• normal bir insan psikolojisine sahip olduğunu zannetmediğim, nobel ödüllü dünyaca ünlü bir türk yazar. beni en çok şasirtan romanı kara kitap.
  • 2006 yılında nobel edebiyat ödülünü alan yazar.
  • çok iyi yazıyor evet okurken de farkındayım bunun ama buna rağmen hiç bir kitabını bitiremediğim yazar.
  • kitapları keyifle okuduğum yazar umarım bir gün bir kitabınızı imzalatırım. favorim kar kitabınız masumiyet müzesi yarım kaldı okunca içim gidiyor yarım kalmışlıkları hissettiriyor okuyamıyorum bu nedenle. umarım buraya gelirsiniz. yeni kitaplarınızda başarılar keyifle okumaya devam edeceğim.
  • eli kulağında yayınlanması beklenen veba geceleri isimli kitabı öncesinde t24’e verdiği röportajda güncel siyaset, istanbul seçimleri, ekrem i·mamoğlu, ak parti’nin kibri, başarısızlığı, ülkedeki düşünce ve ifade özgürlüğü sorunu gibi konularda konuşmuş.

    orhan pamuk her kitabı öncesinde bir şekilde gündeme gelmeye çalışır zaten. her ne kadar söz konusu röportajda söylediklerine katılsam ve sanatçıların, yazarların ülke ve dünya gündemi hakkında fikir belirtmesini desteklesem ve de orhan pamuk en sevdiğim türk yazar olsa da, nedense bunca olumlu bileşene rağmen kendisinin bu türden röportajlarını, konuşmalarını itici buluyorum. belki de türkiye’deki tanınırlığı, aldığı eleştiriler daha ziyade yazdığı kitaplar üzerinden değil de bu tür siyasi söylemleri üzerinden olduğu içindir. elbette kendisinin siyasete dair konuşma hakkı var. her neyse. yeni kitabını heyacanla beklediğim, yazdığı, ele aldığı konulara bayıldığım ama dilini (belki de bu yöndeki yoğun eleştirilerin de etkisinde kalarak ama yine de objektif olarak daha iyisi beklentisine girerek ) eskisi gibi beğenmediğim yazar kişisi.
  • bence ahmet hamdi tanpınar ve oğuz atay'dan sonra 3.sıraya ismi yazılabilecek türk edebiyatının en büyük romancılarından
  • sessiz evini kara kitabını kırmızısı ı okumuştum. sevmeme rağmen benim için bilincimi dumura uğratan bir yazar olmadı. sonra kar kitabını aldım ve yarıda bıraktım. yıl 2019 siyasal islamın nerelere geldiğini çok acı tecrübelerle yaşamıştım herkes gibi. bir aydını aydın yapan en önemli değer şüphesi olmalı kanımca. fakat kendisi sağolsun siyasal islamı daha ne kadar romantize ederim diye kafa patlatmış ve herkesi kuşçu ömer baba klasmanına sokarak kariyerini patlatan bu kitabı yazmış. bu saatten sonra kendisini okumayacağıma dair andımı da içmiş bulunuyorum. nitekim samimiyetini inandırıcılığını yitirdi bende. inanmadığı düşünmediği şeyleri çıkarlar uğrana kalemiyle güzelleştirebiliyorsa o kaleme itimadım sıfır. içinde bulunmadığı anlamaktan uzak olduğu bir kitleyi anlatma ihtiyacına düşmüşsen bari o kitleyi anlamaya çalış,sorgula. her şeyi geçtim karakterleri net iyi ve net kötü olarak konumlandıran biri yazar olamaz bence. pek ala bu kafayla epik şeyler yazabilirsin ama gerçeğe yaklaşamazsın. karla gömülmüştür.
  • proust'un, çiçek açmış genç kızların gölgesinde adlı kitabındaki bir kısım bana kendisini hatirlatti. pamuk'un, hepsini birbirine benzettiğim ve en çok da bu yüzden sevdiğim kahramanlarının ilhamını görür gibi oldum: ".. bir romancı, kahramanına hayatı boyunca birbiri ardına, neredeyse tıpatıp aynı aşklar yaşatabilir ve bu sayede, kendini taklit değil, yaratıcılık izlenimi uyandırabilir; çünkü yapay bir yenilik, yeni bir gerçeği telkin etmeyi amaçlayan bir tekrar kadar etkili değildir. bununla birlikte romancı, sevdalının kişiliğinde, yeni bölgelere geldikçe, hayatın başka enlemlerinde yavaş yavaş beliren bir değişimin ipuçlarını da ihmal etmemelidir. diğer kişileri birer kişilikle donatıp sevilen kadına bir kişilik vermekten kaçınırsa, belki bir gerçeği daha ifade etmiş olur."*
  • türkiyeli bir edebiyatçı değil, türk edebiyatının türk bir yazarıdır. türkiyeli diye bir terim yoktur, türkiye’de yaşayan herkes türk vatandaşıdır, türk’tür. türkçe yapılan edebiyat da (bkz: türk edebiyatı)dır. böyle biline!

    bal gibi de edebiyatçıdır. hayatında cin ali serisinden sonra kitap okumamışlar, bugünün kafasızlığıyla yarının büyük edebiyatçıları arasında anılacak kişiye “edebiyatçı değildir” diyemez. üç kere ağzınızı, dört kere de gözünüzü çalkalamanız gerekmektedir.

    aldığı nobel bizim gururumuzdur, ama ödülden bağımsız, türk edebiyatının sıradanlığını, ağızdan anlatan hikayeciliğini, metinlerarası kavramıyla, felsefeyle, modern ve postmodern tarzla en iyi buluşturabilen yazardır. bugüne kadar yusuf atılganların, tanpınarların, atilla ilhanların açtığı yolda (bazı yarım bıraktığı yerlerde) gayet güzel ilerlemektedir. yolu açık, uğurlar onun edebiyatının olsun.

    ekleme: bizatihi yüzüne söylemişliğim de vardır, politik görüşünden zerre hazzetmem, tarihçiliğe soyunarak sayı vermesini de takdir etmem; ama türk edebiyatçısıdır.

    tarihe not: (bkz: #93375460) kendini eleştirelenler daha türkçedeki “de/da” ekini ayrı yazmayı bilmeyenlerdir. silinirse filan, eleştiren kişi “kardeşide elif şafaktır” yazmıştır. şimdi, sana göre sâhiden de edebiyatçı değil mi orhan pamuk? vay dağlar başıma, vay ovalar yüreğime!
hesabın var mı? giriş yap