren nasıl birey olunur ? adlı bir ders olamalı meslekten önce insan yetiştiriliyor sonuç olarak okullarda. iyi bir insan iyi bir toplum..
  • etik: din kültürü ve ahlak bilgisi adı altında öğretilen islam anlayışı yerine öğretilebilir. başkalarına saygı gösterilmesi gerektiği, etnik köken veya dini inanç farklılığı gibi etkenler yüzünden dışlanmaması gibi konuların küçük yaşlardayken iyice kavratılması için önemlidir. ilkokul 1, 2, 3, 4 ve 5. sınıflarda verilmelidir. sonrasında zaten formalite bir ders olarak görülüp kaale alınmayacaktır.
  • (bkz: led zeppelin)
  • köy enstitülerinde de verilmiş olan (bkz: ruhbilim) ve (bkz: toplumbilim) dersleridir.
    evvela insanın insana üstün olmadığı örgün eğitim ve aile düzeyinde temel alınmalıdır.
    sevgisizlik dolayısıyla açığa çıkan, eğitimin en büyük prangalarından olan "zorbalığa" ket vurulması ile kültürel yozlaşmanın minimum seviyeye indirgenmesi, ezber diktesinden ziyade huzurlu ve sorgulayan bireyler yetişmesi için elzemdir.
hesabın var mı? giriş yap