• şimdi bu osmanlı 400 küsür sene mısır'da ikamet ediyor ya, lan koskoca piramitler var orda dünya harikası falan filan, adamların sikinde değil ne bir araştırma "nedir aga bu" diye ne bir gözlemleme. ne sikimsonik, ne umursuz insanlarmışsınız be hadi fotoğraf makinanız yok bir resmini çiziktirin amına koyayım suret yok bi bok yok.

    ek: unuttum yaw ali demirsoy tespitliyor bu durumu bi yerlerde bi zamanlarda.

    edit bu da: umarsız yanlış anlamda kullanılmış bu açtığım başlıkta. bak kullanılmış deyince sanki başkası yapmış bu hatayı gibi oldu dimi? hehe. ama yok, ben yaptım ve özür diliyorum. umursuz veya umursamaz olacak o.
  • osmanlı toplumundaki tabulara bağlılıktan ve sorgulamanın lüzumsuz, hatta tehlikeli görülmesinden kaynaklanır.

    vebanın* sorumlusu görüp rasathaneyi topa tutup* yıkan bir ülkeden, başka türlü bir davranış mı bekliyordunuz?

    bilime, araştırma ve yeni fikirler üretmeye yönelik bu umarsız/engelleyici tutum osmanlı'nın uzantısı olan türkiye'de bugün dahi çok yaygındır. aslında bunu osmanlı'ya değil de, aynı coğrafyaya yerleşip hüküm sürmüş olan bu topluluğun yaşama ve dünyaya bakışına bağlamak daha yerinde olur.
  • yıkıp yerine alabildiğine geniş düzlük yapmamaları da aslında beni duygulandıran bir davranış biçimi olmuştur zamanında.
  • (bkz: #10735572)
  • gerçekten şaşırtıcıdır.bizim insanın huyudur anında maliyet hesabı yapmak.hiç mi piramitlere bakıp ''vay amına koyım kimbilir ne kadar demir çimento gitti'' yada ''15 kat olsa her kat a 5 daire sığdırsan'' mantığıyla düşünmediniz. ben olsam şahsen düşünürdüm.
  • aynı osmanlı atinada bulunan, medeniyetin doğuş yeri olarak kabul edilen akropol'ü silah saklamak için kullanmıştır*.
  • osmanlılar'ın piramitlere dokunmadıkları cok doğru olmayabilir. geçmişte keops'u gezerken nefretle anlatmışlardı mehmet ali paşa'nın büyük piramitin kireçtaşı kaplamalarını söküp cami yapımında kullandığını. bazı camilerin duvarlarında hala hiyerogliflerin okunabildiğine dair iddialar var.

    ps. aynı zamanda sözlükte "umarsız" kelimesinin yanlış bir şekilde kullanılması histerisini doğurmuştur. (yoksa zaten hep var mıydı böyle bir şey?)
  • osmanlının torunlarının araştırmacılık konusunda "internette konuyu biraz araştırdım çok bir şey bulamadım" seviyesinde olduğunu görünce buna pek şaşıramıyor insan.
  • elde olanla yetinildiği bir dönemde doğal olarak yaşanılan bir durumdur bu aslında. zira arkeoloji ve araştırmalar hakkında osmanlı' nın sahip olduğu teknoloji ve imkanlar dahilinde alınacak tek veri aşağıdaki gibi bir veri olacaktır. nitekim bu kültürün selameti açısından bir anlamda umarsız bir tutum gibi görünen bu duruma şükredilmesi bile gerekebilir.
    ......./\....................
    ....../--\...../\../\.......
    ...../----\../_\/--\.......
    ..../------\..../----\.......
    .../--------\ /____\.....
    ../----------\...............
    ./------------\.............
    /__________\...........

    yine de osmanlı' da piramitler için olmasa da yakın coğrafyada çok başarılı çalışmalar da yapıldı.

    (bkz: sayda)
    (bkz: sidon)
    (bkz: iskender lahti)
    (bkz: osman hamdi)
  • osmanlı arkeolojisi üzerine yazılmış kitap var mı araştırmamış, google da arama yapmayı bilmeyen kafasızların iddiası.

    edit: zamanının ötesine ışınlanmış. kafasızlar bir değilmiş demekki.
hesabın var mı? giriş yap