• oberkommando der wehrmacht. alman silahli kuvvetler komutanligi. bizdeki karsiligi genelkurmay baskanligidir. emrinde okh, okl, okm vardi.
  • sanane inc zamanı kurulmu$ bir battlefield 1942 klanı idi.
  • heinz guderian ,erich von manstein, gerd von rundstedt gibi efsane komutanlar varken, tek özelliği nazi partisi üyesi olmak olan şapşalların komuta kademesine terfi ettirildiği, bu yüzdendir ki tereddütsüzce sovyet bozgununa sebep olan silahlı kuvvetler yönetim örgütü
  • nazi almayasında adolf hitler'in savunma bakanı werner von blomberg'i azlettikten sonra bizzat üç ordu'yu komuta etmesini ilan etmesinin ardından, savunma bakanlığının adını oberkommando der wehrmacht olarak değiştirdiği yüksek kumandanlık.
  • hitler'in oluştururken silahlı kuvvetleri tek elde toplayıp eşgüdüm sağlamaktan ziyade ordu-donanma ve hava kuvvetlerinde kendisinden habersiz kuş uçmamasını amaçladığı dikta organı. hitler'i diktatörlükle suçlamanın abesliğinin farkında olmakla birlikte bir varsayımsal tarih meraklısı olarak hitler'in sığ politik angajmanlarla alman ulusu adına nasıl bir fırsatı teptiğine hayıflanmaktan kendimi alamıyorum.

    bu durum savaş içinde öyle absürt yerlere varır ki liddel-hart'ın yazdığına göre okh yani kara kuvvetleri kurmay başkanı olan franz halder hitler'e eğer ingiltere'nin işgali gibi deniz-hava-kara unsurlarının eşgüdümlü kullanılmasını gerektiren bir harekat için değilse okw'yi ne için kurduğunu sormak zorunluluğu hisseder. hitler'in verecek bir cevabı yoktur. ne diyecekti tek derdi herşeye hükmetmek olan manyağın tekiyim mi?
hesabın var mı? giriş yap