• benim gibi acliktan kendi ayaklarinizi yiyecek kadar mega fakirlerdenseniz ucretsiz olusuyla acinizi bir nebze hafifleterek kendinizi bir kac dakikaligina insan yerine koymanizi saglayacak animasyon programi.
    bir karisikligi onleyelim, cizim programi degil animasyon programi bu. tabii cizim yapamayacaginiz anlamina gelmiyor ama asil olayi animasyon.
    hakkinda entry girme sebebim ise farkli;
    malum elle cizim yapmak bir yetenek isi, hele bilgisayarda grafik tablet olmadan cizim yapmak imkansiz gibi bir sey.e fakir adam nerede bulsun cizim tabletini falan? iste boyle bir durumdan muzdaripseniz opentoonz bir umut oluyor. line art sayesinde butun mouse ile cizdiklerinizi modifiye edebiliyorsunuz. en berbat cizimlerinizi bile bayagi iyilestirebiliyorsunuz.
    tek sikintisi japon yazilimi oldugu icin ingilizce egitim kaynagi cok az ve program fazlasiyla karisik. ama ugrasinca cozuluyor merak etmeyin. sonucta fakirin secme hakki yoktur.
    mesela cizim yaparken renk degistirmek istediginizde butun renkler degisiyor. bunu onlemek icin palette menusunde color slotunu degistirmek gerekiyor. bir diger yontemse her renk degistirmek istediginizde yeni style olusturup kaydetmeniz gerekiyor.
    vs vs...
    animasyon kismi gayet iyi isliyor, kamera ayarlari biraz karisik sadece.
    yani grafik tablet alacak paraniz yoksa ve parali programlar sizin icin bir ruyaysa cankurtaran bir yazilim opentoonz.
  • 26 mart 2016 tarihi itibariyle open source olarak yayınlanan ve bedava indirilebilecek versiyonu sunulan, studio ghibli'nin bir çok filminde kullandığı, animasyon programı.

    https://opentoonz.github.io/e/index.html
  • sonunda önyargılarımı, kötü hislerimi kenara bırakıp denedim bu programı. bu yazılım harcanıyor dedim içten içe. bu programın iki sorunu var,

    -yazılım çok fazla fonksiyon ve algoritma içeriyor. sanırım geliştirici komunite bu kadar kompleks bi yazılımda stabiliteyi sağlamakta zaman zaman zorlanıyor. bu yüzden opentoonz sitesinden indirmek yerine morevna edition olanını indirin. hem stabil ve sorunsuz hem de zaten opentoonz'daki özellikler mevcut, fazlası var.

    -yazılım open source da olsa tam bir marketin faciası diyebiliriz, ne profesyonel ellerden bir eğitim serisi var, ne de programı ilk açtığınızda kullanıcıyı ısındıracak karşılama. hele ki yazılımı dediğim yerden değil de resmi siteden indirdiyseniz,çok nazlı bir kullanıcıysanız karşılacağınız bazı bug'larla yazılımı terketmeniz an meselesi. internet sitesi zaten çok sıkıcı. bi krita'yı yada blender'ı örnek alsalardı keşke.

    fakat önyargılarınızı kırıp bir gün boğuşun bu programla ve vay anasını diyeceksiniz, ben dedim. open source bir animasyon yazılımından söz ediyorsak eksiksiz bir yazılım diyebiliriz.

    -vector fırçaları gayet güzel, line art için gayet başarılı ve yeterli seviyede. ayarlanabilir accuracy (bu ayarla çizdiklerinizi otomatik smooth ediyor, flash ve illustrator'deki gibi) ve photoshop ve krita'daki stabilizer benzeri smoother seviye ayarları gayet hoş.
    -gelişmiş boyama seçenekleri var, çoklu kare boyayabiliyorsunuz ki bir frame by frame animasyon yaparken animasyoncuların en amale bulduğu işlerden biridir. bunun için kolaylaştırıcı tuhaf algoritmalı araçlara sahip ve gayet iyi çalışıyor. bu kısmı gerçekten keyifli.
    -raster modunda sketch almak çok keyifli, fakat programı ilk açtığınızdaki varsayılan brush kötü bir izlenim veriyor, brush panelindeki güzelim brush seçeneklerini görünce rahatlıyorsunuz. süper fırçaları var, sketch almak için kara kalem fırçasını seçtiğinizde gerçekten kara kalem etkisi veriyor.
    -rig yapabilme özellikleri gayet güçlü ve yeterli, hızlı bir workflow'a sahipsiniz yine burada.

    `#`sonuç?
    güzel bir yazılım fakat insanlar ilk bahsettiğim eksikliklerden dolayı kaçıyor, bu gerçek. komunitesinin toparlanması lazım, belki zamanla olabilir. bir şirketin elinde bu yazılımı nasıl parlatır ve pazarlarlardı hayal edemiyorum. bunun çok çok altında potansiyelde yazılımlar marketing ile parlatılıp satılıyor, kullandırtılıyor. deneyin, beğenirseniz kullanın, kullandırtın.

    edit: tahoma2d isimli bir fork'u var, derli toplu ve daha stabil bir opentoonz deneyimi için bakabilirsiniz.

    birkaç yıl ardından editi: son baktığımda birkaç hafta kullandım. stabilite artmış. hata, çökme, yamukluklara pek rast gelmedim. topluluk sayesinde zamanla toparlamış sanırım. hala güzel bir yazılım.
  • yazılımın tasarımını anlayınca gerçekten harika yaptıklarını anlıyorsunuz. bu yazıyı benim gibi özellikle adobe animate geçmişi olanlar için yazıyorum.

    şimdi efendim bu yazılım genellikle frame by frame özellikleri ile övülür ki bunu hakediyor. raster ve vektör katmanlarını da kapsayan özellik seti vardır. toplu frame boyama işlemleri vardır mesela. tarama özellikleri algoritmaları da çok sağlamdır.

    fakat bu yazılımın rigging özellikleri ve mantığı harikadır ve bu ghibli goygoyu yüzünden bu yazılım hep frame by frame özellikleri ile ön plana çıkarılır. hatta bahsettiğim bu tasarımı da youtube'da yıllardır tutorial hazırlayan bir adam var zaten videolarını görürsünüz, o bile bilmiyor.

    şimdi bu yazılımda rigleme için 3 tane araç vardır.

    -skeleton tool
    -plastic tool
    -hook tool

    şimdi bunlar ne işe yarıyor.

    skeleton tool bildiğiniz kukla animasyon için kullanılan bir araçtır fakat rigleme işlemini zaten shematic ismi verdiğimiz panelden çata pat yapıyoruz.(bu kısım toon boom harmony yaklaşımındadır, node editör kullanıyoruz) bu araç daha çok riglenmiş karakteri hareket ettirmeye yarıyor. bu zaten her animasyon yazılımının olmazsa olmazı.

    plastic tool dediğimiz araç ise bildiğiniz seviyeye mesh deform ekliyor, ayrı bir iskelet editörü var. fakat bunda şöyle güzel bir handikap var, vektör katmanlarında bu deform işleminde kalite kaybı yaşamıyorsunuz. yani aldınız sündürdünüz diyelim, vektör katmanı çözünürlüğünden kaynaklı bir durum da yaşamıyorsunuz. bu plastic tool dediğimiz kısım adobe animate'in modern rigging diye sattığı şeyin karşılığından başka bir şey değil. vektöre ağ yapıyor, iskelet ekleyip deforme ile hareket ettiriyorsunuz.

    hook tool dediğimiz araç ise seviyelere çivilenmiş bir nevi referans noktasıdır. buna sonra geleceğiz.

    şimdi anlatmak istediğim tasarım şu, diyelim ki kolu bacağı plastic tool ile rigleyeceğim dediniz; eller, ayaklar, gövde, baş falan bunlar klasik skeleton araçlarıyla yapacağım dediniz.

    soru şu, bunları muazzam bir şekilde bağlayabilir misiniz? yani bir karakterde birbiriyle ilişkisi olan plastik deformeli ve normal rigli parçalar birbirine bağlanabilir mi?

    cevap evet. bunun olmadığını düşünüyor birçok eğitsel hazırlayanlar ama hayır bu mümkün ve bu rig olayını inanılmaz bir seviyeye çıkarıyor. ben bunu resmi dökümandan okuyarak buldum.

    nasıl?

    plastic tool ile yapılan iskeletler numaralandırılır. aynı zamanda hook dediğimiz araçla da referans noktaları yaparsınız ve onlar da numaralandırılır. bunların ikisi ile seviyeler schematic panelinde bağlanabiliyor. yani plastic tool ile riglenmiş seviyenin 1. kemiği ile diğer seviyenin 2. hook'unu bağlıyorsunuz. dolayısıyla bu rig araçlarının hepsinden faydalanabilirsiniz. konu hakkında bilgi için hook konusunun nasıl uygulandığını araştırın, seviyeleri o hook'ların numaralarına bağladığınız gibi plastic tool iskeletlerinin numaralarına bağlayabiliyorsunuz. hatta plastic tool seviyelerinin iskeletlerini hook olmadan da seviyelere bağlayabilirsiniz.

    şimdi elimizde neler olduğuna bakalım.

    plastic tool ile deforme edilen uzuvların olduğu seviyeler
    standart kukla şeklinde riglenmiş uzuvlar

    bir de her seviyenin drawings dediğimiz çizimleri tutan ayrı bir seçeneğimiz var. frame by frame kısmımız ayrı. bu riglemelerde plastic tool ile riglenmiş seviyeler hariç diğer her seviyenin çizimleri anlık olarak değiştirilebiliyor. atyorum plastic tool ile hareket eden kol seviyeniz var, ona bağlı deformesiz bir el seviyeniz var. bu elin çizimini rigli animasyondan izole istediğiniz zaman değiştiriyorsunuz tamam mı bunu da cebe koyun.

    şimdi karakterimizde hızlıca yapabildiğimiz deforme edilen seviyeler, standart riglenmiş seviyeler, bir de bu seviyelerin her birinin içinde drawings dediğimiz çizim koleksiyonu var. yani frame by frame'e de anlık sahibiz.

    şimdi buna drawing tarafında in-between interpolation da ekleyin sevgili suser'lar. yani anlık 2 çizimin arasında interpolation yapıp, bu rigle hareket eden nesnenin çizimine bir otomatik ara doldurma yapabiliyorsunuz.(adobe animate'deki shape tween gibi düşünün) opentoonz'un in-between interpolation algoritması baya sağlamdır söyleyeyim. grease pencil ve adobe animate'e göre kıyaslarsam eğer.

    bunların hepsini çok hızlı ve sezgisel yapabiliyor olmanız da önemli. yani bir kere yaptığınızda ne kadar kolay olduğunu görebilirsiniz. burada aslında harika olan şey buna ciddi kafa yorulmuş olması, o tasarımı görebiliyorsunuz. ticari zamanlarında buna sağlam kafa yorulmuş yani belli.

    bir de bu yazılımın sub-scene dediğimiz bir olayı var, adobe animate'deki movieclip gibi düşünebilirsiniz. başka bir sahneyi başka bir sahneye katma gibi. yada seviyeleri toplayıp sub-scene olarak kapsülleme, sonra düzenlerken çift tıklama içine girme oradaki animasyonu düzenleme...vs

    en azından bu hususlarda da bu yazılımın hakkını vereyim. internette bu soruların çoğuna cevap bulmak zor. birileri faydalanır en azından.
  • indirme konusunda kararsız olduğum program. ama daha iyisini bulamazsam indireceğim
hesabın var mı? giriş yap